Η αιώνια κόντρα μεταξύ σκυλόφιλων και γατόφιλων ! Ποιό κατοικίδιο είναι προτιμότερο - Γάτα ή σκύλος;

Εσείς τί προτιμάτε;

Φυσικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι και τα δύο αυτά πλάσματα είναι υπέροχα και θα πρέπει να τους φερόμαστε με τον σεβασμό που τους αξίζει.

Απλά, κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του προτιμήσεις και ίσως αγαπάει λίγο παραπάνω ή τα σκυλάκια ή τα γατάκια.

Σε αυτό το άρθρο θα εξερευνήσουμε μερικούς από τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι προτιμούν περισσότερο τους σκύλους, οι οποίοι «ανεβαίνουν» στην πρώτη θέση του βάθρου της καρδιάς τους, ενώ οι γάτες έρχονται δεύτερες αλλά ποτέ καταϊδρωμένες.

Όχι αμμολεκάνες

Μάλλον, ούτε οι ίδιοι οι γατογονείς δεν αγαπούν την αμμολεκάνη της μονάκριβης γατούλας τους, όχι μόνο για τη μυρωδιά που ίσως υπάρχει στην ατμόσφαιρα, αλλά και για την άμμο που βρίσκεται διασκορπισμένη παντού μέσα στο σπίτι.

Από την άλλη πλευρά, οι σκύλοι δεν χρειάζονται αμμολεκάνες.

Μπορούν να εκπαιδευτούν να πηγαίνουν τουαλέτα έξω, ειδικά από κάποια ηλικία και έπειτα.

Οπότε, στο σπίτι δε συναντάμε καμιά «περίεργη» μυρωδιά και σίγουρα δεν υπάρχει άμμος πουθενά στα δωμάτια.

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι κηδεμόνες σκύλων είναι να μαζεύουν τις ακαθαρσίες τους με ένα σακουλάκι και να τις πετάνε σε έναν κάδο απορριμάτων.

Όχι ότι αυτή η διαδικασία είναι καλύτερη ή πιο εύκολη από το να καθαρίζεις την άμμο της γάτας, αλλά πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι είναι μικρότερο το “κακό”.

Είναι πάντα ώρα για παιχνίδι

Οι γάτες είναι πιο μοναχικές από τους σκύλους και δεν είναι αυτό που αποκαλούμε και «η ψυχή της παρέας».

Τα σκυλάκια είναι πάντα πρόθυμα να παίξουν και δεν πρόκειται να βαρεθούν να σας φέρνουν το μπαλάκι κάθε φορά που τους το πετάτε.

Αυτό που αρέσει πολύ στους σκυλογονείς είναι ότι το παιχνίδι με το σκυλάκι τους είναι πάντα διαδραστικό και μπορούν να βρίσκουν συνέχεια κάτι διαφορετικό για να μην βαριέται κανείς.

Μάλιστα, κάποιοι κηδεμόνες που είναι λάτρεις της γυμναστικής, αγαπούν να πηγαίνουν για πεζοπορία, τρέξιμο ή κολύμπι με τον τετράποδο φίλο τους.

Ευκολότερη προσαρμογή

Οι γάτες συνήθως είναι πιο ευαίσθητες στο περιβάλλον και αντιπαθούν τις αλλαγές.

Σε αντίθεση, οι σκύλοι είναι πιο δεκτικοί και θα προσαρμοστούν πιο εύκολα, για παράδειγμα σε μια μετακόμιση.

Φυσικά, δεν ισχύει για όλα τα σκυλάκια αυτό, καθώς η συμπεριφορά που θα επιδείξουν σε μια αλλαγή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Ωστόσο, γνωρίσουν ένα νέο άτομο – πράγμα που σημαίνει αλλαγή και νέα εμπειρία – το πιο πιθανό είναι να πηδήξουν πάνω του και να του «κάνουν χαρές», ενώ οι γάτες το πιο πιθανό είναι να εξαφανιστούν στο δίπλα δωμάτιο.

Ευκολότερη εκπαίδευση

Και σε αυτή την περίπτωση, κάθε ζωάκι, είτε γάτα είτε σκύλος, αντιδράει διαφορετικά.

Ο γενικός κανόνας, όμως, είναι ότι οι γάτες δεν «σηκώνουν» και πολλά πολλά, τείνουμε να τις «υπηρετούμε» και για εκπαίδευση ούτε λόγος.

Οι σκύλοι από την άλλη μεριά, εκπαιδεύονται πιο εύκολα, οπότε οι σκυλογονείς έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Όταν δώσουν μια εντολή στο κουτάβι τους 9 στις 10 φορές θα την υπακούσει, σε αντίθεση με τις γάτες που 9 στις 10 φορές θα κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Μάλιστα, οι σκύλοι λατρεύουν την εκπαίδευση γιατί την θεωρούν παιχνίδι και ότι περνούν χρόνο με τον αγαπημένο τους άνθρωπο. Άρα και αυτός είναι ένας λόγος που κάποια άτομα αγαπούν περισσότερο τα μαλλιαρά σκυλάκια.

Προθυμία για προστασία

Οι γάτες από τη φύση τους είναι πιο φοβικές και αν ακούσουν κάποιο θόρυβο θα τρέξουν να κρυφτούν.

Οι σκύλοι, όμως, όσο και να τρομάξουν, προειδοποιούν τον κηδεμόνα τους για μια ενδεχόμενη απειλή, γαβγίζοντας ή γρυλίζοντας.

Επιπλέον, είναι πρόθυμοι να τον προστατέψουν με όλο τους το “είναι” για να μην πάθει κακό.

Οι γάτες, μπροστά στον κίνδυνο μάλλον θα τρέξουν να κρυφτούν μέσα σε καμιά ντουλάπα ή κάτω από το κρεβάτι για να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τον εισβολέα.

Τα σκυλιά, ανεξαρτήτου μεγέθους, θα μείνουν δίπλα στον σκυλογονιό τους ακόμα κι αν τρέμουν από το φόβο τους.

Θεραπεία και βοήθεια

Πολλοί είναι οι σκύλοι που βοηθούν άτομα με αναπηρία, τον στρατό ή την αστυνομία και έχουν συμμετάσχει σε προσπάθειες έρευνας και διάσωσης, παρηγορούν και βοηθούν άτομα με άγχος και διαταραχές.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι σκύλοι είναι πιο εύκολοι στο να εκπαιδευτούν αλλά και γιατί έχουν κάτι μαγικό στην σκυλίσια φύση τους, που τους κάνει να σκορπίζουν χαμόγελα και να απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων.

Επιπλέον, ορισμένοι σκύλοι μπορούν να εκπαιδευτούν στον εντοπισμό ασθενειών αλλά και στη βοήθεια ατόμων που αντιμετωπίζουν επιληπτικές κρίσεις.

Κοινωνικότητα

Κακά τα ψέματα. Οι σκύλοι προσφέρουν ένα διαφορετικό lifestyle και ένα πιο ενεργό τρόπο ζωής.

Ενώ οι γάτες αγαπούν το σπίτι και προτιμούν την άνεση του καναπέ, οι σκύλοι λατρεύουν το έξω και τις βόλτες.

Οι άνθρωποι, λοιπόν που αγαπούν να σουλατσάρουν, προτιμούν να το κάνουν με τον αγαπημένο τους σκύλο γιατί με αυτόν τον τρόπο μοιράζονται τις ίδιες εμπειρίες και αναπτύσσουν έναν ακόμη πιο ισχυρό δεσμό.

Και για να μην αναφέρουμε ένα ακόμη πλεονέκτημα. Βγαίνοντας βόλτα με τον σκύλο σας είναι πολύ πιο εύκολο να γνωρίσετε νέα άτομα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πλησιάσει έστω και ένας άνθρωπος αυτή την χαριτωμένη μουσούδα που του κουνάει την ουρά και τον κοιτάζει με αυτά τα puppy eyes.

Όλα τα μεγέθη

Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν πολύ μεγάλα σκυλιά. Θέλουν να έχουν δίπλα τους έναν μικρό γίγαντα, τον οποίο θα αγαπάνε και θα φροντίζουν.

Άλλοι πάλι προτιμούν τα πολύ μικρά σκυλάκια που θα μπορούν να τα έχουν πάντα και παντού μαζί τους.

Υπάρχουν και οι άνθρωποι που είναι σαν κι εμάς, που δεν τους νοιάζει καθόλου το μέγεθος το χρώμα και η ράτσα.

Αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι όσον αφορά τους σκύλους υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη, ενώ οι λατρεμένες μας γατούλες είναι συνήθως 4 με 6 κιλά – φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Διαβάστε ακόμη:Μπορούν τελικά να συμβιώσουν ή θα τρώγονται όπως λέει και η γνωστή φράση «σαν τον σκύλο με τη γάτα» ; Δείτε έξυπνους τρόπους!

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, δεν έχει επικρατήσει άδικα η άποψη ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Ένας σκύλος δεν θα σας κρίνει ποτέ, θα σας αγαπήσει ανιδιοτελώς, θα σας είναι για πάντα πιστός, θα σας κοιτάει και θα “λιώνει”.

Και προφανώς, εσείς θα κοιτάτε αυτά τα εκφραστικά του μάτια και θα νιώθετε ότι η καρδιά σας θα ξεχειλίσει από αγάπη και ευτυχία.

Οι γάτες από την άλλη, ως πιο απόμακρα όντα προτιμούν να μας βλέπουν να τις λατρεύουμε σα βασίλισσες και αυτές όταν είναι στις καλές τους να μας ρίχνουν ένα “ζεστό” βλέμμα και να έρχονται κοντά μας για λίγα χάδια.

Οπότε, αυτός είναι και ο τελευταίος λόγος -σε αυτό το άρθρο, γιατί σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι – που κάποιοι άνθρωποι αγαπούν τις γάτες περισσότερο από τους σκύλους. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα γιατί υπάρχει αυτή η προτίμηση. Ίσως γιατί στα μάτια των σκύλων βλέπουμε την αγάπη που τους δίνουμε, να μας την επιστρέφουν πίσω σε υπερθετικό βαθμό.

Τελευταίες σκέψεις

Δεν γίνεται να συγκρίνουμε τους σκύλους με τις γάτες. Είναι σα να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια.

Κάθε πλάσμα είναι μοναδικό κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Το μόνο που αξίζει τόσο στους σκύλους όσο και στις γάτες είναι απεριόριστη αγάπη και σεβασμός. Ο καθένας μπορεί να έχει τις δικές του προτιμήσεις και να θέλει να υιοθετήσει ή να έχει ήδη υιοθετήσει είτε γατάκι είτε σκυλάκι. Μπορεί επίσης, να μη θέλει να υιοθετήσει κάποιο ζωάκι. Και αυτό είναι σεβαστό. Ωστόσο, όλοι μας ανεξαιρέτως, θα πρέπει να τα σεβόμαστε, να τα προστατεύουμε και να προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γι’ αυτά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ