Δρ Λίζα Βάρβογλη: Ποιά είναι τα 5 πράγματα που σκεφτόμαστε και δε μας αφήνουν να πάμε παρακάτω ; Σταματήστε να στενοχωρείτε άδικα τον εαυτό σας !

Η στεναχώρια και η λύπη είναι φυσιολογικά συναισθήματα, μέσα στη ζωή. Τα νιώθουμε όταν έχουμε μία απώλεια, μία αποτυχία, μία ματαίωση ή όταν κάτι πάει στραβά.

Αυτοί είναι αντικειμενικοί, πανανθρώπινοι λόγοι.

Συχνά όμως, έχουμε έντονα συναισθήματα, στεναχώριες χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο γεγονός που τα προκαλεί.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί κάνουμε κάποιες σκέψεις που αυτές, από μόνες τους προκαλούν στεναχώρια και λύπη, χωρίς να έχει συμβεί κάτι.

Σου συμβαίνει κάτι τέτοιο; Αν ναι, εδώ σου λέω ποια είναι τα 5 βασικά πράγματα τα οποία πρέπει να σταματήσεις να σκέφτεσαι για να σταματήσεις να στεναχωριέσαι.

1. Σταμάτα να σκέφτεσαι πόσο άτυχος είσαι.

Εφόσον είσαι άνθρωπος, είναι σίγουρο ότι έχεις το μερτικό σου σε ατυχίες και αναποδιές.

Το να αναμασάς τα ίδια και τα ίδια δεν πρόκειται να μειώσει την «ατυχία» σου ή να βελτιώσει τη ζωή σου.

Αντίθετα, θα συνεχίσει να σε κάνει να νιώθεις άσχημα, στερώντας σου την ικανότητα να δεις τα όσα πάνε καλά στη ζωή σου.

2. Σταμάτα να σκέφτεσαι αυτά που έγιναν στο παρελθόν.

Σίγουρα το να σκεφτόμαστε το παρελθόν βοηθάει να δούμε τα λάθη μας και, ενδεχομένως, να μάθουμε από αυτά. Το να σκαλίζεις συνέχεια το παρελθόν σου γίνεται μια κακή και μη αποδοτική συνήθεια.

Ό,τι έμαθες, έμαθες. Η υπερβολική ανάλυση είναι παράλυση.

Ξεκολλά από το παρελθόν και ζήσε στο παρόν. Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν.

Ζώντας στο παρόν έχεις τη δυνατότητα επιλογής και τη δυνατότητα να το διαμορφώσεις όπως επιθυμείς.

Δείτε ακόμη:Δρ Λίζα Βάρβογλη: Γιατί νιώθω εσωτερικό κενό; Ας το εξερευνήσουμε!

Αξιοποίησε αυτές τις δυνατότητες!

3. Σταμάτα να στεναχωριέσαι για μία σχέση που τελείωσε.

Κάθε σχέση που τελειώνει την βιώνουμε ως απώλεια ή σαν έναν μικρό θάνατο. Θα περάσεις τα στάδια του πένθους και της θλίψης, αλλά μετά πρέπει να το πάρεις απόφαση ότι αυτός ο κύκλος έκλεισε.

Γιατί μόνο έτσι θα κάνεις χώρο στην καρδιά σου και στη ζωή σου να ανοίξει ένας νέος κύκλος.

4. Σταμάτα να σκέφτεσαι όλα αυτά που δε μπορείς να ελέγξεις στη ζωή σου.

Σίγουρα υπάρχουν πράγματα στη ζωή σου που δεν περνάνε από το χέρι σου και δεν είχες τρόπο να τα ελέγξεις και να κάνεις κάτι γι’ αυτά.

Πχ, η πατρική σου οικογένεια, οι συνθήκες της παιδικής σου ηλικίας, αρρώστιες, θάνατοι, κλπ. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που δε μπορείς να ελέγξεις, λιγότερο δραματικά αλλά εξίσου ενοχλητικά, όπως πχ η συμπεριφορά των άλλων.

Και όμως , όλες αυτές οι περιπτώσεις καταστάσεων εκτός του δικού σου ελέγχου, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την ικανότητα σου να ελέγξεις το πώς θα φερθείς.

Γιατί σε κάθε κατάσταση, σε κάθε δύσκολη περίπτωση, ένα πράγμα είναι σίγουρο ότι περνάει από το χέρι σου: η δική σου συμπεριφορά.

Δείτε ακόμη:Τα πάντα είναι ενέργεια - Τα ελέγχουμε με την δύναμη των σκέψεων

Για παράδειγμα, δεν μπορείς να ελέγξεις τις άσχημες κουβέντες που σου λέει κάποιος. Αυτό που είναι στον έλεγχο σου όμως είναι να μην το πάρεις προσωπικά, να τον αγνοήσεις και να σηκωθείς να φύγεις.

Η υπερβολική ανάλυση είναι παράλυση

5. Σταμάτα να σκέφτεσαι μόνο το αρνητικό σενάριο για το μέλλον

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα varvogli.gr, οι περισσότερες ανησυχίες και άγχη προέρχονται από τον φόβο για πράγματα που δεν έχουν συμβεί ακόμα!

Αν λοιπόν κάθε φορά σκέφτεσαι αποκλειστικά τα στραβά και τα ανάποδα που πρόκειται να συμβούν, αυτό θα σου δημιουργεί μόνο στεναχώρια και άγχος. Πρόσεξε όμως τη διαφορά! Δε σου λέω να μη σκεφτείς ποτέ το αρνητικό σενάριο!

Κάτι τέτοιο θα ήταν βλακώδες σε πολλές περιπτώσεις! Αν είναι να το σκεφτείς να το κάνεις για να δεις τι πρέπει να προσέξεις, τι να αποφύγεις, ποια είναι πιθανά λάθη, δηλαδή να το σκεφτείς για να προετοιμαστείς.

Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δε σκέφτονται έτσι το μέλλον, για να προβλέψουν πιθανά προβλήματα και να βρουν από πριν τη λύση, για να προετοιμαστούν και να μπορούν να αντιμετωπίσουν πιθανές δυσκολίες. Σκέφτονται μόνο τα εμπόδια και τα προβλήματα, χωρίς λύσεις και χωρίς προετοιμασία, οπότε αυτό αυξάνει τη στεναχώρια και το άγχος τους.

Αν λοιπόν επιθυμείς να αλλάξεις τη ζωή σου, ξεκίνα διαπιστώνοντας αν σκέφτεσαι αυτά τα πέντε πράγματα. Στη συνέχεια πάρε την απόφαση να αλλάξεις το μοτίβο των σκέψεων σου.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ