Η 97χρονη δικαστίνα, Πολίν Νιούμαν δεν κατεβαίνει από την έδρα - Την έθεσαν σε διαθεσιμότητα και τους έκανε μήνυση (φωτό & βίντεο)

Η προσφυγή της 97χρονης κατά της απόφασης που τη σταματά από το να δικάζει, απορρίφθηκε

Η 97χρονη Πολίν Νιούμαν, ομοσπονδιακή δικαστής, τέθηκε σε διαθεσιμότητα πέρυσι από Εφετείο στις ΗΠΑ, ως «ακατάλληλη» λόγω διανοητικής και σωματικής αδυναμίας που σχετίζεται με την ηλικία της.

Η Νιούμαν έκανε προσφυγή, η οποία όμως απορρίφθηκε και στη συνέχεια τους έκανε μήνυση.

Οι δικαστές στις ΗΠΑ έχουν όριο ηλικίας το 70ο έτος όμως για κάποιο λόγο η Νιούμαν που διορίστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο επί προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν το 1984 και θεωρείται αυθεντία όσον αφορά τη νομοθεσία περί ευρεσιτεχνιών. Το δικαστήριο αυτό συχνά ασχολείται με υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται μεγάλες εταιρείες.

Στην προσφυγή της υποστήριζε ότι ο νόμος του 1980 (Νόμος Περί Δικαστικής Δεοντολογίας και Αναπηρίας), με τον οποίο καθορίζεται ο τρόπος απομάκρυνσης δικαστών από τη θέση τους, είναι αντισυνταγματικός.

Ο δικαστής Κρίστοφερ «Κέισι» Κούπερ απέρριψε τον ισχυρισμό της ότι παραβιάστηκαν τα συνταγματικά δικαιώματά της. Ο Κούπερ είχε απορρίψει και τον Φεβρουάριο άλλα θέματα που είχε εγείρει η Νιούμαν περί αντισυνταγματικότητας του νόμου.

Ο δικηγόρος της, ο Γκρεγκ Ντόλιν, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η Νιούμαν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Πέρυσι, η δικαστής Κίμπερλι Μουρ, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Εφετείου, ανέφερε ότι η Νιούμαν παρουσίαζε σημάδια σοβαρής διανοητικής και σωματικής αναπηρίας και ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί σε μια έρευνα για την πνευματική υγεία της.

Το δικαστικό συμβούλιο του Εφετείου την έθεσε σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Σεπτέμβριο για έναν χρόνο ή μέχρι να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, τις οποίες διέταξε το δικαστήριο.

Η Νιούμαν επέμεινε ότι είναι σε καλή φυσική κατάσταση, επικαλούμενη τις διαγνώσεις γιατρών που επέλεξε η ίδια, ενώ έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις μετά την αναστολή των καθηκόντων της. Μήνυσε επίσης το συμβούλιο, για να ανατρέψει την απόφασή του. Τον Φεβρουάριο όμως απορρίφθηκε το αίτημά της, με τον Κούπερ να αναφέρει ότι προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις έχουν επιβεβαιώσει ότι η δικαστική εξουσία «έχει το δικαίωμα να αυτοελέγχεται».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ