Πέθανε στα 110 της η γηραιότερη επιζώσα του Ολοκαυτώματος-Έπαιζε πιάνο και επιβίωσε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χάρη στην αγάπη της για τη μουσική

Η μουσικός Άλις Χέρτς-Ζόμμερ, που γεννήθηκε στην Πράγα το 1903 και θεωρείται η γηραιότερη που επέζησε από το Ολοκαύτωμα, πέθανε στο Λονδίνο στην ηλικία των 110 ετών.

Η μουσικός Άλις Χέρτς-Ζόμμερ, που γεννήθηκε στην Πράγα το 1903 και θεωρείται η γηραιότερη που επέζησε από το Ολοκαύτωμα, πέθανε στο Λονδίνο στην ηλικία των 110 ετών.



Η Ζόμμερ, μέλος της γερμανόφωνης εβραϊκής κοινότητας της Πράγας -«καταραμένης» επειδή τα μέλη της ήταν διπλά ξένα- είχε χάσει όλη την οικογένειά της πλην του γιου της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το 1943 στάλθηκε μαζί με τον γιο της στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίενστατ. Ο σύζυγός της, Λέοπολντ, και η μητέρα της, Σόφι, σκοτώθηκαν στο Άουσβιτς.



Ο εγγονός της, Άριελ Σόμερ, επιβεβαίωσε την Κυριακή το θάνατό της λέγοντας: «Η Άλις Ζόμερ απεβίωσε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο κρεβάτι της κοντά στην οικογένειά της. Πολλά έχουν γραφτεί για αυτήν αλλά για όλους εμάς που την ξέραμε καλύτερα, ήταν η αγαπητή μας Τζίτζι».

«Μας αγαπούσε πολύ, γελούσαμε όλοι μαζί και μας δίδαξε την αγάπη για τη μουσική. Αποτέλεσε έμπνευση και ο κόσμος μας θα είναι φτωχότερος χωρίς αυτή δίπλα μας», πρόσθεσε.

Μετά την απελευθέρωσή της, μετανάστευσε στο Ισραήλ πριν τελικά εγκαταστηθεί μόνιμα στη Βρετανία. Ο Ραφαέλ, ένας καταξιωμένος τσελίστας και μαέστρος, πέθανε το 2001.



Η Ζόμερ, στο πατρικό της οποίας κινούνταν προσωπικότητες όπως ο Φραντς Κάφκα και ο Γκούσταβ Μάλερ, έλεγε συχνά πως επέζησε λόγω της αγάπης της για τη μουσική και των «παραστάσεων» που έστηνε μαζί με άλλους για τους κρατουμένους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Το ντοκιμαντέρ The Lady in Number 6 εξιστορεί τη ζωή της Ζόμερ και έχει προταθεί για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους στα επερχόμενα βραβεία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr