Λυρική σκηνή: Η μεγάλη έκπληξη στο Ηρώδειο, μόλις λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη Λίμνη των Κύκνων (φωτό)

Τα χέρια των χορευτών της Λυρικής είναι, εδώ και μέρες, φτερά. Αλλότε υψώνονται έτοιμα για το πιο παράτολμο άλμα, άλλοτε πέφτουν ξέπνοα, παραδομένα, καθώς υπό τις οδηγίες του Ρενάτο Τζανέλλα ετοιμάζονται για την μεγάλη πρεμιέρα της Λιμνης των Κύκνων το Σάββατο στο Μέγαρο Μουσικής.

Τα χέρια των χορευτών της Λυρικής είναι, εδώ και μέρες, φτερά. Αλλότε υψώνονται έτοιμα για το πιο παράτολμο άλμα, άλλοτε πέφτουν ξέπνοα, παραδομένα, καθώς υπό τις οδηγίες του Ρενάτο Τζανέλλα ετοιμάζονται για την μεγάλη πρεμιέρα της Λιμνης των Κύκνων το Σάββατο στο Μέγαρο Μουσικής. Ομως, στο μονίμως, σε σημείο βρασμού, επιτελείο της Λυρικής ετοιμάζονται και για τον απροσδόκητο Ντον Τζιοβάνι που θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Χουβαρδάς στο Ηρώδειο με ονόματα έκπληξη, αλλά και για μια κανονική σοπενική επιδρομή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Είναι νωρίς για να κοιτάμε ήδη προς το Ηρώδειο, για την παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών; Καθόλου. Ετσι, με τον Γιώργο Λουκο να ανακοινώνει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου την προσεχή Δευτέρα, η Λυρική θα κατέβει με απίστευτη ορμή -που την έχει εξασφαλίσει από τα απανωτά sold out των δύο περασμένων χρονιών- στο Ηρώδειο, με το συνταρακτικό έργο Ντον Τζοβάνι του, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Χουβαρδά – και ναι, είναι αυτή η πρώτη φορά που σκηνοθετεί όπερα στην Ελλάδα. Αναμένεται ένα καστ πραγματικών αστέρων, ενώ οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως θα ακούσουμε τον Δημήτρη Τηλιακό (o οποίος είχε ερμηνεύσει τον ρόλο και στο Μπολσόι στην Μόσχα, σε σκηνοθεσία Τσερνιακόφ) και το ραγδαία ανερχόμενο αστέρι της όπερας στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, την Ελληνίδα Μυρτώ Παπαθανασίου. Προσφάτως έκανε το ντεμπούτο της στην όπερα του Παρισιού με την Αλτσίνα και κέρδισε διθυραμβικές κριτικές (μπορείτε να την δείτε και ακούσετε στο βίντεο στο τέλος του κειμένου).


Οταν ο έρωτας γίνεται μαύρος κύκνος

«Κρατώ την ιστορία, το πάθος, το φόβο και την αγάπη όπως είναι γραμμένα αλλά απευθυνόμενος στο σύγχρονο κοινό, κυρίως στο κοινό που μας παρακολουθεί με τόσο ενδιαφέρον εδώ στην Αθήνα. Η Λίμνη των κύκνων είναι κατά τη γνώμη μου ένα σύγχρονο έργο στο οποίο μπορούμε να επανέλθουμε και να το ανακαλύψουμε ξανά και ξανά». Με αυτό τον τρόπο ο διευθυντής του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και χορογράφος Ρενάτο Τζανέλλα περιγράφει το μήνυμα και την οπτική της θρυλικής παράστασης σε μουσική Τσαϊκόφσκι που θα δούμε από το Σάββατο στο Μέγαρο Μουσικής με το μπαλέτο και την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,

Η «Λίμνη των Κύκνων» είναι το μπαλέτο, το οποίο διαχρονικά συναρπάζει και συγκινεί το κοινό, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί την υπέρτατη πρόκληση στην καριέρα των χορευτών αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του, είναι σχεδόν πάνω από τα ανθρώπινα όρια. Παράλληλα, πρόκειται για ένα αυτόνομο μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων. Στην νέα παραγωγή, την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνή, διευθύνει ο διαπρεπής Έλληνας μαέστρος Ηλίας Βουδούρης.


Μετά τον «Ρωμαίο και Ιουλιέττα» και τον «Καρυοθραύστη», ο Ρενάτο Τζανέλλα παρουσιάζει τη δική του εκδοχή στη Λίμνη των κύκνων. Ο διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, ακολουθώντας τη ρομαντική παράδοση και τις καθοδηγητικές γραμμές της χορογραφίας των Μαριύς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ, ξαναγράφει το «λιμπρέτο» της ιστορίας, διατηρώντας το δραματουργικό πλαίσιο του πιο διάσημου μπαλετικού έργου όλων των εποχών.

Σε αυτή τη δραματουργικά ανατρεπτική εκδοχή της «Λίμνης των κύκνων» κυριαρχεί η μεγαλειώδης μουσική του Τσαϊκόφσκι μαζί με τη λευκή ομορφιά των κύκνων και τη μαύρη σκληρότητα της πραγματικής ζωής δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στο εμβληματικό έργο του κλασικού ρεπερτορίου. Το κλασικό Pas de deux της Γ’ Πράξης συνυπάρχει με ένα σύγχρονο casting show που θα αναδείξει τη νικήτρια νύφη του πρίγκιπα με καλεσμένους εμβληματικές περσόνες της ποπ κουλτούρας.

Στην εντυπωσιακή νέα παραγωγή, τα σκηνικά επιμελείται ο ίδιος ο Ρενάτο Τζανέλλα, ενώ τα κοστούμια υπογράφει η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Σήλια Κριθαριώτη, δύο χρόνια μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο της ως ενδυματολόγος στον «Ρωμαίο και Ιουλιέττα». Η ατμόσφαιρα της παράστασης μεταφέρει το κοινό στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού, όπου η πάλη του καλού με το κακό και η λυτρωτική δύναμη της αγάπης μεταμορφώνει τους ανθρώπους.


Chopin in love 

Το ποιητικό μπαλέτο του Γάλλου χορογράφου Γιαννίκ Μποκέν που είναι εμπνευσμένο από το επιστολικό μυθιστόρημα «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου» του Γκαίτε. Θα ανέβει από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 9,10,11,13 Μαίου, σε σκηνικά, κοστούμια και φωτισμούς Ρενάτο Τζανέλλα με σολίστ στο πιάνο τον διεθνή μας Γιώργο Λαζαριδη.


Για τη μουσική έχουν χρησιμοποιηθεί εμβληματικά έργα για πιάνο του Σοπέν. Ο Μποκέν εξιστορεί τον τραγικό έρωτα του Βέρθερου για την Λόττε μέσα από την γοητευτική και άκρως ρομαντική μουσική του κορυφαίου Πολωνού συνθέτη. Το μπαλέτο παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή σε πανελλήνια πρώτη στο Δημοτικό θέατρο του Πειραιά για τέσσερις μόνο παραστάσεις.



Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ