Ο σκυλάκος σας έφαγε κόκκαλο από κοτόπουλο - Και τώρα ; Δείτε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε για να μην κινδυνεύσει !

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Όταν έχουμε κατοικίδια στο σπίτι μας, μπορούν να συμβούν πολλά ατυχήματα. Δυστυχώς όμως μια μόνο στιγμή χρειάζεται για να γίνει κάτι πολύ άσχημο.

Πολλά σκυλιά έχουν τη συνήθεια να κλέβουν φαγητό από τον πάγκο της κουζίνας ή το πιάτο σας όταν δεν κοιτάζετε. Αρκετές όμως ανθρώπινες τροφές μπορεί να είναι επικίνδυνες για την υγεία τους. Ας δούμε τι γίνεται με τα κόκκαλα.

Παρόλο που μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας ωμά κόκκαλα για να μασήσει ως λιχουδιά, τα μαγειρεμένα (όπως τα κόκκαλα κοτόπουλου) είναι επικίνδυνα για αυτόν. Οπότε στην ερώτηση αν μπορούμε να δίνουμε κόκκαλα από κοτόπουλο στον σκύλο μας η απάντηση είναι σύντομη: Όχι. Τα σκυλιά δεν μπορούν να φάνε κόκκαλα κοτόπουλου. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μαλακά και γίνονται εύθραυστα όταν μαγειρεύονται. Έτσι, καθώς ο σκύλος σας μασάει το κόκκαλο, μπορεί να κόψει το λαιμό του, να τρυπήσει το γαστρεντερικό του σωλήνα ή να του προκληθεί πνιγμός.

Αν λοιπόν ο σκύλος σας φάει κάποιο κόκκαλο κοτόπουλου, μείνετε ήρεμοι και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. Μην πανικοβληθείτε

Ενώ είναι φυσικό να πανικοβληθείτε- ποιος δεν θα το έκανε άλλωστε;- όταν νομίσετε ότι ο σκύλος σας κινδυνεύει, είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι.

Το δυνάμωμα της έντασης της φωνής σας και οι ξαφνικές κινήσεις από μέρους σας μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους του ζώου σας και να επιδεινώσουν την κατάστασή του.

Εάν ο σκύλος σας δεν έχει καταπιεί εντελώς το κόκκαλο, προσπαθήστε πολύ ήρεμα να το αφαιρέσετε. Μια ξαφνική όμως κίνηση απομάκρυνσης μπορεί να κάνει ένα σκύλο να γίνει κτητικός με το κόκκαλο και να προσπαθήσει να το καταπιεί γρήγορα.

Ποτέ μην προσπαθήσετε να πάρετε βίαια ένα κόκκαλο κοτόπουλου (ή οποιοδήποτε αντικείμενο) από τον σκύλο σας, ειδικά εκείνα που είναι αρκετά μικρά για να πνιγεί.

Μια άλλη συμβουλή είναι να το ανταλλάξετε στα γρήγορα με κάτι που θα προτιμήσει περισσότερο από το κόκκαλο, όπως μια πολύ αγαπημένη του λιχουδιά.

2. Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας

Όταν γίνει αυτό, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας και εξηγήστε του την κατάσταση. Εκείνος θα είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει στα επόμενα βήματά σας και να σας δώσει μια καλύτερη αίσθηση για το αν ο σκύλος σας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Κάποιες φορές, ο σκύλος σας μπορεί να καταπιεί το κόκκαλο κοτόπουλου και να είναι απολύτως εντάξει. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε εάν συμβαίνει αυτό ή εάν πρέπει να αναζητήσετε περαιτέρω ιατρική φροντίδα.

3. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν πνίγεται

Αν δείτε ότι ο σκύλος σας πνίγεται, μπορεί να αρχίσει να έχει την τρίχα του σηκωμένη ή να ενεργεί σαν να προσπαθεί να βήξει και να βγάλει κάτι. Μπορεί επίσης να βηματίζει εμπρός και πίσω ή να πέσει κάτω και να κυλιέται.

Δυστυχώς, εάν ο αεραγωγός του είναι εντελώς μπλοκαρισμένος, δεν θα είναι σε θέση να κάνει καθόλου θόρυβο, οπότε θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη γλώσσα του σώματός του. Εάν ο σκύλος σας πνίγεται, μην περιμένετε να καλέσετε τον κτηνίατρό σας. Πρέπει να αναλάβετε άμεση δράση.

Πρώτα, ελέγξτε μέσα στο στόμα του για να δείτε αν μπορείτε να αφαιρέσετε το κόκκαλο που έχει σφηνωθεί στο λαιμό του. Εάν δεν μπορείτε να το αφαιρέσετε, η επόμενη επιλογή σας είναι να χρησιμοποιήσετε τον ελιγμό Heimlich.

Η μέθοδος Heimlich είναι μια ακολουθία κινήσεων για πρώτες βοήθειες, που χρησιμοποιείται για να σώσει τη ζωή κάποιου που πνίγεται από ένα αντικείμενο στον λαιμό, το οποίο του έχει κλείσει τον αεραγωγό και δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Οπότε κάντε: 1. Σταθείτε πίσω από τον σκύλο σας και πιάστε τον γύρω από τη μέση. 2. Τοποθετήστε τη γροθιά σας ακριβώς κάτω από το θώρακα και δώστε πέντε γρήγορες ωθήσεις προς τα πάνω με αρκετή δύναμη για να ξεσφηνώσετε το κόκκαλο.

4. Δείτε τι συμβαίνει όταν ο σκύλος σας φάει κόκκαλο κοτόπουλου

Εάν ο σκύλος σας έχει φάει το κόκκαλο και δεν έχει σφηνωθεί στους αεραγωγούς του, θα πρέπει να προσέξετε για σημάδια απόφραξης ή εσωτερικής αιμορραγίας. Εάν ο σκύλος σας εμφανίσει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, πηγαίνετέ τον αμέσως στον κτηνίατρό σας:

  • Εμετό
  • Διάρροια
  • Απώλεια όρεξης
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κόπρανα με αίμα
  • Φούσκωμα
  • Κοιλιακό άλγος
  • Κλαψούρισμα
  • Λήθαργο

5. Ποτέ μην προκαλείτε εμετό

Η πρόκληση εμετού αυξάνει τον κίνδυνο να κολλήσει το κόκκαλο στον οισοφάγο κατά την επιστροφή ή να προκαλέσει περισσότερους τραυματισμούς στους αεραγωγούς του σκύλου σας.

6. Δώστε στον σκύλο σας ένα μαλακό κομμάτι ψωμί

Εάν ο σκύλος σας είναι πρόθυμος να φάει ένα μαλακό κομμάτι ψωμί, μπορεί αυτό να εμποδίσει τα θραύσματα από το κόκκαλο να τρυπήσουν το στομάχι του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να είναι χρήσιμο να δώσετε στο σκυλί σας ένα μαλακό κομμάτι τροφής, όπως ένα κομμάτι ψωμί, το οποίο θα παρέχει μια μορφή απορρόφησης κραδασμών στο στομάχι του. Το ψωμί μπορεί να συγκρατήσει το ξένο υλικό, έτσι ώστε να περάσει με μεγαλύτερη ασφάλεια μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.

7. Κρατήστε τον σκύλο σας καλά ενυδατωμένο

Εάν ο σκύλος σας έχει καταπιεί εντελώς το κόκκαλο, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσετε ότι το χωνεύει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Και αν είναι αφυδατωμένος, η πέψη του θα επιβραδυνθεί και τα κόκκαλα δεν θα βγουν.

Δώστε του λοιπόν να πίνει νερό και εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε νερό ή ζωμό οστών στα κανονικά γεύματά του για να κάνετε την πέψη ακόμα πιο εύκολη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα topetmou.gr, σε πολλές περιπτώσεις, εάν ο σκύλος σας συνεχίζει να τρώει και να πίνει και δεν παρουσιάζει αρνητικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση ενός μαγειρεμένου κόκκαλου κοτόπουλου, θα είναι εντάξει. Το κόκκαλο θα περάσει μέσα από το πεπτικό του σύστημα χωρίς να προκαλέσει καμία βλάβη.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αμέσως μετά την κατανάλωση. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να σας πει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή.

Δείτε ακόμη:Έφαγε ο σκυλάκος σας κατσαρίδα ; Πόσο επικίνδυνο είναι & τι πρέπει να κάνετε αν εμφανιστούν συμπτώματα ;

Αυτό που πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τον σκύλο μας από μια τέτοια περιπέτεια που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του είναι να τον αποτρέψουμε από το να τρώει κόκκαλα. Έτσι, να προσέχετε πάντα για το τι ψάχνει όταν είστε έξω και να τον παρακολουθείτε όταν βρίσκεται γύρω από φαγητό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ