Όταν η Σοφία Παπανδρέου μίλησε στην Ειρήνη Νικολοπούλου για τον πατέρα της: 105 χρόνια από την γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου (φωτό & βίντεο)

Σαν σήμερα, το 1919 γεννήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου

Το Eirinika πριν από δύο χρόνια βρέθηκε στο Στρασβούργο με την Σοφία Παπανδρέου και τον γιό της Κωστή Κατσανέβα λίγη ώρα πριν γίνουν τα εγκαίνια της αίθουσας "Ανδρέας Παπανδρέου" στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και μας μίλησε για τον πατέρα της.

Στην αποκλειστική της συνέντευξη η κόρη του αείμνηστου πρωθυπουργού, η οποία ζει μόνιμα στον Καναδά, μίλησε με συγκίνηση για τον πατέρα της. 

Η ίδια μαζί με τον γιο της θα παραστούν μαζί στην τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε με πρωτοβουλία του ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Δείτε τα όσα μας είπε η Σοφία Παπανδρέου

Δείτε τα όσα μας είπε ο Κωστής Κατσανέβας

Όπως αναφέρει και στην σχετική της ανάρτηση η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου «η Σοφία @sophpap μου μίλησε πολύ συγκινημένη για τον πατέρα της αλλά και για την μητέρα της 99 ετών σήμερα – ο Κωστής Κατσανέβας Παπανδρέου @kostakats είναι ο μόνος εγγονός του Ανδρέα & δισέγγονος του Γεωργίου που ενδιαφέρεται για την πολιτική – Σε λίγο live ίνσταγκραμ τα εγκαίνια της αίθουσας απο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στο Στρασβούργο».

Ο Ανδρέας Παπανδρέου

Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1919 στη Χίο και ήταν γιος του Γεωργίου Παπανδρέου, Γενικού Διοικητή Αιγαίου τότε και μετέπειτα πρωθυπουργού, και της Σοφίας Μινέικο (1887 - 1981), κόρης του Ζίγκμουντ Μινέικο, Πολωνού αριστοκράτη και στρατιωτικού μηχανικού.

Μεγάλωσε στην Αθήνα και φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου μεταξύ άλλων ήταν συμμαθητής με τους Πέτρο Σιφναίο, Πάρι Κωνσταντινίδη, Γεώργιο Σκιαδαρέση, εργολάβο, και Λεωνίδα Αδάμ. Με τους τελευταίους τρεις θα δημιουργήσει, σε ηλικία δεκαπέντε ετών, το 1934, το Μαρξιστικό περιοδικό «Ξεκίνημα», όπου και δημοσίευσε πολλά άρθρα για το Σοσιαλισμό. Κάθε τεύχος του περιοδικού είχε στην προμετωπίδα του τους στίχους του Κωστή Παλαμά «Δουλέψτε τον ξανά τον κόσμο στη φωτιά!». Η «Εστία», η πιο σημαντική τότε εφημερίδα της Δεξιάς παράταξης, αντέδρασε απαιτώντας τον εξοβελισμό του νεαρού Ανδρέα Παπανδρέου από την ελληνική κοινωνία γιατί «θα καθίστατο επικίνδυνος για τη χώρα». Το Υπουργείο Παιδείας - στο οποίο δύο χρόνια νωρίτερα Υπουργός ήταν ο πατέρας του - διέταξε ανακρίσεις και οι «παρεκτραπέντες» μαθητές τιμωρήθηκαν με διαγωγή «επίμεμπτο» στο ενδεικτικό τους.

Διαβάστε ακόμα: Ανδρέας Παπανδρέου : το φωτογραφικό άλμπουμ της πολυτάραχης ζωής και του αμφιλεγόμενου πολιτικού βίου ενός άνδρα που κάποτε συνέπαιρνε τα πλήθη, για μια αλλαγή που δεν ήρθε ποτέ

Το 1937 εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά το 1939, μετά τη σύλληψή του από το καθεστώς Μεταξά, αναχώρησε για τις ΗΠΑ, όπου συνέχισε τις σπουδές του. Το 1943 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στα Οικονομικά και τη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου και διορίστηκε ως αναπληρωτής καθηγητής (associate professor). Το 1944, ο μόλις 25 ετών Ανδρέας Παπανδρέου είναι ένα από τα πέντε μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς - που σχεδίασε ολόκληρη την αρχιτεκτονική της παγκόσμιας οικονομίας ως τις πετρελαϊκές κρίσεις του '70 - της οποίας ηγείται ο κορυφαίος Έλληνας οικονομολόγος Κυριάκος Βαρβαρέσος.

Το 1947 διορίστηκε επίκουρος και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ (Berkeley) της Καλιφόρνια, όπου και διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης από το 1956 ως το 1959. Την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία συνέχισε στα χρόνια της δικτατορίας, οπότε εργάστηκε ως καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (1968-69) και του Γιορκ (1969-1974), όπου διετέλεσε και διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών.

Τρεις γάμοι, 5 παιδιά

Παντρεύτηκε διαδοχικά με τη Χριστίνα Ρασιά, μια ελληνοαμερικανίδα ψυχίατρο, τη Μαργαρίτα Τσαντ (με την οποία απέκτησε 4 παιδιά, τον Γιώργο (πρωθυπουργός της Ελλάδος από το 2009 με το ΠΑΣΟΚ), τη Σοφία, τον Νίκο και τον Αντρίκο) και τη Δήμητρα Λιάνη. Εκτός γάμου γεννήθηκε το 1969 η κόρη του Αιμιλία Νίμπλουμ.

Διαβάστε ακόμα: Βινύλιο: Το παρασκήνιο πίσω από το νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη - Τι αποκάλυψε ο Τάσος Μπιρσίμ

Επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ στις 16 Ιανουαρίου του 1961 και έπειτα από πρόταση του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή ανέλαβε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Επιστημονικός Διευθυντής του νεοσύστατου Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθώς και Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, ΠΑΣΟΚ

Ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετώπισε αρχικά με πολλή δυσπιστία τη Μεταπολίτευση της 24ης Ιουλίου 1974 και έλαβε την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα μόλις στα μέσα Αυγούστου. Αμέσως όμως δραστηριοποιήθηκε με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες να παρουσιάσει τις θέσεις του για την ίδρυση ενός νέου κόμματος. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, σε μία από τις αίθουσες του ξενοδοχείου «Κινγκ Πάλας», ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος με τη γνωστή «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται από τότε.

Διαβάστε ακόμα: Ο θάνατος του Ανδρέα στα... γενέθλια του Σημίτη την ίδια μέρα: Το black χιούμορ της Ιστορίας

1981: Η ώρα της «Αλλαγής»

Το 1981 ήταν η χρονιά που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 48,07% και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας. Η κυβερνητική αυτή μετάβαση χαρακτηρίστηκε τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές ως «Αλλαγή», με την έννοια ότι μετά από μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη δεξιά ήρθε στην εξουσία ένα κόμμα που βασιζόταν στις αρχές του σοσιαλισμού.

Η προεκλογική εκστρατεία του Ανδρέα Παπανδρέου στηρίχτηκε σε συνθήματα όπως «Εδώ και τώρα αλλαγή» και «Η Ελλάδα στους Έλληνες», ενώ ο ίδιος καλλιέργησε το προφίλ του πολιτικού που βρισκόταν σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τα λαϊκά στρώματα· συνήθως προσφωνούνταν, από φίλους και αντίπαλους, με το μικρό του όνομα, «Ανδρέας».

Διαβάστε ακόμα: «Δημαγωγός», «ταραχοποιός», αλλά και «διανοούμενος πολιτικός», «ικανός και έμπειρος»: Τι έλεγε το 1982 το Foreign Office για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ