Live ενημέρωση: Μαραθώνιο τηλεφώνημα 90 λεπτών Ομπάμα-« Έχουμε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στην Ουκρανία» είπε ο Ρώσος πρόεδρος
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος να αποκλιμακωθεί η κριση στην Ουκρανία.
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος δέχεται επικρίσεις μετά την απόφασή του να αναπτύξει 15.000 Ρώσους στρατιώτες στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, συνομίλησε τηλεφωνικά για 90 ολόκληρα λεπτά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών,όπως γράφει το Protothema.gr.
Από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο μετά την μαραθώνια τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ομπάμα το βράδυ του Σαββάτου προτού ξεκινήσει το έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη προκύπτουν δύο σημαντικά στοιχεία: Η Μόσχα θεωρεί ότι έχει κάθε δικαίωμα να αναπτύξει στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια για να προστατεύσει το ρωσόφωνο πληθυσμό και τα συμφέροντά της και μάλιστα, όπως επισημαίνεται από τη ρωσική πλευρά, η Μόσχα σχεδιάζει να ενεργοποιηθεί όχι μόνο στην περιοχή της Κριμαίας αλλά σε ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία αναζωπυρώνοντας την ανησυχία για πολεμική προπαρασκευή που μπορεί να οδηγήσει σε de facto διχοτόμηση της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για το τηλεφώνημα Πούτιν-Ομπάμα: «Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν διεξοδικά για την κατάσταση στην Ουκρανία. Απαντώντας στην ανησυχία του κ. Ομπάμα για την πιθανότητα ενεργοποίησης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε ουκρανικό έδαφος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε τις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες των υπερεθνικιστών που στην ουσία υποστηρίζονται από την σημερινή μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για πραγματική απειλή για τις ζωές και την ακεραιότητα των Ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών τους που βρίσκονται στην Ουκρανία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της βίας στην Ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και τον ρωσόφωνο πληθυσμό αυτών των περιοχών».
Ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε επίσης με το γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε για την κρίση στην Ουκρανία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Ολάντ, ο οποίος από την πλευρά του είχε τηλεφωνικές επαφές με την καγκελάριο της ερμανίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν βαν Ρόμπαϊ.
Λευκός οίκος: Ξεκάθαρη παραβίαση της νομιμότητας η ρωσική επέμβαση
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφορικά με τη συνομιλία των δύο ανδρών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του σχετικά με την «ξεκάθαρη παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας» και καταδίκασε τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση, αποσύροντας τις δυνάμεις της, καθώς και να μην πραγματοποιήσει καμία άλλη επέμβαση στην Ουκρανία.
«Έχουμε επανειλημμένως δηλώσει ότι αναγνωρίζουμε τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της Ρωσίας με την Ουκρανία και την ανάγκη να προστατευθούν τα δικαιώματα των Ρώσων και των μειονοτήτων στην Ουκρανία. Η ουκρανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεσμεύεται να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των Ουκρανών και να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε στον Βλάντιμιρ Πούτιν πως αν η Ρωσία ανησυχεί για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να εκφράσει την αγωνία του είναι μόνο η ειρηνική και άμεση συνομιλία με την ουκρανική κυβέρνηση, με την ενίσχυση διεθνών παρατηρητών υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Ο Ομπάμα, λοιπόν, κάλεσε τον Πούτιν να εμπλακεί σε διάλογο με την ουκρανική κυβέρνηση, τονίζοντας πως η διαρκής παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο για τη Ρωσία σε διεθνές επίπεδο.
«Ο λαός της Ουκρανίας έχει το δικαίωμα να ορίσει το μέλλον του», φέρεται να είπε ο Ομπάμα στον Ρώσο πρόεδρο, ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις επαφές με την ουκρανική κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να προσφέρουν στη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας «σημαντική βοήθεια ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα, να πραγματοποιηθούν επιτυχείς εκλογές και να υποστηριχθεί η χώρα ώστε να επιδιώξει ένα δημοκρατικό μέλλον».
Μπαν Κι Μουν: Ο διάλογος το μοναδικό εργαλείο για την επίλυση της κρίσης
Την ίδια ώρα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε πως η Ρωσία δεν μπορεί να μείνει στο περιθώριο, τονίζοντας πως θα εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Ο γενικός γραμματέας σε ανακοίνωσή του, έπειτα από την επικοινωνία του με τον Ρώσο πρόεδρο διευκρίνισε πως του τόνισε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα πρόσφατα γεγονότα, «κυρίως για αυτά που μπορεί να απειλήσουν την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας». Επισήμανε, λοιπόν, πως είναι κρίσιμο να επανέλθει η ηρεμία και να ακολουθήσει η αποκλιμάκωση της κρίσης, ώστε να «επικρατήσει η ψυχραιμία και ο διάλογος, ο οποίος πρέπει να αποτελέσει μοναδικό εργαλείο για τον τερματισμό της κρίσης».
Παράλληλα, σε συνομιλία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, ο Πούτιν τόνισε πως απειλούνται οι ζωές των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία.
Κέρι: Επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας πιθανή επέμβαση στην Ουκρανία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε το Σάββατο ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία απειλεί την «ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία.
«Αν η Ρωσία λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για τη διευθέτηση των εντάσεων, η επίδραση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σχετικά με τη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι βαθιά», προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Δεν είναι μόνο «η εισβολή και η κατοχή εδάφους της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία», είναι «η παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και των διεθνών συμβάσεων, αλλά επίσης αποτελεί «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ουκρανίας και της περιοχής» ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο Τζον Κέρι ενημέρωσε επίσης για μια κοινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών κυρίως ευρωπαϊκών κρατών ώστε να «συντονίσουν τα επόμενα βήματα τους», προκειμένου να « είμαστε ενωμένοι στις εκτιμήσεις μας» για την κατάσταση.
Όπως είπε επίσης ο Τζον Κέρι «θα συνεργαστούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τον λαό της σε αυτές τις ιστορικές ώρες», και κάλεσε εν νέου τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr