«Ο Φαραώ Αχενατόν»: Στον πολυχώρο πολιτισμού «Διέλευσις» η παρουσίαση του καθηγητή Άγγελου Προκοπίου

Το βιβλίο «Ο Φαραώ Αχενατόν» έχει γραφτεί από τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης και κριτικό, Άγγελο Προκοπίου, με τη μορφή ιερού δράματος, ακολουθώντας τη μορφολογία της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Το βιβλίο «Ο Φαραώ Αχενατόν» έχει γραφτεί από τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης και κριτικό, Άγγελο Προκοπίου, με τη μορφή ιερού δράματος, ακολουθώντας τη μορφολογία της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.

Εμφάνιση Angelo Prokopiou.jpg

Το έργο, μας διηγείται τη ζωή και το όραμα ενός μεγάλου προφήτη του αρχαίου κόσμου, του Φαραώ Αχενατόν, που η ιστορία τον ονόμασε «ο αιρετικός», και τη θρησκευτική επανάστασή του, που γέννησε τον μονοθεϊσμό και επηρέασε όλα τα μονοθεϊστικά θρησκευτικά κινήματα από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα.

Στο έργο του και τη ζωή του τον συνοδεύει η σύζυγός τους, η θρυλική βασίλισσα Νεφερτίτη, της οποίας τα εξαίσια πορτρέτα που σώζονται στα Μουσεία της Δύσης, μας μιλούν για μια απαράμιλλη ομορφιά και έντονη πνευματικότητα.

Η εποχή των δύο μεγάλων αυτών προσωπικοτήτων, η οποία ονομάζεται εποχή της «Αμάρνα», χαρακτηρίζεται από μεγάλες αλλαγές στην τέχνη, στα ήθη, στη λατρεία και στην κοινωνία, που αποτελούν μια μοναδική νησίδα ανανέωσης μέσα στη συντηρητική Αιγυπτιακή παράδοση.

Το βιβλίο συνοδεύεται από μια εκτεταμένη ιστορική εισαγωγή που διαφωτίζει πλήρως τον αναγνώστη για την εποχή του Αχενατόν και ερμηνεύει ορισμένα γεγονότα της εξόδου των εβραίων από την Αίγυπτο. Επίσης, με αναλυτικά προλεγόμενα εξηγείται η αρχαία τραγωδία σαν είδος ιερού και μυητικού ποιητικού λόγου και η μοίρα του Φαραώ Αχενατόν όμοια με των μυθικών Ελλήνων ηρώων.

 Εμφάνιση AXENATON.jpg
 

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

 

*Ο πολυχώρος πολιτισμού «διέλευσις» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με σκοπό την προώθηση των Τεχνών, του Ανθρωπισμού και του Εθελοντισμού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ