Τεταμένο το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας - Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Ομπάμα - Πούτιν

Παραμένει το χάσμα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για το θέμα της Ουκρανίας, την ώρα που η πληγείσα από την κρίση χώρα δηλώνει έτοιμη για να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τον γείτονά της υπό την προϋπόθεση ότι η Μόσχα θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος. Εν τω μεταξύ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εάν οι ήδη προβλεθείσες, εάν δεν φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Παραμένει το χάσμα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για το θέμα της Ουκρανίας, την ώρα που η πληγείσα από την κρίση χώρα δηλώνει έτοιμη για να ξεκινήσει τις συνομιλίες με τον γείτονά της υπό την προϋπόθεση ότι η Μόσχα θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος. Εν τω μεταξύ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εάν οι ήδη προβλεθείσες, εάν δεν φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.



Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους που κράτησε μία ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων για την εξασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο.
Εντούτοις, όπως σημείωσε ο Πούτιν, η απόσταση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ παραμένει μεγάλη στο θέμα της Ουκρανίας και οι δύο χώρες δεν πρέπει να θυσιάσουν τις σχέσεις τους εξ αιτίας μιας διαφωνίας για ένα μεμονωμένο, αν και πολύ σημαντικό, διεθνές πρόβλημα.
Ο Ομπάμα, από μέρους του, κάλεσε το Πούτιν να δεχθεί τους όρους για μια διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Πούτιν υπεραμύνεται των κινήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια χώρα την οποία αποκαλεί «αδελφό έθνος», λέγοντας πως η Μόσχα δεν βρίσκεται πίσω από την κατάληψη της Κριμαίας, όπου βρίσκεται το αγκυροβόλιο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Ο ίδιος λέει πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργασθεί με δυτικές δυνάμεις, αλλά οποιαδήποτε λύση στην κρίση πρέπει να βασίζεται στη συμφωνία που υπογράφθηκε στις 21 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα της Ε.Ε. από τον ανατραπέντα ηγέτη Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος σύμφωνα με τον Πούτιν είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της, η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με τη Ρωσία, αλλά προηγουμένως η Μόσχα θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και να σταματήσει να παρέχει υποστήριξη σε «αυτονομιστές και τρομοκράτες», όπως δήλωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ. Όπως είπε ο ίδιος, ζήτησε να έχει μία δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι δύο πρωθυπουργoί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο - η μοναδική επαφή σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών από τότε που ξεκίνησε η κρίση.



Σε ό,τι αφορά στις χθεσινές εξελίξεις, υπενθυμίζεται πως το κοινοβούλιο της νότιας ουκρανικής περιφέρειας της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για να γίνει η Κριμαία τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κινήσεις για τις οποίες οι φιλοδυτικοί ηγέτες στο Κίεβο υποστηρίζουν πως παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η χθεσινή έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. δεν κατέληξε σε σημαντικές αποφάσεις παρά μόνο στην αναστολή των συνομιλιών με τη Μόσχα αναφορικά με την έκδοση βίζας και στο πάγωμα εμπορικής συμφωνίας. Οι ηγέτες της Ε.Ε. απηύθηναν προειδοποίηση στη Μόσχα για την λήψη αυστηρότερων μέτρων εις βάρος της αν δεν διαπραγματευτεί την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

Ακόμη, ο Λευκός Οίκος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για την επικοινωνία των δύο ηγετών η οποία έγινε αφότου οι Αμερικανοί προχώρησαν σε κυρώσεις κατά της Μόσχας με την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και πάγωμα πόρων σε Ρώσους αξιωματούχους καθώς και σε αξιωματούχους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, δήλωσε, μάλιστα, ότι αν δεν επιτύχει ο πρώτος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για τη στρατιωτική της επέμβαση στην Ουκρανία, ενδεχομένως να ακολουθήσει και δεύτερος γύρος με στόχο ρωσικές επιχειρήσεις και άτομα του περιβάλλοντος του προέδρου Πούτιν. «Μπορεί να είναι η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ακυρώσεις ή άρνηση έκδοσης βίζας», προσέθεσε χωρίς να επεκταθεί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr