Μια σαλάτα Ελληνική υπερπαραγωγή από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη: μέσα σε κανταΐφι με σορμπέ λεμόνι και θυμάρι !

Η δυνατή, ελαφρώς καυστική και πλούσια γεύση του θυμαριού ενώνεται με την όξινη του λεμονιού σε μια σαλάτα που θυμίζει ελληνικό νησί.

Η δυνατή, ελαφρώς καυστική και πλούσια γεύση του θυμαριού ενώνεται με την όξινη του λεμονιού σε μια σαλάτα που θυμίζει ελληνικό νησί.



Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγής- food styling: Στέλιος Μαστοράκος.

Ετοιμάζω το σορμπέ λεμόνι: Σε ένα κατσαρολάκι, σε 250 ml νερό, βράζω 250 γρ. ζάχαρη για 10 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια. Τα αφήνω για 5 λεπτά, σουρώνω και αφήνω να κρυώσει. Ρίχνω στο μείγμα 250 ml χυμό λεμονιού και ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο, 100 ml έ.π. ελαιόλαδο και επιπλέον τα φύλλα από 2 κλαδάκια φρέσκου θυμαριού. Ανακατεύω και αδειάζω μέσα σε παγοθήκες, τις οποίες τοποθετώ στην κατάψυξη.

Οταν το μείγμα παγώσει, το αδειάζω στον κάδο του μίξερ και το χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα, ώσπου να αφρατέψει. Βάζω το σορμπέ σε μεταλλικό μπολ και το καταψύχω ξανά μέχρι να σερβίρω.

Ετοιμάζω το κανταΐφι: Ξαίνω και μαλακώνω 200 γρ. έτοιμο φύλλο κανταΐφι, πατώντας το λίγο με την παλάμη. Το χωρίζω σε 12 κομμάτια και τα απλώνω σε λαδόκολλα σχηματίζοντας μικρούς κύκλους διαμέτρου 12-14 εκ. Βουτυρώνω με ένα πινέλο, βάζω επάνω άλλη μία λαδόκολλα και ένα άδειο ταψί για βάρος. Ψήνω στον φούρνο, στους 160°C, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σε ένα πιάτο, λιώνω με το πιρούνι 20 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, ώστε να αποκτήσουν υφή πουρέ. Σε ένα άλλο, ανακατεύω 150 γρ. φέτα με 450 γρ. ανθότυρο.

Πλένω 1 ματσάκι ρόκα, αφήνω να στραγγίξει, κόβω με τα χέρια και περιχύνω με λίγο έ.π. ελαιόλαδο και ξίδι.

Σερβίρω στο κέντρο ενός πιάτου το ένα επάνω στο άλλο: 1 κ.σ. χουρμά, 1 φύλλο κανταΐφι, πάλι λίγο χουρμά, 1 κ.γ. λιωμένα τυριά, 1 φύλλο κανταΐφι και τελειώνω με 1 μπάλα σορμπέ. Στολίζω με λίγα φύλλα ρόκας (υλικά για 6 άτομα).

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ