Στουρνάρας: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία»-Ποια είναι τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα

Έπειτα από δύο ώρες διαπραγματεύσεων, η τρόικα έφυγε από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, με προοπτική να επιστρέψει εκ νέου αργότερα σήμερα το απόγευμα.

Έπειτα από δύο ώρες διαπραγματεύσεων, η τρόικα έφυγε από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, με προοπτική να επιστρέψει εκ νέου αργότερα σήμερα το απόγευμα.



Πάντως, ίσως δείχνει κάποια πρόοδο το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν ήδη μπει στο τελικό κείμενο του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding), χωρίς όμως να αποκλείεται, αν χρειαστεί, να υπάρξουν νέες συναντήσεις με υπουργούς ή ακόμα και με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, όπως γράφει το protothema.gr.

Είχε προηγηθεί, το πρωί, σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και τον αναπλ. υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Δεν γνωρίζω αν θα κλείσει σήμερα η συμφωνία, έχουμε φτάσει κοντά. Προσπαθούμε να τελειωσουμε».

Χθες, και έπειτα από 14 ώρες συσκέψεων που διήρκεσαν μέχρι τις 5 το πρωί, κυβέρνηση και Τρόικα, συμφώνησαν πως... διαφωνούν. Και τα δύο μέρη παραμένουν αμετακίνητα σε όλα τα «καυτά» μέτωπα που παραμένουν ανοικτά, αποδεικνύοντας ότι οι εκτιμήσεις και οι δηλώσεις ότι θα κλείσει την Κυριακή ή και σήμερα η συμφωνία, ώστε να ακολουθήσει μια θετική ανακοίνωση από την Τρόικα, ήταν μάλλον πρόωρες.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να μην υποχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει οι πολιτικοί αρχηγοί, να δίνει μάχη για το κοινωνικό μέρισμα που θέλει να διανείμει προεκλογικά, ενώ οι δανειστές επιμένουν «μέχρι τελικής πτώσεως», κυρίως στα θέματα που «καίνε» ξένες επιχειρήσεις και επενδυτές που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και για αυτό μετ’επιτάσεως ζητούν απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των τριετιών, νέο κύμα απολύσεων στο Δημόσιο το 2015 και ανατροπές σε γάλα και φαρμακεία βάσει των συστάσεων του ΟΟΣΑ.

«Η κρίσιμη μέρα είναι σήμερα, το απόγευμα θα έχουμε μια εικόνα αν θα κλείσουμε απόψε, εικάζω ότι μπορεί να τα βρούμε, έως και την Τρίτη όμως πρέπει οι Τροϊκανοί να αναχωρήσουν» έλεγε τα ξημερώματα της Δευτέρας ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Ωστόσο, το «ραντεβού» για οριστική συμφωνία σε όλα τα μέτωπα έως την Κυριακή χάθηκε και πλέον μετατίθεται για αργότερα. «Είμαστε πολύ κοντά σε όλα, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τελειώνουμε, αλλά δεν το αποκλείω. Εάν δεν κλείσει σήμερα, θα κλείσει τις επόμενες ημέρες» έλεγε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Η ίδια πηγή έλεγε για τα τέσσερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης (ομαδικές απολύσεις , τριετίες, απολύσεις στο δημόσιο, ΟΟΣΑ)  ότι «από τους πολιτικούς αρχηγούς έχουμε πάρει τη γραμμή δεν υποχωρούμε από αυτή.

Φρένο στις παροχές

Επιπλέον η κυβέρνηση πιέζεται και για το κοινωνικό μέρισμα. «Νομίζω ότι η ουσία του προβλήματος είναι ότι δεν περίμεναν τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα και έχουν πρόβλημα τώρα να εξηγήσουν στους προϊσταμένους τους τις προβλέψεις που έκαναν τον Σεπτέμβριο» ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών. Άφηνε όμως ανοικτό και το πόσο τελικά θα είναι το ύψος του πλεονάσματος που θα ανακοινωθεί για το 2013, απορρίπτοντας όμως ότι μπορεί αυτό να φτάσει και στα 3 δισ. ευρώ

Με τα δεδομένα αυτά, εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι «μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θα κινηθούν διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εκταμίευση της δόσης που θα απαιτήσουν μέρες. Το μέγεθος των αναγκών συνηγορεί ότι δεν θα είναι μόνο μια δόση. Θα πάρουμε όσα λεφτά χρειάζεται για να καλυφθούν τα 10 δισ. του Μαΐου».

Απολύσεις και τριετίες

Νωρίτερα στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, όταν ολοκληρώθηκε η 6ωρη σύσκεψη των κυρίων Γιάννη Βρούτση και Βασίλη Γκεγκέρογλου για τα εργασιακά, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας  έλεγε ότι «η συζήτηση ολοκληρώθηκε, οι ανακοινώσεις θα γίνουν συνολικά από την κυβέρνηση, όμως μπορώ να πω ότι για το 3,9% είμαστε πάρα πολύ κοντά, για τις τριετίες βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και διατηρούνται με επιμέρους δράσεις για τους μακροχρόνια άνεργους, αλλά δεν υπάρχει σύγκλιση για τις ομαδικές απολύσεις».

Όπως εξηγούσε άλλη πηγή του υπουργείου Εργασίας, με βάση μελέτη του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόταση να υπάρξει διαφοροποίηση για τους μακροχρόνια άνεργους όσον αφορά τις τριετίες. Προκειμένου δηλαδή να δοθεί ένα κίνητρο στους εργοδότες για την πρόσληψή τους, οι τριετίες να μην μετράνε ακέραιες για τους μακροχρόνια άνεργους . Για όλους τους υπόλοιπους οι τριετίες διατηρούνται ακέραιες.

Στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, που συζητήθηκε νωρίτερα χθες με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, διαπιστώθηκε ότι η Τρόικα επιμένει να τεθεί αριθμός-στόχος για απολύσεις και το 2015, κάτι όμως που η κυβέρνηση απορρίπτει μετά βδελυγμίας. Και αυτό το θέμα θα τεθεί στη συνολική διαπραγμάτευση, μαζί με όλα τα εκκρεμή θέματα. Ωστόσο η τρόικα απέσυρε το αίτημα για πρόσθετες μειώσεις παροχών σε δημοσίους υπαλλήλους.

Στη σύσκεψη που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης για τα μέτρα του ΟΟΣΑ, διαφάνηκε ότι μόνο στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων η Τρόικα αποδέχτηκε τελικά τις ελληνικές θέσεις. Στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα και, κυρίως, για το γάλα και την αδειοδότηση των φαρμακείων, η τρόικα τηρεί σκληρή γραμμή και ζητά πλήρη απελευθέρωση, χωρίς όμως η κυβέρνηση να δείχνει έτοιμη να υποκύψει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ