Οι ανεπιθύμητες σκέψεις επικρατούν στο μυαλό των ανθρώπων – Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να τις ελέγξετε (φωτό)

Τι προτείνουν οι ψυχολόγοι;

Κάθε φορά που πρέπει να απορρίψουμε αντιδραστικά μία ανεπιθύμητη σκέψη, αυτή έχει τη δυνατότητα να γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Μπορούμε να προλάβουμε αυτή τη διαδικασία συσχέτισης (ερέθισμα-αρνητική σκέψη);

Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη σκέψη, συχνά απορρίπτουν αντιδραστικά τη σκέψη και την αντικαθιστούν αφού εμφανιστεί. Όμως η προληπτική αποφυγή του συσχετισμού (ενός ερεθίσματος με μία σκέψη), μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική και να βοηθήσει στην αποτροπή της επαναλαμβανόμενης επανάληψης των ανεπιθύμητων σκέψεων.

Γράφει η ομάδα του Psychology Now:

Η προσπάθεια να σταματήσει κανείς να σκέφτεται ανεπιθύμητες επαναλαμβανόμενες σκέψεις είναι μια οικεία εμπειρία για τους περισσότερους ανθρώπους. Συχνά, ένα ερέθισμα μπορεί να προκαλέσει επανειλημμένα ανεπιθύμητες σκέψεις ή αναμνήσεις. Εκτός από την ανάγκη να διώξουν τους ανεπιθύμητους συσχετισμούς από το μυαλό τους, οι άνθρωποι πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται ατελείωτα ξανά και ξανά και δεν θα γίνονται όλο και πιο ισχυροί με την πάροδο του χρόνου.

Στη νέα αυτή μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο 80 αγγλόφωνοι ενήλικες έβρισκαν νέους συσχετισμούς με κοινές λέξεις. Όλοι οι συμμετέχοντες έβλεπαν λέξεις σε μια οθόνη και έπρεπε να πληκτρολογήσουν μια σχετική λέξη. Τα άτομα της μιας ομάδας ενημερώθηκαν εκ των προτέρων ότι δεν θα λάμβαναν χρηματική ανταμοιβή αν επαναλάμβαναν τους συνειρμούς, οπότε ξεκίνησαν να καταστέλλουν τις σκέψεις των προηγούμενων λέξεων που είχαν εισάγει.

άνδρας προσπαθεί να ελέγξει τις ανεπιθύμητες σκέψεις

Διαβάστε ακόμα: Η «σπίθα» στην σχέσης έχει αρχίσει να σβήνει; - Δοκιμάστε αυτούς τους 3 τρόπους για να τη διατηρήσετε ζωντανή (φωτό)

Με βάση τους χρόνους αντίδρασης και το πόσο αποτελεσματικοί ήταν οι συμμετέχοντες στη δημιουργία νέων συσχετίσεων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικές προσεγγίσεις για να μοντελοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι απέφευγαν τις επαναλαμβανόμενες συσχετίσεις. Διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον αντιδραστικό έλεγχο -απορρίπτοντας ανεπιθύμητους συσχετισμούς αφού έχουν ήδη έρθει στο μυαλό τους.

Αυτός ο τύπος αντιδραστικού ελέγχου μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικός, λένε οι συγγραφείς, επειδή, όπως υποδηλώνουν τα ευρήματά μας, οι σκέψεις είναι αυτοενισχυόμενες: η σκέψη μιας σκέψης αυξάνει τη δύναμη της μνήμης της και την πιθανότητα να επαναληφθεί.

Με άλλα λόγια, κάθε φορά που πρέπει να απορρίψουμε αντιδραστικά έναν ανεπιθύμητο συσχετισμό, αυτός έχει τη δυνατότητα να γίνει ακόμη πιο ισχυρός. Είναι κρίσιμο, ωστόσο, να διαπιστώσουμε επίσης ότι οι άνθρωποι μπορούν να προλάβουν εν μέρει αυτή τη διαδικασία, αν θέλουν να διασφαλίσουν ότι η σκέψη αυτή θα έρχεται στο μυαλό τους όσο το δυνατόν λιγότερο.

Αν και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αποφύγουν τις ανεπιθύμητες σκέψεις, μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι η σκέψη μιας ανεπιθύμητης σκέψης δεν αυξάνει την πιθανότητα να έρθει ξανά στο μυαλό τους, προσθέτει ο Φραντκίν. Ενώ η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε σε ουδέτερες συσχετίσεις, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να καθορίσουν αν τα ευρήματά μας γενικεύονται σε αρνητικές και προσωπικά σχετικές ανεπιθύμητες σκέψεις.

Διαβάστε ακόμα: Η καρδιά επιθυμεί την αναγνώριση & την δοτικότητα - Να δίνεις & να παίρνεις στη σχέση, είναι εξίσου σημαντικό (φωτό)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ