Ουίνστον Τσώρτσιλ: Γνωρίζατε ότι κάπνιζε περίπου 3.000 πούρα τον χρόνο; – Σιχαινόταν το τσιγάρο, άγνωστες ιστορίες για τον «πατέρα της νίκης» (φωτό & βίντεο)

59 χρόνια συμπληρόνται από τον θάνατο του Ουίνστον Τσώρτσιλ

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Iανουαρίου 1965 όταν ο Ουίνσον Τσώρτσιλ περνούσε στο πάνθεον των αθανάτων.

Για τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα έχουν γραφτεί βιβλία, έχουν γυριστεί ταινίες και όχι αδίκως.

Άλλαξε την ιστορία της Ευρώπης, δυναμικός, μαχητικός, επίμονος, εμβληματικός καπνιστής και λάτρης του ουίσκι.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει φωτογραφία της εποχής που να μην κρατά και ένα από τα τεράστια πούρα που συνήθιζε να καπνίζει.

Η ροπή του Ουίνστον Τσώτσιλ προς το αλκοόλ και τα πούρα είναι γνωστή σε όλους. Ο ετήσιος λογαριασμός στο ποτοπωλείο άγγιζε ένα ποσό τριπλάσιο του ετήσιου εισοδήματος ενός εργάτη της εποχής.

 

 

Αυτό βέβαια δεν ήταν πρόβλημα αφού ο Τσώρτσιλ που γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1874 στο Ανάκτορο Μπλενχάιμ της Οξφόρδης ήταν γόνος εύπορης οικογένειας ευγενών, δευτερότοκος γιος του πολιτικού Ράντολφ Χένρυ Σπένσερ Τσώρτσιλ και της Αμερικανίδας Τζένης Τζέρομ (κόρης του Λέοναρντ Τζέρομ, τραπεζίτη και ιδιοκτήτη των New York Times).

Ο εθισμός του στα πούρα άρχισε το 1895, όταν πήρε μέρος στον πόλεμο της Κούβας. Στο σπίτι του είχε ένα ολόκληρο δωμάτιο για να αποθήκευε.

 

 

Οι ιστορίες για τα περίφημα πούρα του Τσώρτσιλ πολλές

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρειάστηκε να μπει σε στρατιωτικό αεροπλάνο επειδή υπήρχε φόβος ότι θα δεχόταν γερμανικά πυρά. Το αεροπλάνο πετούσε πολύ ψηλά και δεν υπήρχε θάλαμος συμπίεσης. Γι΄ αυτόν τον λόγο, έπρεπε να φορέσει μάσκα οξυγόνου. Ο Τσόρτσιλ ζήτησε στους αξιωματικούς της αεροπορίας να του φτιάξουν μια ειδική μάσκα με ανοίγματα που θα μπορούσε να καπνίζει τα πούρα του.

Σε άλλο περιστατικό κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Λονδίνου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τσώρτσιλ δέχτηκε τα ξημερώματα ένα τηλεφώνημα από τον έμπορο Άλφρεντ Ντάνχιλ, από τον οποίο προμηθευόταν πούρα. Του είπε ότι μια αποθήκη είχε ανατιναχτεί από μια γερμανική βόμβα. Ωστόσο, είχε προλάβει να μεταφέρει τα αγαπημένα πούρα του Τσόρτσιλ σε ασφαλές σημείο: «Κύριε, τα πούρα σας διεσώθησαν», του είπε.

 

 

Η συνάντηση με τον βασιλιά Σαούντ

Σύμφωνα με μια άλλη ιστορία, ο Τσώρτσιλ θα υποδεχόταν τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Ιμπν Σαούντ για ένα επίσημο γεύμα. Ενημέρωσαν τον βρετανό πρωθυπουργό ότι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας απαγορευόταν λόγο θρησκείας να παρευρίσκεται σε γεύματα που οι καλεσμένοι κάπνιζαν και έπιναν αλκοόλ.

 

 «Ο δικός μου κώδικας ζωής επιβάλλει ως απολύτως ιερή τελετή το κάπνισμα πούρων και επίσης την κατανάλωση αλκοόλ πριν, μετά και εν ανάγκη στη διάρκεια όλων των γευμάτων και στα διαστήματα μεταξύ τους» απάντησε.

Το 1955 βγήκε από το νοσοκομείο με το πούρο στο στόμα



Απεχθανόταν το τσιγάρο

«Αυτό το πράγμα θα σε σκοτώσει», έλεγε σε όσους έβλεπε να καπνίζουν απλά τσιγάρα. Ο γιατρός του, Τσαρλς Μόραν, που ζούσε υγιεινά και δεν πίνει γουλιά αλκοόλ, παρακολουθούσε καρτερικά αυτή την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.

Χαρακτηριστικό το ευφυολόγημα του 1946, όταν η ευτραφής βουλευτής των Εργατικών, Μπέσι Μπράντοκ του είπε: “Είστε μεθυσμένος” με τον Τσώρτσιλ να της απαντά: “Κι εσείς κακάσχημη, κυρία μου. Όμως εγώ αύριο δεν θα είμαι σουρωμένος”.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ