Θαλάσσια ανεμώνη τη θαυμάζουμε από μακριά: Πόσο επικίνδυνη και τι προκαλεί το τσίμπημά της - Οδηγίες για ξένοιαστες διακοπές (βίντεο)

"Εχθρούς" των καλοκαιρινών διακοπών η θαλάσσια ανεμώνη, προσοχή λοιπόν για να μην βρεθούμε σε δύσκολη κατάσταση

Η παραλία και το μπάνιο στη θάλασσα είναι η κορυφαία διασκέδαση του καλοκαιριού, όμως εγκυμονεί κινδύνους που απαιτούν την προσοχή μας.

Ένας από τους "εχθρούς" των καλοκαιρινών διακοπών είναι και η θαλάσσια ανεμώνη, που τσίμπησε έναν 9χρονο στο Καλαμάκι Κορινθίας, την ώρα που βρισκόταν στη θάλασσα.

Διαβάστε ακόμα: Aπίστευτο! 9χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο - Τον τσίμπησε θαλάσσια ανεμώνη, δείτε σε φωτό το τεράστιο σημάδι

Το αγοράκι βγήκε από τη θάλασσα με αφόρητους πόνους, διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Κορίνθου για να λάβει την ανάλογη θεραπεία και, στη συνέχεια, επέστρεψε σπίτι.

Θαλάσσια ανεμώνη: Το επικίνδυνο σαρκοφάγο ζώο που τσίμπησε τον 9χρονο στην Κορινθία - Πώς θα την αναγνωρίσετε

Θαλάσσια ανεμώνη: Τι είναι και πόσο κινδυνεύουμε αν μας τσιμπήσει

Ποια είναι, όμως, η θαλάσσια ανεμώνη και πώς απειλεί την ξενοιασιά μας στην παραλία;

Η θαλάσσια ανεμώνη είναι ένα θαλάσσιο ζώο που πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα όταν πηγαίνουμε για ένα μπάνιο στη θάλασσα.

Έχοντας διάφορα είδη, το ζώο που μοιάζει κυρίως με ένα όμορφο λουλούδι, λόγω των διαφόρων χρωμάτων (κόκκινο, καφέ, πράσινο και πορτοκαλί, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις έχει μπλε ή κίτρινες βούλες), τύπων και ζει είτε κολλημένο στα βράχια, στην άμμο ή τη λάσπη, σε κοχύλια ή ακόμη και σε μέδουσες.

Το σώμα που έχει μια θαλάσσια ανεμώνη, είναι κυρίως κυλινδρικό και κολλημένο στην επιφάνεια που ζει το ζώο. Η ελεύθερη άκρη του σώματός της έχει έναν δίσκο στον οποίο βρίσκεται η στοματική σχισμή, όπου φέρει γύρω της λεπτά πλοκάμια. Κάθε είδος έχει διαφορετικό αριθμό πλοκαμιών, ωστόσο πάντοτε θα είναι πολλαπλάσιο του 6.

Τα διάφορα τοιχώματα, όπως και τα πλοκάμια έχουν μυς που τους χαρίζουν μια απίστευτη ικανότητα συστολής και διαστολής. Έχουν κυλινδρική διάταξη και κατατάσσονται σε ζευγάρια, που όπως και τα πλοκάμια είναι πολλαπλάσια του 6.

Pixabay

Τα γεννητικά όργανα της ανεμώνης βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα κύτταρα κοντά στη γαστρική κοιλότητα, μαζί με τα πεπτικά κύτταρα.

Η ανεμώνη ζει κυρίως κοντά στις ακτές, με λίγα είδη της να ζουν προς τον βυθό της θάλασσας. Επίσης, είναι ένα πολύ μοναχικό ζώο και για αυτό σπάνια βρίσκονται αποικίες με ανεμώνες. Η αναπαραγωγή της γίνεται με διάφορες μεθόδους (μονογονικά, με σχάση, με αμφιγονικά, με αβγά και σπερματοζωάρια).

Στην περίπτωση που η αναπαραγωγή γίνει με τη μέθοδο του αυγού, η γονιμοποίηση θα γίνει μέσα στη γαστρική κοιλότητα. Αφού ωριμάσουν αρκετά θα φύγουν από τη γαστρική κοιλότητα και έπειτα, ως προνύμφες θα κολλήσουν πάνω σε μια στερεά επιφάνεια. Από εκεί και πέρα γίνεται η ανάπτυξη του σώματος της ανεμώνης (στόμα, πλοκάμια και μεσεντέρια), ενώ αποκτούν και όγκο.

Θαλάσσια ανεμώνη: Με τι τρέφεται

Η ανεμώνη κατατάσσεται στην κατηγορία των σαρκοφάγων ζώων, ωστόσο τρέφεται κυρίως με οτιδήποτε πιαστεί στα πλοκάμια της, μιας και δεν μπορεί να κουνηθεί. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των κνιδοφόρων κύστεών της θα ναρκωθεί και έπειτα θα κατευθυνθεί από το στόμα προς την πεπτική κοιλότητα για χώνεψη ενώ ουσιαστικά, θα "φτύσουν” από το στόμα το κομμάτι που δεν χωνεύεται.

Πρόκειται για πολύ λαίμαργα ζώα που καταναλώνουν με τη μία τεράστιους όγκους τροφής, για να μεγαλώσουν γρήγορα. Εάν στερηθούν τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα ο όγκος τους θα μειωθεί δραματικά, μέχρι το όριο της εξαφάνισης.

Είναι επικίνδυνο το τσίμπημα της θαλάσσιας ανεμώνης;

H θαλάσσια ανεμώνη μοιάζει με μέδουσα και έχει πολλά χρώματα. Ειδικά τα παιδιά "μαγεύονται" από την ομορφιά της και έχουν την τάση να την πλησιάζουν όταν την πετύχουν στα ρηχά νερά των θαλασσών για να "παίξουν" μαζί της.

Στην περίπτωση που κάποιος θα δεχτεί τσίμπημα από μια θαλάσσια ανεμώνη, θα υποφέρει από έντονους πόνους και απίστευτα ενοχλητική φαγούρα. Επίσης, στην περιοχή που έγινε το τσίμπημα θα εμφανιστούν εξανθήματα που θα μοιάζουν με κάψιμο. Υπάρχει και περίπτωση να παρουσιαστεί αλλεργική αντίδραση όπου θα υπάρξει αναφυλαξία.

Κλινικά εμφανίζεται με έντονο καυστικό πόνο, ερυθρές αιμορραγικές πλάκες και κνιδωτικό, φυσαλιδώδες, αιμορραγικό ή ακόμη και νεκροελκωτικό εξάνθημα. Πιθανόν να εμφανιστούν συστηματικά συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετος, δύσπνοια, συριγμός, αναπνευστική και καρδιακή δυσλειτουργία.

Θεραπεία, τι αποφεύγουμε

Θεραπευτικά συστήνεται άμεση έξοδος από τη θάλασσα (αποφυγή πνιγμού), τοπικά χρήση ζεστού θαλάσσιου νερού ή ξυδιού και απομάκρυνση των νηματίων με πετσέτα.

Αποφεύγουμε τη χρήση γλυκού νερού, αμμωνίας και οινοπνεύματος. Δεν τρίβουμε την προσβεβλημένη περιοχή και δεν αφαιρούμε τα πλοκάμια με γυμνά χέρια. Σε αλλεργική αντίδραση χορηγούνται από το γιατρό αντιισταμινικά, συστηματικά κορτικοστεροειδή και αδρεναλίνη.

Ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο για τη χορήγηση ένεσης κορτιζόνης ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο και τα εξανθήματα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ