«Μέγας Αλέξανδρος: Η γκαλερί Ιόλας 1955-1987»-Μεγάλη έκθεση για τον σπουδαίο γκαλερίστα στη στην γκαλερί Paul Kasmin της Νέας Υόρκης

"Μέγας Αλέξανδρος: Η γκαλερί Ιόλας 1955-1987", είναι ο τίτλος της έκθεσης στην γκαλερί Paul Kasmin της Νέας Υόρκης. Η έκθεση συμπεριλαμβάνει τα έργα των καλλιτεχνών των οποίων οι σταδιοδρομίες ορίζονται από την επιρροή που άσκησε σε αυτούς και το έργο τους ο Αλέξανδρος Ιόλας. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Vincent Fremont και τον Adrian Dannatt.

"Μέγας Αλέξανδρος: Η γκαλερί Ιόλας 1955-1987", είναι ο τίτλος της έκθεσης στην γκαλερί Paul Kasmin της Νέας Υόρκης. Η έκθεση συμπεριλαμβάνει τα έργα των καλλιτεχνών των οποίων οι σταδιοδρομίες ορίζονται από την επιρροή που άσκησε σε αυτούς και το έργο τους ο Αλέξανδρος Ιόλας. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Vincent Fremont και τον Adrian Dannatt, γράφει το lifo.gr.



Μια περιεκτική μονογραφία θα δημοσιευθεί κατά τη διάρκεια της έκθεσης και θα περιλαμβάνει έναν πρόλογο από τον Bob Colacello , εκτενείς συνεντεύξεις και δοκίμιο από τον Adrian Dannatt , καθώς και αρχειακό υλικό που παρέχεται από το Ίδρυμα William N. Copley, το Ίδρυμα Fontana, τα αρχεία του Yves Klein, το ίδρυμα Jules Olitski, το ίδρυμα του γλύπτη Τάκη, το Ιδρυμα Dorothea Tanning , και το Ίδρυμα Andy Warhol.



Ο Ιόλας διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην τέχνη του 20ου αιώνα στην Αμερική. Σύστησε στο αμερικανικό κοινό τον Σουρεαλισμό, έκανε την πρώτη έκθεση του Γουόρχολ σε γκαλερί, υπερασπίστηκε τους καλλιτέχνες και το έργο τους σύμφωνα με τις προτιμήσεις του και όχι τις δημοφιλείς τάσεις.



Το πάθος του Ιόλα για τον σουρεαλισμό συνεχίστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1960 και του '70 , πέραν της περιόδου της μόδας στη Νέα Υόρκη και ήταν ένα από τα πολλά παραδείγματα ανεξαρτησίας που τον καθοδήγησαν σε όλη τη σταδιοδρομία του. Ο Ιόλας ήταν γνωστός ως παθιασμένος εραστής της τέχνης, ο οποίος διευκόλυνε τις διηπειρωτικές σχέσεις των καλλιτεχνών μέσω των γκαλερί του στην Αθήνα, τη Γενεύη, τη Μαδρίτη, το Μιλάνο, τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.



Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται έργα των Victor Brauner , Giorgio de Chiricho , William N. Copley , Joseph Cornell , Max Ernst , Lucio Fontana , Alain Jacquet , Μαρίνα Καρέλλα , Yves Klein , Les Lalanne , René Magritte , Roberto Matta , Jules Olitski , Man Ray , Πολεμικές Raysse , Ed Ruscha , Niki de Saint Phalle , Harold Stevenson, Τάκης , Dorothea Tanning , Paul theK , Jean Tinguely και Andy Warhol.



Ο Dannatt θυμάται τον Αλέξανδρο Ιόλα, σαν «μια ξεχωριστή προσωπικότητα με τρομερή ενέργεια. Ήταν απίστευτα αστείος και του άρεσε πολύ να επιδεικνύεται. Κοιμόταν πολύ λίγο και δεν καθόταν ποτέ. Κάθε μέρα πήγαινε στη γκαλερί του από άλλο δρόμο, επειδή πίστευε ότι το να πηγαίνεις δυο φορές από τον ίδιο δρόμο είναι πολύ βαρετό».




Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ