Μιχάλης Ψύλλος γράφει: Πως το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών δεν τρομάζει τα χρηματιστήρια – Πόσο πρόθυμη είναι η Αριστερά να συμβιβαστεί

Η Γαλλία είναι μια χώρα χωρίς πυξίδα, αλλά η αβεβαιότητα δεν φαίνεται να τρομάζει τις αγορές

Να το πούμε με τέσσερις λέξεις: Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει. Ο λόγος για τη Γαλλία φυσικά, καθώς η αβεβαιότητα φαίνεται να κυριαρχεί μετά το τέλος των βουλευτικών εκλογών. Μια χώρα χωρίς πυξίδα.

Το νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς αναδείχθηκε πρώτη δύναμη και –αν και πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών- την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να υποδείξει το πρόσωπο που θα προτείνει για πρωθυπουργό.

Μια δύσκολη εξίσωση καθώς τα τέσσερα κόμματα της αριστερής εκλογικής συμμαχίας δεν έχουν επίσης πολλά κοινά.

Στη νέα Εθνοσυνέλευση  θα υπάρχουν επίσης τρία ισχυρά μπλοκ, που δύσκολα μπορούν να συνεργαστούν. Τουλάχιστον, ενιαία.

Και όμως: αυτή η αβεβαιότητα δεν φαίνεται να τρομάζει τις αγορές, όπως φάνηκε από τις πρώτες αντιδράσεις στα ευρωπαϊκά  χρηματιστήρια. Η αβεβαιότητα αυτών των ημερών και των επόμενων εβδομάδων δεν τρομάζει προς το παρόν τις αγορές.

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος στη naftemporiki.gr

Οι επενδυτές προεξοφλούν σιωπηρά ότι οι απαιτήσεις της αριστεράς για μεγαλύτερο έλλειμμα και αυξημένες δημόσιες δαπάνες θα ικανοποιηθούν χωρίς να αναγκαστούν οι αγορές να ανησυχήσουν υπερβολικά ή χωρίς να επηρεαστεί πάρα πολύ το έλλειμμα και το χρέος.

Λέγεται πώς μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία για τη συγκράτηση του ελλείμματος με αύξηση των φόρων στους «πλούσιους», ενώ οι γαλλικές αποταμιεύσεις θα στήριζαν την αξία των κρατικών ομολόγων..

Την περασμένη Πέμπτη, τέσσερις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley συμβούλεψε τους επενδυτές να αγοράσουν  «Γαλλία» και «Ευρώπη» πριν τα αποτελέσματα. Οι αναλυτές που συνέταξαν την έκθεση εξήγησαν ότι «χωρίς την πρωτιά και την απόλυτη πλειοψηφία της άκρας δεξιάς, θα ακολουθήσει ανάκαμψη των γαλλικών και ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σενάριο που θα δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες, όταν καταλάβουμε πόσο πρόθυμη είναι η γαλλική αριστερά να συμβιβαστεί.

Η Ευρώπη ζητά περιορισμό του ελλείμματος και η μορφή αυτής της μείωσης δεν είναι λεπτομέρεια για τις αγορές.

Οι επενδυτές θα μπορούσαν βέβαια να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν μια Ευρώπη όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα. Αλλά πού θα μπορούσαν να πάνε; Στις Ηνωμένες Πολιτείες; Η αβεβαιότητα είναι μεγαλύτερη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Στην πραγματικότητα, όσο και αν ο πρόεδρος Μπάιντεν επαναλαμβάνει συνεχώς πώς δεν θα αποσυρθεί από την κούρσα, για πολλούς δεν είναι ακόμη σαφές εάν τελικά θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό το θερμό καλοκαίρι, που φαίνεται να σώζει την Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ