«Φρένο» στην κλοπή των κινητών τηλεφώνων-Οι εταιρείες κινητής θα μπορούν να βάζουν «φραγή» στις κλεμμένες συσκευές!
«Φρένο» στη μάστιγα της κλοπής κινητών τηλεφώνων επιχειρεί να βάλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με το νέο κανονισμό λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών παρόχων που θα θέσει σύντομα σε εφαρμογή.
«Φρένο» στη μάστιγα της κλοπής κινητών τηλεφώνων επιχειρεί να βάλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με το νέο κανονισμό λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών παρόχων που θα θέσει σύντομα σε εφαρμογή.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος με τη ρύθμιση της ΕΕΤΤ, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα είναι σε θέση να προχωρούν σε φραγή από το δίκτυό τους για τα κινητά τηλέφωνα που έχουν κλαπεί, αρκεί φυσικά ο κάτοχος της συσκευής να έχει δηλώσει στην εταιρεία που ανήκει την κλοπή και τον μοναδικό αριθμό IMEI (International Mobile Equipment Identity) που τη συνοδεύει, διασφαλίζοντας ότι δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ξανά σε κανένα ελληνικό δίκτυο. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της στρατηγικής της ΕΕΤΤ για το 2014, η συγκεκριμένη υπηρεσία απαιτεί την εγκατάσταση ειδικού λογισμικού από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με τις οποίες βρίσκεται αυτή την περίοδο σε επικοινωνία η αρχή προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή της εντός των επόμενων εβδομάδων.
Παράλληλα η ΕΕΤΤ μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο θα προχωρήσει στην υλοποίηση Παρατηρητηρίου τιμών τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών προϊόντων λιανικής, το οποίο θα επιτρέπει στους καταναλωτές να αξιολογούν και κυρίως να συγκρίνουν τα προϊόντα και τις τιμές τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών υπηρεσιών. Ήδη το πιλοτικό Σύστημα Παρακολούθησης Τιμών Προϊόντων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών Λιανικής λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2013 και περιλαμβάνει 924 πακέτα για συγκριτική αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τον κ. Λουρόπουλο μέσα στο 2013 για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε διαγωνιστική διαδικασία για την αδειοδότηση του παρόχου δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (Ψηφιακή Τηλεόραση), βασισμένη σε νόμο του Κράτους (χάρτη συχνοτήτων).
Παράλληλα προωθείται η διαγωνιστική διαδικασία για την εκχώρηση του αποκαλούμενου ψηφιακού μερίσματος για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 800 MHz και 2,6 GHz, με σκοπό την ανάπτυξη δικτύων και υπηρεσιών κινητής ευρυζωνικότητας. Ήδη έχουμε υπό επεξεργασία το κείμενο που θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ενώ ο κ. Λουρόπουλος ανέφερε ότι ο στόχος είναι ο διαγωνισμός να ξεκινήσει στο τέλος Ιουνίου. Ερωτώμενος σχετικά με την αποτίμηση του συγκεκριμένου φάσματος, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ απέφυγε να απαντήσει, υποστηρίζοντας ότι το θέμα είναι ακόμη υπό διερεύνηση και δεν αποκλείεται η ΕΕΤΤ να προχωρήσει και στην πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου.
Τα σημαντικότερα σημεία των πρωτοβουλιών και δράσεων της ΕΕΤΤ στις αγορές ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών για το 2013 περιλαμβάνουν:
Σταθερή ευρυζωνικότητα: Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στον πληθυσμό ανήλθε σε 25,8% έναντι 23,8% στο τέλος του 2012 με 2.913.191 συνδέσεις έναντι 2.689.428 στο τέλος του 2012. Η δυνητική κάλυψη VDSL βασίζεται σε 187 κέντρα, τα οποία αναλογούν σε περισσότερους από το 69% των συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας στη χώρα.
Κινητή Ευρυζωνικότητα: Συνεχίστηκε η ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων 4G/LTE. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Δεκεμβρίου 2013, 969.763 χρήστες είχαν πρόσβαση στο Internet (μέσω καρτών σε laptops), ενώ 4.412.039 χρήστες είχαν πρόσβαση, μέσω κινητών τηλεφώνων.
Καταγγελίες. Κατά τη διάρκεια του 2013, η ΕΕΤΤ ανταποκρίθηκε σε 12.000 αιτήματα, καταγγελίες και παράπονα καταναλωτών και πραγματοποίησε 240 επισκέψεις σε καταστήματα λιανικής παρόχων με στόχο να ελέγξει τη συμμόρφωση στα σημεία εξυπηρέτησης. Το 85% των αιτημάτων αφορούσαν τηλεφωνία και Internet.
Ταχυδρομικές υπηρεσίες
Η ΕΕΤΤ ολοκλήρωσε 53 ελέγχους σε ταχυδρομικές επιχειρήσεις και εξέδωσε 202 πορίσματα για ελέγχους που διενεργήθηκαν το 2012 βάσει των οποίων προχώρησε σε 130 διαγραφές εταιριών από το μητρώο της και στην έκδοση 72 συστάσεων ή βεβαιώσεων για καταβολή τελών στην εφορία.
Forthnet
Ερωτηθείς ο επικεφαλής της Επιτροπής Κωνσταντίνος Λουρόπουλος για το εάν υφίσταται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων και ανταγωνισμού μετά την ενίσχυση της συμμετοχής της Wind και την απόκτηση συμμετοχής από πλευράς της Vodafone στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet, η διοίκηση της ΕΕΤΤ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά και εάν κριθεί σκόπιμο ενδέχεται να παρέμβουμε. Η αγορά είναι δυναμική από μόνη της. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενέργειες από την πλευρά μας. Απλά παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις".
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr