Ο ιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα συμβουλεύει: Ρυτίδες γέλιου - Γιατί διαφέρει η γήρανση από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Είναι ένα από τα πιο κοινά είδη ρυτίδων και είναι από τις πρώτες ρυτίδες που αρχίζουμε να βλέπουμε

Ρυτίδες γέλιου, ένα από τα πιο κοινά είδη ρυτίδων και είναι από τις πρώτες ρυτίδες που αρχίζουμε να εμφανίζουν. Ωστόσο, δεν τις εμφανίζουν όλοι οι άνθρωποι στην ίδια ηλικία. Από τι εξαρτάται αυτό; Όπως και όλες οι ρυτίδες, έτσι και οι ρυτίδες γέλιου προϋποθέτουν κάποιες αιτίες για να εμφανιστούν. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το δέρμα σας είναι ένα βασικό πρώτο βήμα για όποιον θέλει να μειώσει τα ορατά σημάδια γήρανσης.

Οι πιο βασικές, που διαφέρουν και από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι:

Γονίδια

Η γήρανση είναι η φυσική μας ανάπτυξη και είναι προγραμματισμένη ήδη από τη σύλληψή μας. Με την πάροδο των ετών, τα μόρια DNA που συνθέτουν τα γονίδιά μας εμποδίζουν όλο και περισσότερα κύτταρα να αναπαράγονται, γεγονός που οδηγεί σε ρυτίδες. Αλλά δεν βιώνουν όλοι αυτή τη διαδικασία με τον ίδιο ρυθμό. Για παράδειγμα, τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα υποφέρουν περισσότερο από το φως του ήλιου και αναπτύσσουν ρυτίδες πιο γρήγορα.

Ορμόνες

Τα οιστρογόνα επηρεάζουν όχι μόνο τις ρυτίδες αλλά και το πάχος του δέρματος, τη ροή του αίματος και την ενυδάτωση. Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση συχνά αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό σημείο καμπής στην κατάσταση του δέρματος μιας γυναίκας.

Ελεύθερες ρίζες

Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούν επίσης διασυνδέσεις μεταξύ λιπών και πρωτεϊνών στο δέρμα, καταστρέφοντας το δομικό κολλαγόνο του και οδηγώντας στο σχηματισμό ρυτίδων. Η πρόσληψη ελευθέρων ριζών αυξάνεται με την έκθεση σε υπεριώδες φως και περιβαλλοντικούς ρύπους. Η αύξηση της πρόσληψης φυσικών αντιοξειδωτικών προσφέρει κάποια άμυνα από τη βλάβη που προκαλούν. Αλλά επειδή οι ελεύθερες ρίζες παράγονται επίσης μέσα στο σώμα ως μέρος των φυσικών μεταβολικών διεργασιών, η ζημιά που κάνουν – γνωστή ως οξειδωτικό στρες – δεν μπορεί να αποφευχθεί εντελώς.

Έκθεση στον ήλιο

Με μεγάλη διαφορά η πιο σημαντική αιτία ρυτίδων είναι η υπεριώδης ακτινοβολία στο φως του ήλιου που βλάπτει άμεσα το κολλαγόνο και την ελαστίνη – που δίνουν στο δέρμα τη δύναμη και την ελαστικότητά του. Τα ένζυμα παράγονται για να διορθώσουν τη ζημιά, αλλά οι επισκευές δεν είναι ποτέ τέλειες, με τις ίνες κολλαγόνου να οδηγούν σε ρυτίδες.

Κάπνισμα

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολλές εκατοντάδες δραστικά συστατικά – ορισμένα ένζυμα ενεργοποίησης που βλάπτουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη στο δέρμα. Επιπλέον, το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τη ροή του αίματος μέσα στο δέρμα, μειώνοντας την παροχή θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου που χρειάζεται το δέρμα για να επιδιορθωθεί, καθώς επίσης προκαλώντας τον χαρακτηριστικό θαμπό τόνο του δέρματος.

Εκφράσεις και στάση ύπνου

Το πρόσωπο δεν είναι στατικό. Καθώς κινούμαστε, κάνουμε επαναλαμβανόμενες κινήσεις που αφήνουν τα σημάδια τους. Οι δυναμικές γραμμές έκφρασης τείνουν να σχηματίζονται γύρω από τα μάτια, το μέτωπο και γύρω από το στόμα. Με την πάροδο των ετών, χρησιμοποιώντας τους μυς του προσώπου μας για να χαμογελάσουμε, να συνοφρυωθούμε και να γελάσουμε αφήνει υπολειμματική ένταση που, καθώς το δέρμα μας χάνει ελαστικότητα, μπορεί να χαράξει γραμμές έκφρασης στο πρόσωπο.

Τέλος, εάν έχετε συνηθίσει να κοιμάστε στην ίδια θέση κάθε βράδυ, δοκιμάστε να την αλλάξετε. Καθώς το δέρμα χάνει δύναμη και αίσθηση με την ηλικία, η νυχτερινή πίεση του μαξιλαριού μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες ρυτίδες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ