Στα αζήτητα το τελευταίο «καταφύγιο» του Ωνάση στην... καρδιά της Γλυφάδας!

Ένα ιστορικό ακίνητο, στο οποίο έχουν γραφτεί σημαντικές σελίδες της ζωής της οικογένειας Ωνάση, ένα κομμάτι της ακίνητης περιουσίας του Ελληνα Κροίσου, έχει βγει στο σφυρί εδώ και πολύ καιρό αλλά παραμένει στα... αζήτητα.

Ένα ιστορικό ακίνητο, στο οποίο έχουν γραφτεί σημαντικές σελίδες της ζωής της οικογένειας Ωνάση, ένα κομμάτι της ακίνητης περιουσίας του Ελληνα Κροίσου, έχει βγει στο σφυρί εδώ και πολύ καιρό αλλά παραμένει στα... αζήτητα.



Ο λόγος για ένα οικόπεδο 3,5 στρεμμάτων στη Γλυφάδα, δίπλα στη θάλασσα και κοντά στο φημισμένο Γκολφ της περιοχής, σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας, αναφέρει το Έθνος.

Στο ακίνητο αυτό υπήρχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένα από τα σπίτια της οικογένειας Ωνάση, το οποίο δυστυχώς γκρεμίστηκε από τον επόμενο ιδιοκτήτη του και μαζί του χάθηκαν μνήμες του πιο διάσημου Ελληνα ανά τον κόσμο, του Αριστοτέλη Ωνάση.

Το οικόπεδο πουλήθηκε από την εγγονή του Αθηνά πριν από μία πενταετία, άλλαξε δύο φορές χέρια για να καταλήξει σήμερα να πωλείται εκ νέου μέσω της εταιρείας ακινήτων Sotheby's International Realty, η οποία δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες πολυτελών και ακριβών ακινήτων.

Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής της εταιρείας, Παναγιώτης Φαρμάκης, τονίζει ότι ο κύριος λόγος που το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν έχει βρει αγοραστή είναι το υψηλό τίμημα. Συγκεκριμένα ζητούνται 12,5 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περί τα 3,5 εκατ. το στρέμμα.



Στο οικόπεδο, όμως, που βρίσκεται 5 λεπτά από την παραλία, μπορεί να κτιστούν περί τα 1.800 τ.μ. χωρίς τα υπόγεια ενώ, όπως αναφέρεται στην αγγελία, ο αγοραστής της γης θα πάρει ως δώρο κι ένα... αδημοσίευτο λεύκωμα με προσωπικές φωτογραφίες του Ωνάση και της οικογένειάς του.

Ο κ. Φαρμάκης επισημαίνει ότι υπάρχει κατά καιρούς ενδιαφέρον από ξένους και από Ελληνες, κυρίως ανθρώπους που γνωρίζουν την ιστορία του ακινήτου αλλά και άλλους που δελεάζονται από την προνομιούχο θέση του στη Γλυφάδα. Πράγματι, η ιστορία του σπιτιού που έστεκε μέχρι πριν από μερικά χρόνια στο οικόπεδο προκαλεί δέος. Αλλωστε, σ' εκείνο το σημείο των νοτίων προαστίων πέρασε τις τελευταίες του στιγμές ο Αριστοτέλης Ωνάσης, λίγο πριν μεταβεί στο Παρίσι και αφήσει στο νοσοκομείο την τελευταία του πνοή, τον Μάρτιο του 1975, σχεδόν 40 χρόνια πίσω.



Το χρονικό
Το οικόπεδο και το σπίτι στη Γλυφάδα αποτέλεσε ουσιαστικά το πρώτο περιουσιακό στοιχείο του Ωνάση. Οπως λένε οι γνωρίζοντες την ιστορία της οικογένειας, ο Αρίστος ο Ελληνας, κατέφυγε στην Αργεντινή μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, όταν κι έχασε όλη την περιουσία ο πατέρας του Σωκράτης, ο οποίος και φυλακίστηκε από τους Τούρκους στη Σμύρνη.

Ο Ωνάσης δούλεψε σκληρά στην Αργεντινή και γυρίζοντας με τα πρώτα του χρήματα απέκτησε το ακίνητο στη Γλυφάδα για να στεγαστεί εκεί η μητριά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αριστοτέλης και η αδελφή του Αρτεμις έχασαν μικρά τη μητέρα τους Πηνελόπη.

Ο πατέρας τους παντρεύτηκε τη Γεσθημανή Δολόγλου η οποία χάρισε στον Αριστοτέλη Ωνάση άλλες δύο ετεροθαλείς αδελφές, τη Mερόπη, σύζυγο Kονιαλίδη, και την Kαλλιρρόη, σύζυγο Πατρονικόλα. Το σπίτι στη Γλυφάδα, μια εντυπωσιακή μονοκατοικία, δόθηκε στη μητριά της για να μεγαλώσει τα παιδιά της, αλλά εκεί έζησε πολλές φορές ο Ωνάσης, κάθε φορά που βρισκόταν στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο ακίνητο έμελλε, ωστόσο, να αποτελέσει και το τελευταίο καταφύγιο του Ωνάση, λίγες ημέρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Παρισιού, χτυπημένος από μια βαριάς μορφής μυασθένεια. Σε μια συνέντευξή του, το «δεξί χέρι» του Ωνάση, πρόεδρος του Ιδρύματος, Στέλιος Παπαδημητρίου, αναφέρεται στις τελευταίες ημέρες του μεγιστάνα στο σπίτι της Γλυφάδας: «Ο Ωνάσης, οστεώδης κι αδύναμος στο σπίτι του στη Γλυφάδα, όπου τον παραστέκει η αδελφή του Αρτεμις Γαροφαλίδου, ζητάει να με δει. Μόλις φτάνω στο σπίτι βρίσκω όλη την οικογένεια να έχει πέσει πάνω από τον ασθενή προσπαθώντας να τον πείσει να πάει στο Αμερικανικό Νοσοκομείο των Παρισίων, αλλά η στερεότυπη απάντηση του Ωνάση είναι: "εγώ θα πεθάνω εδώ".



Δεν ήθελε να φύγει
Αν και ο Ωνάσης βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του σπιτιού, ακούει τον γνώριμο τσιγαρόβηχά μου και ρωτάει με βραχνιασμένη φωνή: "Είναι κάτω ο πεισματάρης;" Ανεβαίνοντας την ξύλινη σκάλα συναντάω τη Χριστίνα να κλαίει. "Ο μπαμπάς δεν θέλει να πάει στο νοσοκομείο", λέει σπαράζοντας... Μπαίνω στο δωμάτιο και τον βλέπω στην πολυθρόνα σε άσχημη κατάσταση, αλλά τον ενθαρρύνω: "Μια χαρά σας βλέπω".

"Ασ' τα αυτά, ξέρεις ότι δεν είμαι καλά", μου απαντάει.

"Δείχνετε καλύτερα από χθες, αλλά καλό θα ήταν να πάμε στο Παρίσι".

Η επιμονή του να μη φύγει από τη Γλυφάδα κάμπτεται κι αφού μου λέει "φώναξε τη μικρή", μου θέτει μπροστά στη Χριστίνα τον όρο: Θα πάω στο Παρίσι αν μου υποσχεθείς ότι δεν θα εγκαταλείψεις την κόρη μου όταν δεν θα υπάρχω».

Η συνέχεια της περιγραφής ανήκει στον δημοσιογράφο Δημήτρη Λιμπερόπουλο για τις τελευταίες στιγμές που έζησε στη Γλυφάδα ο Ωνάσης και είναι συγκλονιστική. Οπως λέει: «Τον Μεγάλο Σμυρνιό τον είδα για τελευταία φορά στον κήπο του σπιτιού του στη Γλυφάδα, όταν ο γαμπρός του Κονιαλίδης τον συνόδευε για το αεροδρόμιο, να πετάξει στο Παρίσι, ύστατο ταξίδι του στη ζωή... Πριν μπει στη λιμουζίνα, σκυφτός, αποκαμωμένος, χωρίς γυαλιά με βαριά πρησμένα βλέφαρα και κάτασπρα μαλλιά, εντελώς αγνώριστος πια, κοντοστάθηκε να πάρει μια ανάσα... "Καπετάνιε...", ψιθύρισα. Η φωνή μου σβηστή, φοβισμένη, με λύπη κι απορία μαζί. Την άκουσε, και σήκωσε με κόπο το βαρύ κεφάλι, με γνώρισε."Λιμπερόπουλε, ο άνθρωπος είναι θεριό, δύσκολα παραδίνει ψυχή...", μουρμούρισε. Αυτή ήταν η τελευταία κουβέντα που άκουσα από το στόμα του πιο ανήμερου θεριού που συνάντησα στη δημοσιογραφική μου καριέρα.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, εμφανώς καταβεβλημένος από τη μυασθένεια που τον ταλαιπωρούσε. Ισως η τελευταία φωτογραφία της ζωής του.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, εμφανώς καταβεβλημένος από τη μυασθένεια που τον ταλαιπωρούσε. Ισως η τελευταία φωτογραφία της ζωής του.




Καθώς ο σοφέρ τού άνοιγε την πόρτα, τα δάκρυα κυλούσανε στα μάγουλά μου, δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι αυτός ο υπεράνθρωπος πήγαινε να μπει σε μια απομονωμένη σουίτα νοσοκομείου, όχι για να γιατρευτεί αλλά για να πεθάνει μακριά από τα πλούτη του, τους παπαράτσι και η ιατρική επιστήμη να τον βοηθήσει σε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο φευγιό...».

Το σπίτι αυτό που ήταν γεμάτο αναμνήσεις γκρεμίστηκε αλλά το οικόπεδο μένει χρόνια απούλητο. Λες και είναι στοιχειωμένο από την οστεωμένη μορφή του παντοδύναμου Αριστοτέλη Ωνάση την ώρα που έφευγε για τελευταία φορά από την Ελλάδα. Από το αγαπημένο σπίτι στη Γλυφάδα που πάντα του θύμιζε τη Σμύρνη καθώς ήταν κοντά στη θάλασσα ενώ δίπλα του βρισκόταν και το μεγάλο του καμάρι.

Η Ολυμπιακή Αεροπορία που ο ίδιος ίδρυσε για να πηγαίνει η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, όπως έλεγε.

Το λευκό ησυχαστήριο
Παρέλαση μεγάλων προσωπικοτήτων

Από τη μονοκατοικία - ησυχαστήριο για τον Ελληνα μεγιστάνα πέρασαν πολύ μεγάλες προσωπικότητες. Οπως αναφέρει ο δημοσιογράφος - συγγραφέας Δημήτρης Λιμπερόπουλος, βιογράφος του Ωνάση, στο ολόλευκο σπίτι που ανακατασκευάστηκε το 1960, ο Αρίστος έπινε το ουζάκι του στο πεζούλι του κήπου δίπλα στις γλάστρες με τα λουλούδια. Αναφέρει ακόμη ότι το σπίτι βάφτηκε λευκό κατόπιν επιθυμίας της Μαρίας Κάλλας κι εκεί η διάσημη Ελληνίδα υψίφωνος τραγουδούσε παίζοντας πιάνο. Από εκεί πέρασε και η Τζάκι Κένεντι, σύζυγος του Ωνάση, βάζοντας κασέτες με αμερικανικά τραγούδια, ενώ πολλές φορές το σπίτι αντηχούσε από τους σμυρναίικους αμανέδες που έβαζε ο Αρίστος.

Το ξεπούλημα της περιουσίας
Η Αθηνά διέψευσε τις προσδοκίες

Οι φήμες έλεγαν ότι στο παρελθόν η Αθηνά Ωνάση ήθελε να χτίσει στο οικόπεδο της Γλυφάδας μια πολυτελή βίλα στην οποία θα μένει όταν επισκέπτεται την Ελλάδα με τον σύζυγό της Αλβάρο Αλφόνσο ντε Μιράντα Νέτο. Μάλιστα, στους κοσμικούς κύκλους και στο περιβάλλον της χρυσής κληρονόμου κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι εκείνη ήθελε να δεθεί περισσότερο με την πατρίδα του παππού της και της μητέρας της.

Ξαφνικά η πάμπλουτη εγγονή του Αριστοτέλη Ωνάση αλλάζει γνώμη και αποκόβεται πλήρως από την Ελλάδα βάζοντας παράλληλα σε εφαρμογή το σχέδιό της για ξεπούλημα της περιουσίας που διαθέτει στη χώρα μας. Λέγεται ότι είχε πει πως θα αρχίσει να πουλάει τα ακίνητα του παππού της όταν θα πέθαινε η αγαπημένη της θεία, Καλλιόπη Πατρονικόλα, κάτι που έγινε από το 2007 και μετά. Η αρχή έγινε με το οικόπεδο στη Γλυφάδα το οποίο αντί να «ξαναζήσει» για λογαριασμό της Αθηνάς, πουλήθηκε σε άγνωστο αγοραστή και σήμερα ξαναπροσφέρεται χωρίς, όμως, επιτυχία.

Ο Σκορπιός
Εναν χρόνο πριν η Αθηνά Ωνάση πούλησε τον Σκορπιό και τη Σπάρτη, τα δύο νησιά στο Ιόνιο, στον Ρώσο ολιγάρχη, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Τα 120 εκατ. ευρώ είναι μεν σημαντικό ποσό, ωστόσο, όπως λένε όσοι γνώριζαν την αγάπη του Αριστοτέλη Ωνάση για τον επίγειο παράδεισο που έφτιαξε, είναι ελάχιστα. Η Αθηνά επιλέγει να ξεκόψει οριστικά από τη χώρα μας και να γλιτώσει και τα έξοδα συντήρησης του νησιού που λέγεται ότι έφταναν το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πωλητήριο μπήκε το 2010 και σε μια μοναδική έκταση 160 στρεμμάτων στα μαγευτικά Σύβοτα. Η Αθηνά Ωνάση λέγεται ότι πήρε περί τα 5 εκατ. ευρώ από τον διάσημο μόδιστρο Τζόρτζιο Αρμάνι. Επίσης, νωρίτερα, το 2006 είχε αποφασίσει να πουλήσει το ρετιρέ στην Αβενί Φος του Παρισιού, στο οποίο είχε μείνει ο Ωνάσης με την Κάλλας, όπως και τη βίλα Cristal στο Σεν Μόριτς της Ελβετίας, μαζί με πίνακες και κοσμήματα της μητέρας της για το οποίο πήρε περί τα 10 εκατ. ευρώ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η χρυσή κληρονόμος της δυναστείας Ωνάση διαθέτει οικόπεδα εκατοντάδων στρεμμάτων, σε περιοχές-φιλέτα, σε κοσμοπολίτικα νησιά σε Κυκλάδες, Ιόνιο, Δωδεκάνησα και Κρήτη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr