Δίκη για το Μάτι: Ποιοι είναι οι 9 που ζήτησε την ενοχή τους, ο εισαγγελέας - Απαλλαγή για Δούρου, Ψινάκη Στεργίου και εννιά ακόμα (βίντεο)

9 ένοχοι, 12 αθώοι σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα για τη φονική φωτιά στο Μάτι

Με την ολοκλήρωση της αγόρευσης του εισαγγελέα Παναγιώτη Μανιάτη, η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς φτάνει στο τέλος της. Απομένουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης πριν από την επιβολή ποινών.

Ο εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για επί μέρους πράξεις του κατηγορητηρίου 9 κατηγορούμενοι, ενώ ζήτησε την απαλλαγή για 12 κατηγορούμενους.

Οι 9 για τους οποίους πρότεινε ενοχή ο εισαγγελέας είναι:

  1. Σωτήρης Τερζούδης (τότε αρχηγός ΠΥ)
  2. Βασίλης Ματθαιόπουλος (τότε υπαρχηγός ΠΥ)
  3. Ιωάννης Φωστιέρης (πρώην διοικητής ΕΣΚΕ)
  4. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος (επίγειος επικεφαλής φωτιάς, πρώην διοικητής ΠΥ Αθηνών)
  5. Χαράλαμπος Χιώνης (επίγειος επικεφαλής φωτιάς, πρώην διοικητής ΠΥ Ανατολικής Αττικής)
  6. Βάιος Θανασιάς (πρώην αντιδήμαρχος Μαραθώνα)
  7. Ευάγγελος Μπουρνούς (πρώην δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου)
  8. Αντώνιος Παλπατζής (πρώην αντιδήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου)
  9. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος (κάτοικος Νταού Πεντέλης)

Διαβάστε ακόμα: Δίκη για το Μάτι: «Θα ρωτήσω τον υπουργό» είπε κατηγορούμενος – Περίμεναν τον Νίκο Τόσκα να δώσει άδεια για τα πετάξουν τα αεροπλάνα!

Οι 12 για τους οποίους ζήτησε απαλλαγή ο εισαγγελέας είναι:

  1. Χρήστος Γκολφίνος (πρώην διευθυντής του 199)
  2. Φίλιππος Παντελεάκος (πρώην διευθυντής ΚΕΠΠ/ΕΣΚΕ)
  3. Δαμιανός Παπαδόπουλος (πρώην διοικητής ΠΣ Νέας Μάκρης)
  4. Χρήστος Λάμπρης (εναέριος συντονιστής)
  5. Χρήστος Δροσόπουλος (κυβερνήτης ελικοπτέρου Φλόγα 1)
  6. Γεώργιος Πορτοζούδης (πρώην διοικητής ΥΕΜΠΣ)
  7. Στέφανος Κολοκούρης (πρώην διοικητής 1ης ΕΜΑΚ)
  8. Χαράλαμπος Συρογιάννης (πρώην υποδιοικητής ΕΜΣΑ)
  9. Ιωάννης Καπάκης (πρώην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας)
  10. Ρένα Δούρου (πρώην περιφερειάρχης Αττικής)
  11. Ηλίας Ψινάκης (πρώην δήμαρχος Μαραθώνα)
  12. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης (πρώην δήμαρχος Πεντέλης)

Διαβάστε ακόμα: Δίκη για το Μάτι: Όλα τα τραγικά λάθη που οδήγησαν στην εκατόμβη των νεκρών – Τι κατέθεσε ο πραγματογνώμονας

Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του δημάρχου Ραφήνας, απαλλαγή για Ψινάκη

Νωρίτερα, ο εισαγγελικός λειτουργός ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του αναφορικά με τις διερευνώμενες ευθύνες στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζήτησε την πλήρη απαλλαγή από τις κατηγορίες του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και του πρώην δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη.

Διαβάστε ακόμα: Δίκη για το Μάτι: «Προφανώς το βιβλίο νοθεύτηκε» - Τι κατέθεσε μάρτυρας που υπηρετεί στα εναέρια μέσα

Αντιθέτως, ζήτησε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο να κηρύξει ένοχο τον πρώην δήμαρχο Ραφήνας - Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς σε ό,τι αφορά την «εσφαλμένη ενημέρωση» που παρείχε μέσω των συνεντεύξεών του σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας για την εξέλιξη του πύρινου μετώπου.

«Αποδείχθηκε ότι ο δήμαρχος Ραφήνας έκανε ενημερωτικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ και παρείχε ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς. Υπό τη θεσμική του ιδιότητα παρείχε ενημέρωση μέσω ΜΜΕ και όσοι τον άκουγαν να παρέχει διαβεβαιώσεις εφησύχασαν ότι η φωτιά έχει αντίθετη κατεύθυνση. Από πού αντλούσε πληροφορίες; Χρειάζεται μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Έχω τη γνώμη ότι προέβη στην ενέργεια εσφαλμένης ενημέρωσης στο κοινό που επέτεινε το αξιόποινο αποτέλεσμα. Οφείλει να αναμεταδίδει υπεύθυνη ενημέρωση ή να απέχει από την ενημέρωση που έχει λάβει από μη αξιόπιστες πηγές, γιατί προκαλεί σύγχυση. Νομίζω ότι αυτό το σκέλος αποδείχθηκε», σημείωσε ο εισαγγελέας.

Παράλληλα ο κ.Μανιάτης ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι δύο αντιδήμαρχοι των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας για το σκέλος των κατηγοριών που αφορούν τον πλημμελή καθαρισμό οικοπέδων ιδιωτών.

Διαβάστε ακόμα: Δίκη για το Μάτι: Η πρώτη αναφορά για νεκρούς ήταν στις 18.36 - Ήταν γνωστά σε όλους

Ενοχή για τον κάτοικο που έβαλε τη φωτιά στο Νταού

Τέλος, ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, του κατοίκου της περιοχής Νταού Πεντέλης, ο οποίος κατηγορείται ότι έβαλε τη φωτιά για να κάψει κλαδιά, όμως τελικά κατέκαψε την Ανατολική Αττική.   «Ήταν το πρόσωπο εκείνο που έβαλε τη φωτιά για να κάψει τα υπολείμματα κλαδιών. Υποστηρίζει ότι δεν τον είδε κανείς να βάζει φωτιά και πως ο ίδιος ήταν για ψώνια στη Ραφήνα έως τις 16.20. Όμως ούτε αυτό αποδείχθηκε, γιατί οι αποδείξεις που προσκόμισε είναι ανώνυμες. Έχω τη γνώμη ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι αποδείξεις ότι ο κατηγορούμενος έβαλε τη φωτιά υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις του και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τον κίνδυνο. Ανθρώπινα αρνείται την ενοχή του και διστάζει να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Αυτός έθεσε τη Λυδία λίθο της συμφοράς.

Διαβάστε ακόμα: Δίκη για το Μάτι: «Ντροπή, δεν σέβεστε τους νεκρούς» - Τι εξόργισε του συγγενείς των θυμάτων, γιατί καταχειροκροτήθηκε ο εισαγγελέας

Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου οπότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων προς υποστήριξη της κατηγορίας που εκπροσωπούν τους συγγενείς των θυμάτων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ