Εν αναμονή του δημοψηφίσματος της Κριμαίας ο υδράργυρός πέφτει υπό το 0 στις σχέσεις ΗΠΑ & Ρωσίας - Όλες οι εξελίξεις (φωτό - βίντεο)

Σε τεντωμένο σκοινί...ισορροπούν Δύση - Ρωσία καθώς η «ώρα μηδέν» που θα σημάνει το δημοψήφισμα στην Κριμαίας, μέσα σε λιγότερο από 24ώρες δεν αποκλείεται να φέρει την απόλυτη ρήξη...

Σε τεντωμένο σκοινί...ισορροπούν Δύση - Ρωσία καθώς η «ώρα μηδέν» που θα σημάνει το δημοψήφισμα στην Κριμαίας, μέσα σε λιγότερο από 24ώρες δεν αποκλείεται να φέρει την απόλυτη ρήξη. Οι διπλωματικές συνομιλίες απέτυχαν ενώ στις 11 το πρωί ξεκινά η συνεδρίαση των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατόπιν σχετικού αιτήματος των ΗΠΑ. Βασικός στόχος η λήψη μιας απόφασης που θα καταδικάζει...εκ των προτέρων το δημοψήφισμα ασχέτως αποτελέσματος.



Την ίδια στιγμή  η κατάσταση και πρωτίστως σε Κριμαία και χώρες στα ανατολικά της χώρας θυμίζει «καζάνι» που βράζει. Ο δε θάνατος δύο πολιτών στο Χάρκοβο από τα πυρά εθνικιστών, όπως καταγγέλλεται, δεν αποκλείεται να εκτροχιάσει την κατάσταση. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο ένας εκ των νεκρών είναι φιλορώσος «ακτιβιστής» και ο δεύτερος ένας διερχόμενος πολίτης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι φιλορώσοι επιχείρησαν να μπουν σε ένα κτίριο όπου βρισκόταν μια ομάδα ανδρών για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι το βράδυ της Παρασκευής πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών. Οι άνδρες που βρίσκονταν εντός του κτιρίου- και εκτιμάται πως είναι Ουκρανοί εθνικιστές- άνοιξαν πυρ ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπήρξε «απάντηση» στα πυρά.



Η διπλωματία σε «αδιέξοδο»

Η διπλωματία, όπως φάνηκε και κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι επιβεβαίωσε απλά πως «οι διαφωνίες παραμένουν» όπως άλλωστε δήλωσε ο τελευταίος. Ο δε ομόλογός του, έσπευσε να  «συμπληρώσει»- αν και οι δύο άνδρες παραχώρησαν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου- πως Ουάσινγκτον και Μόσχα «Δεν έχουν κοινό όραμα» για την Ουκρανία. 

Λίγο αργότερα ο Λευκός Οίκος, δια του εκπροσώπου Τύπου Τζέι Κάρνεϊ προειδοποιούσε: «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε εάν το δημοψήφισμα προχωρήσει την Κυριακή». 

Ο δε Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκαθάριζε, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν γι Μουν ότι θα στηρίξει τις αποφάσεις των πολιτών της Κριμαίας, τονίζοντας πως «το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το διεθνές δίκαιο».

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φον Ράσμουσεν δήλωνε πως το δημοψήφισμα συνιστά «παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας» αλλά και «παραβίαση του Συντάγματος της Ουκρανίας» σημειώνοντας πως δεν θα έχει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα ή πολιτική νομιμότητα. Η δήλωσε «ήρθε» μετά από συνάντηση του με τους πρεσβευτές 50 χωρών, μεταξύ των οποίων η Ρωσία κα η Ουκρανία. 

Το μυστήριο με το «αμερικανικό κατασκοπευτικό»

Ποικίλα ερωτηματικά έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του ρωσικού κρατικού ομίλου εξοπλισμών Rostec που υποστήριξε την Παρασκευή πως  αμερικανικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος αναχαιτίστηκε πάνω από την Κριμαία και τελικά κατέπεσε στα εδάφη της χερσονήσου. Ωστόσο λίγη  ώρα αργότερα η σχετική ανακοίνωση «κατέβηκε» από την ιστοσελίδα της εταιρείας. 

Όπως ανέφερε πάντως η αρχικά ανακοίνωση: «Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε υψόμετρο περίπου 4.000 μέτρων και ουσιαστικά δεν ήταν ορατό από το έδαφος. Στάθηκε δυνατόν να διακόψουμε την επαφή του με τους Αμερικανούς χειριστές του» εξηγώντας πως χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα με αυτοκινούμενους παρεμβολείς ραντάρ Avtobaza.



Το αεροσκάφος, σύμφωνα με την εταιρεία, κατέπεσε και «κατέληξε ουσιαστικά ανέπαφο στα χέρια των δυνάμεων αυτοάμυνας της Κριμαίας», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Rostec, το MQ-5B διαπιστώθηκε από τον αριθμό καταχώρισής του ότι ανήκε στην 66η αμερικανική ταξιαρχία αναγνώρισης που εδρεύει στη Βαυαρία.

Ο Rostec κατασκευάζει το συγκεκριμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, όμως δεν είναι σαφές ποιος ήταν αυτός που το χειρίστηκε για να καταρρίψει το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-5B.

Video από τη διακομιδή των νεκρών και τραυματιών ρωσόφιλων στο Χάρκοβο:



Πηγή:www.capital.gr




Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ