Στην Αυστραλία, 1 γυναίκα δολοφονείται κάθε 4 ημέρες από τις αρχές 2024 - Θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα;

«Θέλουμε η κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση και να λάβει άμεσα μέτρα»

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Αυστραλία ως απάντηση στο κύμα βίας κατά των γυναικών, που έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες.

Οι διαδηλωτές θέλουν να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της έμφυλης βίας και να θεσπιστούν αυστηρότεροι νόμοι για να την σταματήσουν.

Ο Αντονι Αλμπανέζι είπε ότι το ζήτημα ήταν «εθνική κρίση», όπως ανέφερε το BBC. Στην Αυστραλία, μια γυναίκα δολοφονείται κατά μέσο όρο κάθε τέσσερις ημέρες από τις αρχές του έτους.

Η διοργανώτρια Μαρτίνα Φεράρα δήλωσε: «Θέλουμε η κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση και να λάβει άμεσα μέτρα».

Μιλώντας σε μια πορεία στην Καμπέρα, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές, ο Αλμπανέζι παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δράσει πιο αποτελεσματικά.

«Πρέπει να αλλάξουμε την κουλτούρα, τις συμπεριφορές, το νομικό σύστημα και την προσέγγιση όλων των κυβερνήσεων», είπε.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν εξαρτάται από τις γυναίκες, αλλά από τους άνδρες, να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε εκκλήσεις διαδηλωτών για να χαρακτηριστεί η βία κατά των γυναικών ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο Αυστραλός πρωθυπουργός είπε ότι το μέτρο χρησιμοποιείται συνήθως για ακραία καιρικά φαινόμενα. «Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρό τρόπο, εβδομάδα με την εβδομάδα, μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο», είπε.

Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης της Αυστραλίας, Μαρκ Ντρέιφους, απέρριψε τη διεξαγωγή έρευνας για τη βία λόγω φύλου.

Ο Αλμπανέζι έχει επανειλημμένα αποκαλέσει την έμφυλη βία «επιδημία», αλλά βέβαια, το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο: το 2021, πραγματοποιήθηκαν πορείες σε ολόκληρη τη χώρα μετά από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση εντός της κυβέρνησης.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στην Αδελαΐδα, το Μπρίσμπεϊν, τη Μελβούρνη, τη Χρυσή Ακτή και το Νιούκαστλ την Παρασκευή και το Σάββατο. Πρόσφατες δολοφονίες, όπως η επίθεση 40χρονου εναντίον γυναικών σε εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ, επανέφεραν το θέμα στο προσκήνιο.

Συνολικά, στην Αυστραλία, 27 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί τις πρώτες 119 ημέρες του 2024.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ