Ταξίδι στην Κολομβία: Εκεί όπου συναντάμε μια «μαγική» πραγματικότητα και αφήνουμε να συναισθήματά μας ελεύθερα

Ταξίδι ζωής!

12 μέρες σε Μπογκοτά, Ζιπακίρα, Βίγια Ντε Λέιβα, Σάντο Έτσε Όμο, Μεντεγίν, Γκουατάπε/Βράχος Πενιόν, Σάντα Μάρτα, Πάρκο Ταϊρόνα, Καρθαγένη. Διαμονή σε ξενοδοχεία 4*, 4* sup. Στη Βίγια Ντε Λέιβα 3*, το καλύτερο διαθέσιμο, με ημιδιατροφή.

Όταν ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές καθιέρωσε τον μαγικό ρεαλισμό στη λογοτεχνία, μας δίδαξε πώς να αναδεικνύουμε το αλλόκοτο, το «μαγικό» σε πραγματικό και πως να εκφραζόμαστε με συναισθήματα σαν μια στάση απέναντι στην πραγματικότητα. Στην πατρίδα του Μαρκές την Κολομβία συναντάμε μια άλλη «μαγική» πραγματικότητα και αφήνουμε να συναισθήματά μας ελεύθερα, ώστε να την απολαύσουμε.

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η ΜΕΡΑ

ΑΘΗΝΑ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ

Συνάντηση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την πρωτεύουσα της Κολομβίας, την Μπογκοτά. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

2η ΜΕΡΑ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ, ΞΕΝΑΓΗΣΗ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥ

Η σημερινή ξενάγησή μας στην πόλη ξεκινά από το ιστορικό της κέντρο, γνωστό ως La Candelaria. Αυτό το παλαιό προάστιο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ισπανικής αποικιακής αρχιτεκτονικής. Στη συνέχεια θα δούμε την κεντρική Πλατεία Μπολιβάρ (Plaza de Bolívar), όπου βρίσκεται το άγαλμα του Σιμόν Μπολιβάρ, του ηγέτη για τον αγώνα ανεξαρτησίας των περιοχών που σήμερα αποτελούν την Κολομβία, τον Ισημερινό, το Περού, την Βολιβία, την Βενεζουέλα και τον Παναμά. Το αρχικό όνομα της πλατείας ήταν Πλάζα Μαγιόρ (Plaza Mayor). Χρησιμοποιήθηκε για πολιτικούς και στρατιωτικούς σκοπούς, υπήρξε τόπος εμπορίου και ταυρομαχιών, αλλά και τόπος εκτελέσεων. Ο Καθεδρικός ναός στην ανατολική πλευρά της πλατείας, βρίσκεται στο ίδιο σημείο στο οποίο είχε κατασκευαστεί η πρώτη εκκλησία της Μπογκοτά το 1539 και στεγάζει μια σημαντική συλλογή θρησκευτικών αντικειμένων. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Capilla del Sagrario, ένα στολίδι θρησκευτικής αρχιτεκτονικής, που επίσης στεγάζει πολύτιμα έργα αποικιακής θρησκευτικής τέχνης. Το Καπιτώλιο, που κατασκευάστηκε στο διάστημα 1847-1926 με εμφανείς αναγεννησιακές και νεοκλασικές επιρροές, είναι έδρα του Κογκρέσου και της Γερουσίας. Γύρω από την Plaza de Bolívar υπάρχουν πολλά σημαντικά κτίρια, όπως το Δικαστικό Μέγαρο, το Δημαρχείο, το παλαιότερο σχολείο San Bartolome, καθώς και το Casa de los Comuneros, που πήρε το όνομά του από τους ηγέτες που συμμετείχαν σε μερικά από τα πρώτα κινήματα ανεξαρτησίας από την ισπανική αποικιοκρατία στο τέλος του 17ου αιώνα. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Μουσείο Μποτέρο (Botero), ένα αποικιακό οίκημα στο οποίο εκτίθενται μερικά από τα έργα τέχνης του παγκοσμίως γνωστού Κολομβιανού καλλιτέχνη Φερνάντο Μποτέρο (Fernando Botero), καθώς και τμήμα της προσωπικής του συλλογής, με έργα του Πικάσο, του Ρενουάρ, του Νταλί, του Ματίς, του Μονέ και του Τζιακομέτι. Ακολουθεί η επίσκεψή μας στο περίφημο Μουσείο Χρυσού, το οποίο περιλαμβάνει μια μόνιμη συλλογή περίπου 32.000 χρυσών αντικειμένων, καθώς και πέτρινα και πήλινα αντικείμενα, αλλά και υφάσματα προκολομβιανών πολιτισμών, όπως των Τσιμπάγια, Καλίμα, Ταϊρόνα, Σινού, Μουίσκα, Τολίμα, Τουμάκο και Μαγκνταλένα. Το Μουσείο Χρυσού άνοιξε τις πύλες του το 1939 και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του είδους του διεθνώς. Η πλήρης ανακαίνισή του το 2007 προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν μια διαδραστική εμπειρία.

Δείτε ακόμη:Καθαρά Δευτέρα & 25η Μαρτίου στη Βιέννη: Μοναδικό ταξίδι στην πανέμορφη πρωτεύουσα της Αυστρίας

3η ΜΕΡΑ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΖΙΠΑΚΙΡΑ - ΒΙΓΙΑ ΝΤΕ ΛΕΪΒΑ, ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Πρωινή αναχώρηση με κατεύθυνση βόρεια και προορισμό τη Ζιπακίρα. Μετά από περίπου μιάμιση ώρα θα φθάσουμε στον εντυπωσιακό υπόγειο Καθεδρικό ναό φτιαγμένο από αλάτι - ένα πραγματικό επίτευγμα μηχανικής. Το όνομα Ζιπακίρα αναφέρεται στον Ζίπα, τον αρχηγό της φυλής των Μουίσκα και των πλούσιων αυτών ορυχείων αλατιού. Η επίσκεψη στον πελώριο Καθεδρικό ναό ξεκινάει από τη σήραγγα με τους 14 Σταθμούς του Δρόμου του Σταυρού, που οδηγεί στον φωτισμένο θόλο. Θα δούμε επίσης τον τεράστιο σταυρό που είναι σκαλισμένος στον αλατούχο βράχο, καθώς και τα τρία κλίτη του Καθεδρικού, που αντιπροσωπεύουν τη γέννηση, τη ζωή και τον θάνατο του Ιησού. Στον κεντρικό ναό βρίσκεται ο κύριος βωμός, πάνω από τον οποίο έχει λαξευτεί ο μεγαλύτερος σταυρός από αλάτι στον κόσμο, ύψους 16 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το αλατωρυχείο με το εξαιρετικό αμφιθέατρο των διακοσίων θέσεων, που φιλοξενεί προβολές ταινιών και διάφορες εκδηλώσεις (επιδείξεις μόδας κλπ.). Αναχώρηση για την γραφική κωμόπολη Βίγια Ντε Λέιβα, ένα μικρό αποικιακό διαμάντι ανέγγιχτο από τον χρόνο, που ιδρύθηκε το 1572 από τον Ισπανό Ερνάν Σουάρεθ ντε Βιγιαλόμπος και φέρει το όνομα του πρώτου προέδρου της Νέας Γρανάδας. Φθάνοντας, θα περπατήσουμε στο υπέροχο ιστορικό κέντρο της πόλης με την τεράστια κεντρική πλατεία, τα ισπανικού τύπου σπιτάκια και τα πλακόστρωτα σοκάκια. Ακολουθεί επίσκεψη στο μουσείο απολιθωμάτων, που ιδρύθηκε το 1977 και βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη, στη θέση όπου ανακαλύφθηκε ο σκελετός ενός θαλάσσιου ερπετού, του κρονόσαυρου, μήκους 20 μέτρων, που έζησε πριν από 120 εκατομμύρια χρόνια. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

4η ΜΕΡΑ

ΒΙΓΙΑ ΝΤΕ ΛΕΪΒΑ - ΣΑΝΤΟ ΕΤΣΕ ΟΜΟ - ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΜΕΝΤΕΓΙΝ

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για την Μπογκοτά, με ενδιάμεση στάση και επίσκεψη στο γυναικείο μοναστήρι Σάντο Έτσε Όμο (Convento del Santo Ecce Homo), το οποίο ιδρύθηκε από τους Δομινικανούς το 1620 και έπαιξε σημαντικό ρόλο στον εκχριστιανισμό των ιθαγενών κοινοτήτων. Άφιξη στο αεροδρόμιο της Μπογκοτά και πτήση για Μεντεγίν, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, που βρίσκεται φωλιασμένη σε μια κοιλάδα των Άνδεων. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

5η ΜΕΡΑ

ΜΕΝΤΕΓΙΝ - ΓΚΟΥΑΤΑΠΕ, ΒΡΑΧΟΣ ΠΕΝΙΟΝ - ΜΕΝΤΕΓΙΝ

Πρωινή αναχώρηση για μία όμορφη διαδρομή διάρκειας περίπου δύο ωρών με προορισμό το Γκουατάπε (Guatapé). Εδώ έχει κατασκευαστεί ένα υδροηλεκτρικό φράγμα και μέσα στην τεχνητή λίμνη βρίσκεται ο γρανιτένιος βράχος Πενιόν (El Peñón de Guatapé), το ύψος του οποίου από τη βάση του φράγματος είναι 200 μέτρα. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο μονόλιθος αυτός, λόγω του μεγέθους του, είναι μετεωρίτης. Βρισκόμενος στα σύνορα με την πόλη Ελ Πενιόλ (El Peñol), οι κάτοικοί της τον αποκαλούν "Βράχο της Πενιόλ" (La Piedra del Peñol), διεκδικώντας τον. Μπορείτε αν θέλετε (και αντέχετε) να ανεβείτε τα 654 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή του βράχου - η πανοραμική θέα της περιοχής πραγματικά θα σας αποζημιώσει. Στη συνέχεια θα περπατήσουμε στο γραφικό χωριό Γκουατάπε, όπου όλα τα σπίτια είναι βαμμένα σε χρώματα παστέλ και μετά το γεύμα μας θα απολαύσουμε μια βαρκάδα στην λίμνη διάρκειας περίπου μισής ώρας. Επιστροφή οδικώς στο ξενοδοχείο μας στο Μεντεγίν. Διανυκτέρευση.

6η ΜΕΡΑ

ΜΕΝΤΕΓΙΝ, ΕΙΔΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΤΑ

Η ξενάγησή μας στην πόλη θα επικεντρωθεί σε περιοχές που αντιπροσωπεύουν με τον καλύτερο τρόπο τον μετασχηματισμό της από την δεκαετία του 1980, όταν το Μεντεγίν ήταν μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις στον κόσμο, μέχρι το σήμερα, που χάρη σε πολλά έργα υποδομών και σε σημαντικές παρεμβάσεις στην εκπαίδευση, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, αποτελεί πλέον μια πόλη-υπόδειγμα. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 το καρτέλ ναρκωτικών του Μεντεγίν, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Πάμπλο Εσκομπάρ, βρισκόταν στο αποκορύφωμά του. Όταν η βασιλεία του "El Patrón" έφτασε στο τέλος της και μέχρι το τέλος της χιλιετίας, οι αγώνες για την διαδοχή του συνεχίστηκαν. Όμως, από το 2002 το Μεντεγίν άρχισε να αλλάζει. Σήμερα η "Πόλη της Αιώνιας Άνοιξης" είναι μια από τις πιο καινοτόμες μητροπόλεις του κόσμου τόσο σε κοινωνικά προγράμματα όσο και σε αστική ανάπτυξη. Αρχικά θα επιβιβασθούμε στο τελεφερίκ-γόνδολα (metrocable car), που θα μας μεταφέρει στο Barrio San Javier, το οποίο ήταν ένα από τα πιο κακόφημα προάστια του Μεντεγίν. Βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και αποτελεί ένα σαφές παράδειγμα του κοινωνικού μετασχηματισμού των τελευταίων ετών - το καινοτόμο σύστημα μεταφορών στις φτωχότερες γειτονιές που βρίσκονται πάνω στους απότομους και απομονωμένους λόφους έχει βελτιώσει κατά πολύ τη ζωή των κατοίκων τους. Στην Κομούνα 13 (Comuna 13), μια άλλη κακόφημη κάποτε περιοχή της πόλης, θα δούμε τις ηλεκτρικές κυλιόμενες σκάλες που έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα, θα ανακαλύψουμε το παρελθόν της επισκεπτόμενοι τις σημαντικότερες περιοχές της και θα δούμε πολλά γκράφιτι, που αποτελούν μια μορφή έκφρασης της κοινότητας. Τέλος, θα φθάσουμε στην Plazoleta στο κέντρο της πόλης, μια παρηκμασμένη περιοχή κατά τη δεκαετία του 1980, που όμως σήμερα φιλοξενεί 23 γλυπτά του Φερνάντο Μποτέρο, δωρεά του διάσημου αυτού Κολομβιανού καλλιτέχνη το έτος 2000. Μεταφορά στο αεροδρόμιο του Μεντεγίν και επιβίβαση στην απογευματινή πτήση για την Σάντα Μάρτα, τον πρώτο Ισπανικό οικισμό στην Κολομβία, την παλαιότερη πόλη που υπάρχει μέχρι σήμερα και τον δεύτερο παλαιότερο οικισμό στη Νότια Αμερική. Κτισμένη στον ομώνυμο κόλπο, αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό στην περιοχή της Καραϊβικής. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

7η ΜΕΡΑ

ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΤΑ, ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΑΪΡΟΝΑ

Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για το Εθνικό Πάρκο Ταϊρόνα, που βρίσκεται στους πρόποδες της Σιέρα Νεβάδα της Σάντα Μάρτα (Sierra Nevada de Santa Marta) και καλύπτει μια έκταση 17.000 km2. Το όνομα του πάρκου προέρχεται από τους ιθαγενείς Ταϊρόνα, που εξολοθρεύτηκαν από τους κονκισταδόρες τον 16ο αιώνα. Περιλαμβάνει ονειρικές λευκές αμμώδεις παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, κοραλλιογενείς υφάλους, τεράστιους ογκόλιθους, πλούσια τροπική και μακρόβια βλάστηση. Μετά από μια οδική διαδρομή περίπου 40 λεπτών θα φθάσουμε στην πρώτη είσοδο του πάρκου που ονομάζεται Palangana. Συνεχίζουμε κατά μήκος ενός γραφικού φιδογυριστού δρόμου μέσα από το τροπικό δάσος για να φθάσουμε στην επονομαζόμενη "Θάλασσα των Επτά Κυμάτων", ένα σημείο που προσφέρει υπέροχη θέα στο πανέμορφο τοπίο. Στη συνέχεια θα κατηφορίσουμε προς την παραλία Νεγκουάνχε (Playa de Neguanje) στον κόλπο Γκαϊράκα (Gayraca) και θα επιβιβαστούμε σε ένα πλοιάριο που θα μας φέρει στην εξαιρετικής ομορφιάς παραλία Κριστάλ (Playa Cristal) - έναν ιδανικό τόπο για να απολαύσουμε τη θάλασσα και τον ήλιο ή ακόμα και για να κωπηλατήσουμε ανάμεσα σε κοραλλιογενείς υφάλους. Επιστροφή στην Σάντα Μάρτα. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

8η ΜΕΡΑ

ΣΑΝΤΑ ΜΑΡΤΑ - ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ, ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΑΛΣΑ

Πρωινή αναχώρηση για την πανέμορφη Καρθαγένη (Καρταχένα Ντε Ίντιας, Cartagena de Indias), που θεωρείται ο πιο τουριστικός προορισμός της Κολομβίας και ένας από τους καλύτερους της Νότιας Αμερικής. Η Καρθαγένη συνδυάζει την γοητεία της αποικιακής αρχιτεκτονικής, τη ζωντάνια της νυχτερινής ζωής, την εξαιρετική κουζίνα, τα υπέροχα τοπία και τις θαυμάσιες παραλίες στα ζεστά νερά της Καραϊβικής. Αυτός ο υπέροχος προορισμός διατηρεί τα μυστικά της ιστορίας του μέσα στα τείχη και στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια με τα πολύχρωμα σπίτια και τα μπαλκόνια με τις μπουκαμβίλιες, που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον συγγραφέα Γκραμπριέλ Γκαρσία Μαρκές (Νόμπελ λογοτεχνίας 1982). Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Για τη συνέχεια έχουμε μια έκπληξη - Δώρο του γραφείου μας: με τα μαθήματα σάλσα θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την ουσία του τοπικού πολιτισμού και μίας από τις πιο γνωστές παραδόσεις ολόκληρης της χώρας. Αυτή η παραλιακή πόλη έχει μια ισχυρή παρουσία αφρικανών απογόνων, οι οποίοι είχαν μεγάλη επιρροή από την κουβανική μουσική. Δείπνο στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

9η ΜΕΡΑ

ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ, ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Κατά τη διάρκεια της σημερινής μας ξενάγησης θα θαυμάσουμε αρχικά μια πανοραμική θέα στην πόλη, το λιμάνι και τη θάλασσα από το μοναστήρι de la Popa. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το φρούριο Σαν Φελίπε (San Felipe), που κτίστηκε τον 17ο αιώνα στον λόφο Σαν Λαζάρο (San Lázaro) για την υπεράσπιση της πόλης από πειρατικές επιδρομές. Θα περπατήσουμε γύρω από κάστρο, θα μάθουμε την τεχνική της κατασκευής του με τις σήραγγες, τις υπόγειες στοές και τους διαδρόμους. Σειρά έχει η Ciudad Vieja, η Παλιά Πόλη, η οποία κρατάει αναλλοίωτο το αποικιακό της χρώμα και έχει ενταχθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εδώ θα δούμε την εκκλησία του Σαν Πέντρο Kλαβέρ (San Pedro Claver, Καταλανός ιησουίτης ιερέας, προστάτης των καταπιεσμένων και των απελεύθερων σκλάβων, που το 1888 ο Πάπας Λέων 13ος τον ανακήρυξε άγιο), καθώς και το Μποβέδας (Bovedas), μια κατασκευή από καμάρες ενσωματωμένες στο τείχος της πόλης που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι το τέλος του 1700 για να στεγάσουν όπλα και πυρομαχικά και αργότερα, τον 19o αιώνα, ως φυλακή. Σήμερα είναι ένα κέντρο ντόπιων χειροτεχνών. Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στο αποικιακό τμήμα της πόλης με το πάρκο Μπολιβάρ, που σκιάζεται από τεράστια δένδρα και με το άγαλμα του λιμπερταδόρ στο κέντρο του. Γύρω από την πλατεία βρίσκεται το Μέγαρο της Ιεράς Εξέτασης με την τεράστια μπαρόκ πύλη του. Οι ιεροεξεταστές πραγματοποιούσαν εδώ τις συναντήσεις τους, αλλά εντός του κτιρίου αυτού υπήρχαν επίσης αίθουσες φυλακών και βασανιστηρίων "αιρετικών", αντιπάλων της Καθολικής Εκκλησίας. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

10η ΜΕΡΑ

ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ, ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΓΚΕΤΣΕΜΑΝΙ

Στη συνέχεια θα φθάσουμε στην Γκετσεμάνι (Getsemani), μια εναλλακτική, πολιτιστική συνοικία, η οποία θα μας προσφέρει μια διαφορετική όψη της Καρθαγένης. Αυτή η γειτονιά ήταν κάποτε πολύ κακόφημη, σήμερα όμως και έχει στραφεί στην τέχνη του δρόμου (street art) ως τρόπο έκφρασης της φωνής των κατοίκων και των καλλιτεχνών. Τα πολύχρωμα γκράφιτι μεταμόρφωσαν τη γειτονιά τα τελευταία χρόνια, μετά το πρώτο Φεστιβάλ Γκράφιτι που πραγματοποιήθηκε εκεί τον Δεκέμβριο του 2013. Οι δρόμοι της περιοχής περιστοιχίζονται από μπυραρίες, μπιστρό, πιτσαρίες και μπαρ, όπου η διασκέδαση συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην οδό La Sierpe θα δούμε τα γκράφιτι, θα περπατήσουμε στον περίφημο δρόμο με τις ομπρέλες (Umbrellas Street) και θα καταλήξουμε στην ιστορική Πλατεία Τρινιδάδ (Trinidad Plaza). Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

11η ΜΕΡΑ

ΚΑΡΘΑΓΕΝΗ - ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πρωινό ελεύθερο για μια τελευταία βόλτα στην πόλη ή για τα ψώνια σας. Check out από το ξενοδοχείο και μεταφορά στο αεροδρόμιο, απ΄ όπου θα επιβιβαστούμε στην πτήση για την Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.

12η ΜΕΡΑ

ΑΦΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αθήνα

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο slide show.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ