Belem: 127 χρόνια ιστορίας ενός μυθικού ιστιοφόρου – Η μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας από την Ελλάδα στη Γαλλία (φωτό)

 Το Belem θα βρίσκεται στον Πειραιά από τις 22 ως τις 17 Απριλίου.

BELEM : ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Η Ολυμπιακή περίοδος ξεκινάει επίσημα στις 16 Απριλίου στην Ελλάδα, με την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Μετά από μια διαδρομή σε όλη την Ελλάδα, η Φλόγα θα ταξιδέψει στη Γαλλία. Για πρώτη φορά, αυτό το ταξίδι θα γίνει δια θαλάσσης, με το Belem, ένα ιστορικό τρικάταρτο ιστιοφόρο 127 ετών. Το Belem θα βρίσκεται στον Πειραιά από τις 22 ως τις 17 Απριλίου, περίοδος κατά την οποία θα λάβουν χώρα διάφορα δρώμενα.

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, ΣΤΙΣ 19:00

AUDITIORIUM THEO ANGELOPOULOS ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

BELEM, 127 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΜΥΘΙΚΟΥ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΥ

Διάλεξη του Aymeric GILBERT, κυβερνήτη του Belem

Συντονισμός : Αλεξία ΚΕΦΑΛΑ, δημοσιογράφος

Είσοδος ελεύθερη – Ταυτόχρονη μετάφραση

Το Belem είναι το τελευταίο τρικάταρτο ιστιοφόρο του γαλλικού εμπορικού ναυτικού, με τετράγωνα πανιά και χαλύβδινη γάστρα, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και παραμένει λειτουργικό μέχρι σήμερα. Στα 127 χρόνια της ναυτικής του πορείας έζησε πέντε ζωές, άλλαξε τρεις φορές εθνικότητα πριν ξαναβρεί οριστικά τη γαλλική του καταγωγή, γλύτωσε από τον αφανισμό και διατηρείται μέχρι σήμερα σε αντίθεση με χιλιάδες άλλα ιστιοφόρα που αν και μεγαλύτερα, ισχυρότερα και νεότερα, εξαφανίστηκαν για πάντα...Το Belem είναι αδιαμφισβήτητα καλότυχο. 

Ανακαλύψτε την εκπληκτική ιστορία του πλοίου που θα γράψει για άλλη μια φορά ιστορία ταξιδεύοντας από τις 27 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου 2024 για να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα των Αγώνων του Παρισιού 2024 από την Αθήνα στη Μασσαλία.

Γεννημένος στη Νάντη, απόφοιτος της σχολής αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού της Μασσαλίας και γιος ναυτικού, ο 42χρονος Aymeric Gibet είναι αδιαμφισβήτητα ένας έμπειρος θαλασσόλυκος. Ξεκίνησε τη ναυτική του σταδιοδρομία ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο και μέχρι το Μεξικό. Ακολούθησε συνεργασία με την Brittany Ferries, μία πρώτη εμπειρία στο «Belem » και στη συνέχεια, μία συνεργασία με τη ναυτιλιακή εταιρία Ponant. Με την ιδιότητα πλέον του κυβερνήτη, ο Aymeric Gibet επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στο ιστορικό ιστιοφόρο:

 « Αγαπώ ιδιαίτερα αυτό το πλοίο. Είναι ένα δάσος που σφύζει από ιστούς και σχοινιά. Αποτελεί το μοναδικό εμπορικό ιστιοφόρο ηλικίας 127 ετών που διαθέτει το εμπορικό ναυτικό. Το μοναδικό σκάφος αναψυχής. Οι μαθητευόμενοι μας έρχονται για να ταξιδέψουν. Επιβιβάζονται με σκοπό να ανακαλύψουν τη χαρά της παραδοσιακής ναυτοσύνης. Υπό αυτή την έννοια, το Belem αποτελεί μοναδικό θησαυρό. Μεταφέρει τη ναυτική τέχνη. Ο κάθε ναυτικός διαισθάνεται το πλοίο. Είναι γερό, πηγαίνει σαν χελώνα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσουμε στον προορισμό μας».

https://www.fondationbelem.com/actualites/medias/videos/item/13088-emba…

Το βιβλίο Embarquez à bord du Belem του Cyril Hofstein - Editions Flammarion θα διατίθεται προς πώληση μετά το πέρας της διάλεξης.

Στο τέλος της διάλεξης, το Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux θα προσφέρει γευσιγνωσία κρασιών του Μπορντό.

Είναι μια ωραία ιστορία να γνωρίζουμε για αυτά τα κρασιά που μεταφέρθηκαν με το πλοίο Belem. Πρώτον, επειδή η ιστορία των κρασιών του Μπορντό γράφτηκε πάνω στη θάλασσα, όταν μεταφέρθηκαν στη Βόρεια Ευρώπη και την Αγγλία τον 17ο αιώνα.

Δεύτερον, επειδή η πόλη του Μπορντό είναι πολύ εξοικειωμένη με το Belem, το οποίο έχει προσεγγίσει τις προκυμαίες της Γκαρόν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της δημοφιλούς Γιορτής Κρασιού του Μπορντό.

Τα κρασιά που έφτασαν σήμερα στην Αθήνα αντιπροσωπεύουν όλη την ποικιλομορφία και τη νεωτερικότητα της περιοχής του Μπορντό: κρασιά όλων των χρωμάτων, που αντιπροσωπεύουν όλες τις ονομασίες και κάθε έναν από τις ιδιαίτερες περιοχές τους: Saint-Emilion, Graves, Côtes, Médoc, Entre-deux-Mers..

ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ BELEM ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

· 24, 25, και 26 Απριλίου 2024: Επισκέψεις του Belem, ανοιχτές στο κοινό.

Οι επισκέψεις αυτές είναι δωρεάν και θα λάβουν χώρα από τις 14.00 ως τις 18.00, μετά από εγγραφή στην ιστοσελίδα του Belem : https://www.fondationbelem.com/visiter/visiter-le-belem-billetterie?esc…

· 27 Απριλίου 2024 : Η Ολυμπιακή Φλόγα επιβιβάζεται στο Belem.

Η Φλόγα σαλπάρει για τη Μασσαλία, όπου αναμένεται να φτάσει στις 8 Μαΐου 2024. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει αυτήν την επιβίβαση, από την πλατεία Λέοντος του Πειραιώς (διασταύρωση Ακτής Μιαούλη και Μαρίας Χατζηκυριακού) στον Πειραιά.

Θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει, κατόπιν εγγραφής, την εκδήλωση από την αποβάθρα στην οποία έχει δέσει το Belem.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμός : θα δοθούν οδηγίες προσεχώς.

· Από 27 Απριλίου ως 8 Μαΐου 2024 : Το Belem ταξιδεύει προς τη Μασσαλία.

Με την ευκαιρία αυτού του ταξιδιού, δημιουργήθηκε το γαλλικό πρόγραμμα « Jeunes éclaireurs ». Πρόκειται για μία ομάδα 15 νέων παιδιών που επιλέχθηκαν από διάφορες περιοχές της Γαλλίας για συνοδεύσουν τη Φλόγα, ως επιβάτες στο Belem. Mμεταξύ αυτών βρίσκεται και μία μόνο Ελληνίδα, η Αναστασία Σκιαδά.

Το κοινό θα έχει σύντομα την ευκαιρία να την γνωρίσει, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ