Ρίχνει τους τόνους ο Λαβρόφ: Δεν σκοπεύουμε να επέμβουμε στην νοτιοανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία «δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία», διαβεβαίωσε σήμερα από το Λονδίνο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Η Ρωσία «δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία», διαβεβαίωσε σήμερα από το Λονδίνο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.



«Η Ρωσία δεν σκοπεύει να επέμβει στη νοτιοανατολική Ουκρανία με την πρόφαση των δικαιωμάτων των Ρώσων, των Ούγγρων, των Βούλγαρων και των Ουκρανών τα οποία πρέπει να προστατευθούν», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ρώσος υπουργός εκτίμησε πάντως ότι η χώρα του και οι ΗΠΑ δεν έχουν «κοινό όραμα» όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Δεν έχουμε κοινό όραμα» όσον αφορά τα πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, ακόμη κι αν «ο διάλογος ήταν πραγματικά εποικοδομητικός», σημείωσε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον «συμφώνησε ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική».

Όσον αφορά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ επεσήμανε: «Οι εταίροι μας κατανοούν ότι οι κυρώσεις είναι ένα αντιπαραγωγικό εργαλείο (…) Σίγουρα δεν θα διευκολύνουν τα κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα».

Ο ρώσος υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «θα σεβαστεί την επιθυμία των κατοίκων της Κριμαίας» μετά το δημοψήφισμα της Κυριακή στην Κριμαία με ερώτημα την ένταξη της ουκρανικής αυτής χερσονήσου στη Ρωσία. «Έχουμε δεσμευθεί να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», υπογράμμισε.

Ο Λαβρόφ υπογράμμισε εξάλλου ότι η Κριμαία έχει μεγαλύτερη σημασία για τη Ρωσία απ’ ό,τι τα νησιά Φόκλαντ για τη Βρετανία ή τα νησιά Κομόρες για τη Γαλλία.

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της ΗΠΑ δήλωσε ότι "δεν θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος".

Σε διπλωματική λύση ελπίζει ο Ομπάμα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του από το Λευκό Οίκο και ενώ είχε ξεκινήσει ήδη η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, είπε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα βρεθεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της Κριμαίας, προειδοποιώντας ωστόσο τη Μόσχα ότι θα υπάρξουν "συνέπειες" εάν αποτύχει η οδός της διπλωματίας.

"Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί μια διπλωματική λύση", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι στο Οβάλ Γραφείο.

Πούτιν: Νόμιμο το δημοψήφισμα

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας συζήτησαν το θέμα του δημοψηφίσματος και "ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι απολύτως σύμφωνη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το προσχέδιο ψηφίσματος που προωθούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα της Κριμαίας.

"Το βασικό είναι ότι αυτό το προσχέδιο ζητά να απορριφθούν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία.Για το λόγο αυτό, όπως είναι φυσικό, για εμάς είναι απαράδεκτο" είπε ο Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Πηγή: AMΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr