Τι ψάχνουν 14 Κοσσοβάροι επιχειρηματίες στην Αθήνα με μέγεθος μεγαλύτερο της έκτασης του Κοσόβου;
Πριν μια δεκαετία η πληροφορία πως έρχονται στην Αθήνα επιχειρηματίες από το Κόσσοβο θα έμοιαζε ίσως για κάποιους με ανέκδοτο. Πλην όμως σήμερα η υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ περιφέρεια της Σερβίας εμφανίζεται να κινείται στα διεθνή επιχειρηματικά fora με αξιώσεις και με ικανότατους «πρεσβευτές».
Πριν μια δεκαετία η πληροφορία πως έρχονται στην Αθήνα επιχειρηματίες από το Κόσσοβο θα έμοιαζε ίσως για κάποιους με ανέκδοτο. Πλην όμως σήμερα η υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ περιφέρεια της Σερβίας εμφανίζεται να κινείται στα διεθνή επιχειρηματικά fora με αξιώσεις και με ικανότατους «πρεσβευτές».
Έτσι σήμερα και αύριο βρετανικός οργανισμός με ισχυρές διεθνείς διασυνδέσεις φέρνει στην Αθήνα για συζητήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες αλλά και πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες 14 Κοσσοβάρους επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι ομίλων με πολύ μεγαλύτερα μεγέθη από ό,τι η έκταση του Κοσσυφοπέδιου αφήνει ίσως να εννοηθούν.
Του Ηλία Γ. Μπέλλου, capital.gr
Παράδειγμα η Kosovo Energy Corporation J.S.C (KEK) που ανήκει στο δημόσιο και απασχολεί 7.800 εργαζομένους έχει 400.000 πελάτες και είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του κρατικού μορφώματος. Μεγάλα όμως είναι και τα μεγέθη της Daci Metal Construction και της Trepça Mines. Η τελευταία, μάλιστα, εκμεταλλεύεται τα λιγνιτικά αποθέματα του Κοσσόβου που είναι τα πέμπτα μεγαλύτερα διεθνώς. Στόχος της επιχειρηματικής αποστολής είναι η αναζήτηση συνεργασιών με Έλληνες επιχειρηματίες και η προσέλκυση επενδύσεων στην εκεί αναδυόμενη αγορά.
Η επιλογή της Ελλάδος ως έδρα πιθανών εταίρων κρίνεται φυσιολογική δεδομένης της εγγύτητας αλλά και της παρά την κρίση ισχυρής παρουσίας ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών στην βαλκανική. Την Kosovo Energy Corporation θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρός της Berat Rukiqi, ενώ την Trepça Mines, η οποία εδρεύει στην Mitrovica, ο γενικός διευθυντής της Halil Qela. Η Trepça Mines φέρεται να διαθέτει 14,7 δισεκατομμύρια τόνους λιγνιτικών αποθεμάτων που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροπαραγωγή στο Κόσσοβο. Από την πλευρά του ο επί χρόνια εργασθείς στην Γερμανία ιδιοκτήτης και διευθυντής της Daci Metal Construction, Mahmut Gerguri ειδικεύεται στις μεταλλικές κατασκευές αλλά και στις ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Της αποστολής ηγείται ο πρόεδρος του Kosova Chamber of Commerce, Safet Gerxhaliu ενώ συμμετέχουν ακόμα εκπρόσωποι από την Buçaj Corporation που ειδικεύεται στην διανομή τροφίμων, το Devolli Group, που παράγει και εμπορεύεται καταναλωτικά είδη, η Galanteria Company που παράγει και εμπορεύεται προϊόντα ξύλου και ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της MCM Group, Milazim Zeqiraj που είναι ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός (αντιπροσωπεύει και τις Austrian Airlines και Lufthansa εκεί) και δραστηριότητες στη Νέα Υόρκη, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας του Κοσσυφοπεδίου, Kasabank. Ακόμα στην Αθήνα έρχεται και ο δρ. Petrit Balija πρόεδρος της Ένωσης τραπεζών του Κοσσόβου (Kosovo Banking Association), η Pestova Company που ασχολείται με την αγροτική βιομηχανία, η φαρμακευτική Trepharm, η αντιπρόσωπος ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών Mercom Company.
Το World Factbook της CIA εκτιμά ότι το 2013 η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς της τάξης του 2,6% έναντι 2,3% το 2012 και 5,2% το 2011. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κοιτάσματα λιγνίτη, μόλυβδου, ψευδάργυρου, νίκελ, χρωμίου, αλουμίνας και μαγνησίου παραμένουν αναξιοποίητα εξαιτίας απαρχαιωμένου εξοπλισμού και απουσίας επενδύσεων. Η Ουάσιγκτον συνεπικουρεί το Κόσσοβο στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής και τον εκσυγχρονισμό παλαιού όπως και την ανάπτυξη λιγνιτωρυχείων για την τροφοδοσία τους. Το 2008 το Κόσσοβο έλαβε υποσχέσεις διεθνούς οικονομικής βοήθειας 1,9 δισ. δολ από 37 χώρες σύμφωνα, πάντα, με το World Factbook της CIA, αλλά η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά την εκταμίευσή τους. Έως το 2011 ο προϋπολογισμός εμφάνιζε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Οι αθροιστικές άμεσες ξένες επενδύσεις στο Κόσσοβο εκτιμώνται στα τέλη του 2013 στα 21,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Κοσσυφοπέδιο έχει έκταση μόλις 10.887 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ ο πληθυσμός του ξεπερνά οριακά τα 2 εκατομμύρια. Στις 8 Μαΐου του 2009 έγινε δεκτό το αίτημα του Κοσσόβου να γίνει μέλος του ΔΝΤ ενώ από τις 29 Ιουνίου του 2009 είναι μέλος και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Νόμισμα στο Κοσσυφοπέδιο είναι, de facto, το ευρώ και το μέγεθος του ΑΕΠ του υπολογίζεται στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ.
Το Κοσσυφοπέδιο ή Κόσσοβο είναι η περιοχή των Βαλκανίων της Σερβίας, η οποία το 1999 βρέθηκε υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ. Την 17η Φεβρουαρίου του 2008, η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε, μονομερώς, την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία όμως δεν αποδέχθηκε την απόσχισή του και προσέφυγε στον ΟΗΕ. Το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίσθηκε άμεσα από κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των τεσσάρων μεγάλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία) ενώ κάποιες άλλες, όπως η Ρωσία και η Κίνα θεωρούν την απόσχισή του παράνομη. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε στις 8 Οκτωβρίου του 2008 το αίτημα της Σερβίας να παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα της μονομερούς απόφασης του Κοσσυφοπεδίου να κηρύξει την ανεξαρτησία του. Από τις 19 Απριλίου του 2013 οι δύο χώρες σύναψαν συμφωνία στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα της ΕΕ στην οποία προβλέπεται ένας ορισμένος βαθμός αυτονομίας για τους Σέρβους του βορείου Κοσσόβου, με υπαγωγή τους όμως στην Πρίστινα, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη, ενώ Βελιγράδι και Πρίστινα συμφώνησαν πως καμία από τις δύο χώρες δε θα έχει δικαίωμα βέτο σε πιθανή ένταξη μιας από τις δύο χώρες σε διεθνή οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ. Παρά τη συμφωνία η Σερβία δεν αναγνωρίζει την αποσχισθείσα Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητη.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr