Ναύπλιο: Στο νοσοκομείο παιδί που ακούμπησε θαλάσσια ανεμώνη - Πόσο επικίνδυνες είναι, τι πρέπει να κάνετε αν σας «χτυπήσουν» (βίντεο)

Το παιδί απέκτησε ένα τεράστιο σημάδι που θα αργήσει πολύ να φύγει από τη θαλάσσια ανεμώνη 

Στο νοσοκομείο κατέληξε ένα παιδί στην παραλία Καραθώνα στο Ναύπλιο καθώς την ώρα που ήταν στα ρηχά ακούμπησε θαλάσσια ανεμώνη

Το παιδί πονούσε πολύ και χρειάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο για μερικές μέρες.

Η θαλάσσια ανεμώνη μοιάζει με μέδουσα, τα πλοκάμια της είναι κολλώδη και δηλητηριώδη. Είναι πάνω στα βράχια, δεν μετακινείται και αν κάποιος την ακουμπήσει μπορεί να υποστεί έγκαυμα από το οξύ που εκκρίνει κατά την επαφή.

«Οι θαλάσσιες ανεμώνες είναι μακρινοί συγγενείς των μεδουσών. Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με φυτά και τα οποία μοιάζουν με μέδουσες αν αναποδογυρισμένες κατά κάποιον τρόπο. Είναι προσκολλημένες στον βυθό. Η ζωή τους είναι πάνω στα βράχια μόνιμα. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις «και ρυθμούς», είπε στο Mega η θαλάσσια βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, Εμμανουέλα Βουτσινά.

Διαβάστε ακόμα: Θαλάσσια ανεμώνη τη θαυμάζουμε από μακριά: Πόσο επικίνδυνη και τι προκαλεί το τσίμπημά της - Οδηγίες για ξένοιαστες διακοπές (βίντεο)

Η θαλάσσια ανεμώνη μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη γιατί με τα παράξενα χρώματά της ξεγελάει μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι έχουν την τάση να την πλησιάζουν όταν την πετυχαίνουν στα ρηχά.

"Όταν πάμε για κολύμβηση, ουσιαστικά μπαίνουμε εμείς σε ένα περιβάλλον που δεν μας ανήκει. Οπότε θα πρέπει να εξοικειωθούμε με την φύση. Αυτό που βλέπω από τις εικόνες, οι δυσάρεστες αυτές συναντήσεις με τα παιδιά έγιναν σε ρηχά νερά", συμπλήρωσε η κα Βουτσινά

Τι πρέπει να προσέχουμε

Για το τι πρέπει να προσέχουμε η κ. Βουτσινά τόνισε: "Σε οργανωμένες παράλιες καλό θα ήταν να υπάρχουν οι ναυαγοσώστες, τα υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών. Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, είναι το σπίτι τους. Θα μπορούσε να μπει μια σήμανση αλλά, για τέτοιο ερεθισμό, φαίνεται πως τα παιδιά κάθονταν για ώρα με το βάρος τους πάνω στο ζωάκι. Σίγουρα μπορούν να δοθούν οδηγίες, αλλά καλό θα είναι να είμαστε λίγο περίεργοι και προσεκτικοί και να μπαίνουμε με μάσκα. Ό, τι δεν γνωρίζουμε να προσέχουμε. Οι ανεμώνες που ζουν σε αυτή την περιοχή αν τις αγγίξουμε με την παλάμη δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό".

Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει θαλάσσια ανεμώνη

Το τσίμπημα από θαλάσσια ανεμώνη επιφέρει έντονο καυστικό πόνο και απίστευτα ενοχλητική φαγούρα. Στην περιοχή που έγινε το τσίμπημα θα εμφανιστούν ερυθρές αιμορραγικές πλάκες και κνιδωτικό, φυσαλιδώδες, αιμορραγικό ή ακόμη και νεκροελκωτικό εξάνθημα: με πιο απλά λόγια, εξανθήματα που μοιάζουν με κάψιμο.

Σε περίπτωση αλλεργίας, η αναφυλαξία είναι επίσης πιθανή.

Τα θύματα μεταφέρονται στο νοσοκομείο για ενέσιμη χορήγηση κορτιζόνης, ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο, τα εξανθήματα και ο κνησμός.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ