ΕΝΦΙΑ: Ασφάλισαν το σπίτι τους, όμως χάνουν την έκπτωση 10% - Γιατί μένουν εκτός μείωσης φόρου, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων (βίντεο)

Αφορά ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί για σεισμό και πυρκαγιά, αλλά όχι και για πλημμύρα

Μια έκπληξη έκρυβε για χιλιάδες ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών η πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι «κλειδώνουν» την έκπτωση έως 10% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογούμενοι, που έσπευσαν στην πλατφόρμα, διαπίστωσαν πως δεν δικαιούνται την έκπτωση, καθώς τα ακίνητά τους είναι ασφαλισμένα για σεισμό και πυρκαγιά, αλλά όχι και για πλημμύρα, όπως ορίζει η σχετική διάταξη νόμου και τώρα, αν δεν υπάρξει άμεσα σχετική παρέμβαση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα χάσουν την έκπτωση.

Σύμφωνα με τον νόμο οι προϋποθέσεις χορήγησης μείωσης του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες είναι οι εξής:

  1. η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση, που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,
  2. η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών εντός του ίδιου έτους,
  3. η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια (900) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να κάνουν αντιστοίχιση με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια στην πλατφόρμα myProperty, λήγει στις 22 Φεβρουαρίου 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis να εισέλθουν στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών και αφού εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους, να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

  • να τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου),
  • να δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων),
  • να δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων, που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Οι φορολογούμενοι, που θα περιληφθούν στην αίτηση ως συνιδιοκτήτες ή τρίτα πρόσωπα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, το οποίο θα αναρτηθεί και στην προσωπική τους θυρίδα, στη διαδρομή myAADE / Μητρώο & Επικοινωνία / Τα μηνύματά μου. Για να τους χορηγηθεί η μείωση ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν και οι ίδιοι αίτηση, προκειμένου να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

Διαβάστε ακόμα: ΕΝΦΙΑ σε 11 δόσεις: Νωρίτερα φέτος τα εκκαθαριστικά - Χωρίς ΦΠΑ τα νεόδμητα ακίνητα έως το 2025 (βίντεο)

Όταν δεν εμφανίζονται ορθά τα στοιχεία του ασφαλιστηρίου συμβολαίου (έναρξη – λήξη, ασφαλισμένοι κίνδυνοι κ.λπ.), θα πρέπει ο λήπτης της ασφάλισης να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία έκδοσής του, ώστε να αποστείλει τα ορθά στοιχεία.

Για τη πορεία της αίτησης ο φορολογούμενος επιλέγει το πεδίο «Αποτελέσματα αιτήσεων» και ενημερώνεται ανά ακίνητο για το στάδιο επεξεργασίας της αίτησής του, καθώς και για την έγκριση ή μη της χορήγησης μείωσης ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε ακόμα: ΕΝΦΙΑ: 20 ερωτήσεις – απαντήσεις για να μειώσετε τον φόρο – Δείτε παραδείγματα (βίντεο)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ