Άκης Πετρετζίκης: Η τέλεια συνταγή για να απογειώσει το κλασικό ριζότο - Με πουρέ γλυκοπατάτας και blue cheese

Ιδανικό για ένα επίσημο γεύμα και όχι μόνο!

Υλικά

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας

  • 500 γρ. γλυκοπατάτες
  • ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
  • χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
  • 70 γρ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το ριζότο

  • 300 γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 1,8 λίτρα νερό
  • 1 κύβο κότας
  • 1 κρεμμύδι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. φύλλα θυμαριού
  • 100 γρ. λευκό κρασί
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. blue cheese
  • 10 γρ. σχοινόπρασο
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • ρόδι, σε σπόρους
  • σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • blue cheese
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  • Πλένουμε τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους, τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με σχάρα.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και βγάζουμε το αλουμινόχαρτο από τις γλυκοπατάτες.
  • Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες και ρίχνουμε την καυτή σάρκα στον πολυκόφτη.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λάιμ, το αλάτι, το πιπέρι και το βούτυρο, και χτυπάμε μέχρι να γίνει λείος ο πουρές.

Για το ριζότο

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό και τον κύβο, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για όση ώρα θα φτιάχνουμε το ριζότο. (Θέλουμε ο ζωμός να είναι καυτός για να τον προσθέσουμε στο ριζότο.)
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε μια δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το θυμάρι.
  • Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
  • Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα αλλά να μη χυλώσει και λασπώσει.
  • Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ του.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό σε δόσεις για 15-18 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα μέχρι να βράσει το ρύζι και να γίνει al dente. (Μόλις απορροφηθεί η μία δόση του ζωμού, προσθέτουμε την επόμενη.)
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας και το βούτυρο, και ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  • Κόβουμε το blue cheese με τα χέρια μας, ψιλοκόβουμε το σχοινόπρασο, και τα προσθέτουμε.
  • Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε. (Αν σφίξει πολύ το ριζότο, προσθέτουμε λίγο ακόμα ζωμό.)
  • Σερβίρουμε με σπόρους ροδιού, σχοινόπρασο και blue cheese, και πασπαλίζουμε με πιπέρι και ελαιόλαδο.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ