Τί είναι το σύνδρομο του μαύρου σκύλου & γιατί απασχολεί τους ειδικούς ; Μα είναι τόσο αξιολάτρευτα - Όπως όλα άλλωστε !

Ας μάθουμε!

Κατά καιρούς ακούμε για διάφορα σύνδρομα. Ένα αρκετά συχνό είναι αυτό του μαύρου σκύλου.

Το σύνδρομο του μαύρου σκύλου, γνωστό και ως BDS (Black Dog Syndrome), είναι ένα φαινόμενο στην υιοθεσία κατοικίδιων ζώων κατά το οποίο τα μαύρα σκυλιά υιοθετούνται πιο δύσκολα από ό,τι τα σκυλιά άλλου χρώματος, πιο ανοιχτόχρωμου.

Αυτό παρατηρείται στα καταφύγια και τις ομάδες διάσωσης σε όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς το BDS είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τα ποσοστά υιοθεσίας των μαύρων κατοικίδιων ζώων, τα οποία μένουν πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ένα καταφύγιο.

Πολλά μάλιστα δεν υιοθετούνται ποτέ και πεθαίνουν στο καταφύγιο. Ο λόγος πίσω από το φαινόμενο δεν είναι σαφής.

Οι περισσότεροι που πηγαίνουν σε ένα καταφύγιο συνήθως προσπερνούν τα μαύρα σκυλάκια.

Ένας λόγος είναι λόγω του φόβου που επικρατεί απέναντι σε ορισμένες φυλές – όπως τα Pit Bull ή τα Rottweiler για παράδειγμα.

Οι ταινίες και οι τηλεοπτικές εκπομπές συχνά παρουσιάζουν τα μεγάλα, μαύρα σκυλιά, ειδικά αυτών των φυλών, ως επιθετικά, άγρια και γενικώς φοβερά, γεγονός που συχνά αποτρέπει τον κόσμο από το να τα υιοθετήσει.

Από την άλλη κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται στο πόσο φωτογενείς είναι οι σκύλοι. Ως γνωστόν, τα μαύρα σκυλιά δεν φωτογραφίζονται καλά και δεν φαίνονται πολύ καλά στις φωτογραφίες. Όταν τα καταφύγια ή τα κέντρα διάσωσης φωτογραφίζουν τα ζώα για να τα δημοσιεύσουν στον ιστότοπό τους ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα σκυλιά με το ανοιχτότερο χρώμα δείχνουν τις περισσότερες φορές πιο όμορφα.

Προέλευση και ιστορία

Το φαινόμενο BDS μελετάται σοβαρά εδώ και δεκαετίες. Ιστορικά μιλώντας, το σύνδρομο αυτό υπάρχει εδώ και αιώνες.

Στη μυθολογία και τη λαογραφία, τα μαύρα σκυλιά απεικονίζονται συχνά ως φύλακες του κάτω κόσμου.

Θεωρούνται μάλιστα κακοί οιωνοί γενικά. Αυτές οι ιστορίες χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πριν αλλά έχουν μπει στο μυαλό πολλών. Δυστυχώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν το μαύρο χρώμα με το κακό.

Το μαύρο χρώμα μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει ένα συναίσθημα θλίψης ή κατάθλιψης.

Στις κηδείες πολλών χωρών, για παράδειγμα, όσοι παρευρίσκονται φορούν μαύρα. Αν και τα μαύρα σκυλιά μπορούν να είναι εξίσου χαρούμενα και ευτυχισμένα με τα άλλα σκυλιά, το αρνητικό στερεότυπο αποτρέπει ορισμένους να τα πάρουν σπίτι τους.

Τι λένε οι έρευνες

Οι εργαζόμενοι σε καταφύγια σε όλο τον κόσμο αναφέρουν ότι έχουν δει το σύνδρομο του μαύρου σκύλου σε δράση από πρώτο χέρι.

Λόγω του φαινομένου, οι μεγαλύτερες, μαύρες ράτσες σκύλων, όπως είπαμε, τείνουν να παραμένουν στο καταφύγιο σημαντικά περισσότερο από τα μικρότερα, ανοιχτόχρωμα σκυλιά.

Πολλά μαύρα σκυλιά μάλιστα στο εξωτερικό υποβάλλονται σε ευθανασία επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν τα έχει ζητήσει κανείς.

Βέβαια υπάρχουν αρκετές μελέτες που αντιφάσκουν μεταξύ τους.

Σε μια μελέτη από την ASPCA, η εμφάνιση ήταν ο πιο συχνά αναφερόμενος λόγος για όσους υιοθετούν έναν σκύλο.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Animal Welfare Science διαπίστωσε ότι το μαύρο χρώμα του τριχώματος επηρέαζε αρνητικά τα ποσοστά υιοθεσίας τόσο για σκύλους όσο και για γάτες. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ποσοστά υιοθεσίας ήταν πολύ χαμηλότερα στα αμιγώς μαύρα ζώα.

Άλλες επιστημονικές μελέτες φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα αποτελέσματα, όπως μία που εξέτασε πόσο καιρό παρέμειναν τα σκυλιά σε δύο καταφύγια της Νέας Υόρκης το 2013.

Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε ότι το χρώμα του τριχώματος δεν είχε καμία επίδραση στη διάρκεια της παραμονής τους και σημείωσε ότι το σύνδρομο του μαύρου σκύλου μπορεί να εμφανίζεται μόνο σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, ενδεχομένως λόγω πολιτισμικών διαφορών.

Πώς να βοηθήσετε

Τα μαύρα σκυλιά δεν διαφέρουν από τα σκυλιά άλλων χρωμάτων. Συμπεριφέρονται το ίδιο, δίνουν πολλή αγάπη και είναι απίστευτα αγαπησιάρικα.

Αν θέλετε να βοηθήσετε στο να μην ξεμένουν αυτά τα σκυλάκια, η υιοθεσία ενός τέτοιου ζώου είναι η πραγματική πράξη φιλοζωίας.

Η υιοθεσία ενός μαύρου σκύλου είναι ένας σίγουρος τρόπος για να βοηθήσετε τα μαύρα σκυλιά να βρουν παντοτινά σπίτια. Πηγαίνετε στο τοπικό σας καταφύγιο ή μπείτε στα social media φιλοζωικών για να βρείτε τον νέο σας τριχωτό φίλο.

Δείτε ακόμη:2+1 μυστικά για να έχουν τα κατοικίδιά σας την άνεση που χρειάζονται - Χαρίστε τους τις μικρές αλλά απαραίτητες “πολυτέλειες”

Οι 7 λόγοι για να υιοθετήσετε έναν μαύρο σκύλο

1. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, η υιοθεσία ενός μαύρου σκύλου σημαίνει ότι οι οικογενειακές σας φωτογραφίες θα αναβαθμιστούν αμέσως.

Ένας όμορφος μαύρος σκύλος στις φωτογραφίες σας είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρώσει σχόλια και likes. Γιατί όταν η φωτογραφία είναι καλή, ένα μαύρο σκυλί δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο.

2. Κάποιες πρόσφατες μελέτες σε σκύλους και γάτες με μαύρο τρίχωμα δείχνουν ότι τα μαύρα ζώα έχουν ένα μικρό προβάδισμα στο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τα άλλα.

3. Τα μαύρα σκυλιά φαίνονται πιο καθαρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τα πιο ανοιχτόχρωμα σκυλιά.

4. Τα μαύρα σκυλιά περιμένουν, όπως είπαμε, σημαντικά περισσότερο χρόνο για να βρουν ένα αγαπημένο σπίτι από ό,τι τα άλλα σκυλιά στο καταφύγιο. Για αυτό κάντε μια καλή πράξη δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα από αυτά.

5. Τα μαύρα σκυλιά είναι εξίσου φιλικά και πιστά όπως κάθε άλλος σκύλος.

6. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βλέπεις τον μαύρο, γυαλιστερό σκύλο σου μετά από ένα μπάνιο.

7. Και για να κάνουμε λίγη πλάκα σκεφτείτε ότι στον κόσμο της μόδας το μαύρο χρώμα ταιριάζει με τα πάντα. Έτσι, όπου κι αν πάτε με τον τετράποδο μαύρο φίλο σας, και οι δυο σας θα έχετε το απόλυτο στυλ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ