Live: Ώρα «0» στην Κριμαία-Πάνω από 50% η συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την προσάρτηση στη Ρωσία-Μετά τις 20:00 τα πρώτα αποτελέσματα

Περίπου ενάμισι εκατομμύρια ψηφοφόροι στην ουκρανική επαρχία της Κριμαίας καλούνται να επιλέξουν την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία στο σημερινό δημοψήφισμα που έχει καταγγελθεί από την διεθνή κοινότητα, αλλά υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Περίπου ενάμισι εκατομμύρια ψηφοφόροι στην ουκρανική επαρχία της Κριμαίας καλούνται να επιλέξουν την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία στο σημερινό δημοψήφισμα που έχει καταγγελθεί από την διεθνή κοινότητα, αλλά υποστηρίζεται από τη Μόσχα.



Πάνω από το 50% των πολιτών στη μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη, είχαν εμφανιστεί μέχρι το μεσημέρι στα εκλογικά τμήματα για να αποφασίσουν για το μελλοντικό καθεστώς της Κριμαίας.



Σύμφωνα με δηλώσεις του προσωρινού δημάρχου της πόλης Ντμίτρι Μπέλικ, «στη Σεβαστούπολη δεν υπάρχει ένταση, το κλίμα είναι εορταστικό με μόνη ορατή διαφορά τα μέτρα ασφαλείας και την απαγόρευση κίνησης οχημάτων στο κέντρο της πόλης».

Σε μια χερσόνησο που κατά κύριο λόγο κατοικείται από Ρώσους, και η οποία παραχωρήθηκε το 1954 με απόφαση του Νικήτα Χρουστσόφ στην Ουκρανία, θεωρείται προφανές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ειδικά από τη στιγμή που η ουκρανική κοινότητα και η μειονότητα των Τατάρων, οι οποίες μαζί αποτελούν το 37% του πληθυσμού, έχουν απευθύνει έκκληση για μποϊκοτάζ.



Το ερώτημα που θέτει το δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους δίνει την επιλογή μεταξύ «της επανένωσης με τη Ρωσία, ως μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας » ή στην «αποκατάσταση του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας».Η επιλογή της διατήρησης του status quo εντός της Ουκρανίας δεν τίθεται ως ερώτημα στο δημοψήφισμα.
Ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της Κριμαίας έχει δηλώσει ότι θα είναι σε θέση να δώσει μια εκτίμηση του αποτελέσματος νωρίς την Κυριακή το βράδυ, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας η οποία έχει προγραμματισθεί στις 20:00 τοπική ώρα ( 18:00 GMT ). Το τελικό επίσημο του δημοψηφίσματος αναμένεται το πρωί της Δευτέρας.



Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν απορρίψει ως παράνομο το δημοψήφισμα και προειδοποιούν πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του. Οι αντιδράσεις δεν έχουν κάμψει την στάση της Μόσχας, η οποία επιμένει πως η Κριμαία στήνει νόμιμα τις κάλπες και ετοιμάζεται να την υποδεχθεί ως άλλο ένας τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου, οι εξελίξεις στη διπλωματική διαμάχη γύρω από τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος συνεχίζονταν με επίκεντρο αυτή τη φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου συζητήθηκε πρόταση απόρριψης ως παράνομης της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Η Ρωσία αντέδρασε φυσικά ασκώντας βέτο κατά της απόφασης αυτής.



Κι αν ο διπλωματικός πυρετός έχει φτάσει στο αποκορυφωμά του, κανείς δεν μπορεί πια να προδικάσει τι μέλλει γενέσθαι στην Κριμαία καθώς ώρα με την ώρα η ένταση κλιμακώνεται. Το Σάββατο το απόγευμα στα σύνορα της Ουκρανίας, ο ουκρανικός στρατός ανέπτυξε αεροσκάφη και αλεξιπτωτιστές στην προσπάθεια να αποκρούσει μια εισβολή ρωσικών δυνάμεων που επιχείρησαν να εισέλθουν και να καταλάβουν μια μακριά λωρίδα γης που ανήκει σε γειτονική με την Κριμαία περιοχή.



«Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας σήμερα... απέκρουσαν προσπάθεια στρατιωτικών των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισέλθουν στην επικράτεια της επαρχίας της Χερσώνας στα Αρμπάτσκαγια Στρέλκα», ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση του Ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

Από την άλλη πλευρά χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Μόσχα κατά της "κατοχής" της Κριμαίας και της πολιτικής του Κρεμλίνου, την ίδια ώρα που μια αντισυγκέντρωση εθνικιστικών οργανώσεων στην Κόκκινη Πλατεία υποστήριζε την “επίσημη γραμμή” του Βλαντίμιρ Πούτιν.



Κι όλα αυτά ενώ ήδη από την Παρασκευή το βράδυ δύο άνθρωποι, ένας φιλορώσος ακτιβιστής και ένας άτυχος διερχόμενος, σκοτώθηκαν στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ριζοσπαστών εθνικιστών και φιλορώσων ακτιβιστών. Στα ίδια επεισόδια τραυματίστηκαν άλλα πέντε άτομα.


Την ίδια στιγμή στις μεγαλύτερες πόλεις της Κριμαίας, ιδιαίτερα στη Συμφερόπολη και τη Σεβαστούπολη οι δρόμοι έχουν γεμίσει τις τελευταίες ώρες με αφίσες που καλούν τους ψηφοφόρους να πουν το «ναι» στην προσάρτηση στη Ρωσία. Παράλληλα όμως είναι εμφανής και η παρουσία ενόπλων δυνάμεων και αρμάτων μάχης χωρίς διακριτικά, οι διοικητές των οποίων απαντούν στους ξένους δημοσιογράφους πως βρίσκονται εκεί για τη διασφάλιση της διενέργειας του δημοψηφίσματος.





Τέλος, το βράδυ του Σαββάτου, σημειώθηκε ένταση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Συμφερόπολης, στο οποίο μένουν αρκετοί ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ που έχουν έρθει για να καλύψουν το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, oμάδα περίπου 30 πάνοπλων αστυνομικών, μπήκαν στο Hotel Moscow και ανέβηκαν στον τέταρτο όροφο. Όπως ανέφεραν μετά την επιχείρηση οι τοπικές αρχές, οι αστυνομικοί είχαν έρθει για να ελέγξουν αδιευκρίνιστη αναφορά για κίνδυνο, η οποία αποδείχθηκε αβάσιμη...




Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ