Οργή των συγγενών των Κινέζων επιβατών του Boeing στην πρώτη τους συνάντηση με Μαλαισιανούς αξιωματούχους-Κάνουν λόγο για «συνωμοσία»
Οι συγγενείς των κινέζων επιβατών του Boeing 777 της Malaysia Airlines που αγνοείται από τις 8 Μαρτίου εξέφρασαν σήμερα την οργή τους όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Πεκίνο με εκπροσώπους των μαλαισιανών αρχών, τους οποίους κατηγορούν ότι κωλυσιεργούν.
Οι συγγενείς των κινέζων επιβατών του Boeing 777 της Malaysia Airlines που αγνοείται από τις 8 Μαρτίου εξέφρασαν σήμερα την οργή τους όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Πεκίνο με εκπροσώπους των μαλαισιανών αρχών, τους οποίους κατηγορούν ότι κωλυσιεργούν.
Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Lido του Πεκίνου, ξεκίνησε σε τεταμένο κλίμα με μέλη των οικογενειών των κινέζων επιβατών να απαιτούν από τους μαλαισιανούς αξιωματούχους να σηκωθούν όρθιοι για να συστηθούν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
«Θέλαμε να σας δούμε τις πρώτες 24 ή 48 ώρες (μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους), κάτι που θα είχε απαλύνει τον πόνο που νιώθουμε αυτές τις τελευταίες 13 ημέρες», δήλωσε ένας από τους συγγενείς απευθυνόμενος στους αξιωματούχους.
Φωνές και αποδοκιμασίες συνόδευαν τις δηλώσεις του εκπροσώπου των πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που εστάλησαν στο Πεκίνο από την Κουάλα Λουμπούρ. Μεταξύ αυτών ήταν ο πρεσβευτής της Μαλαισίας στην Κίνα, δύο αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος και ένας πιλότος Μπόινγκ 777.
«Το αεροπλάνο έκανε αναστροφή, όμως το αρνιόσασταν και γι’ αυτό χάσατε πολύ χρόνο», κατήγγειλε ένας άλλος συγγενής.
Στο Μπόινγκ επέβαιναν 153 Κινέζοι, σε σύνολο 227 επιβατών, όταν αυτό εξαφανίστηκε από τα ραντάρ περίπου μία ώρα αφού απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με κατεύθυνση το Πεκίνο.
Πολλοί μεταξύ των συγγενών των κινέζων επιβατών είναι πεπεισμένοι ότι η εξαφάνιση του Μπόινγκ εξηγείται από μια «συνωμοσία» που εξύφανε η Μαλαισία.
«Λίγη σημασία έχουν οι λόγοι (της εξαφάνισης), θα ήταν δυνατό η μαλαισιανή κυβέρνηση να ξεχάσει το μίσος της και τα συμφέροντά της και να αφήσει τους αγαπημένους μας να επιστρέψουν σπίτι τους;», διερωτήθηκε η μητέρα ενός εξ αυτών, προκαλώντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Άλλοι συγγενείς αναφέρονται στην πιθανότητα να υπήρξε δολιοφθορά στο Μπόινγκ για πολιτικούς λόγους.
Στο μεταξύ η διεθνής ομάδα που αναζητεί στον Ινδικό Ωκεανό το Μπόινγκ που εκτελούσε την πτήση MH370 δεν κατάφερε να εντοπίσει κάτι σήμερα και ο αναπληρωτής πρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης Γουόρεν Τρας δήλωσε ότι τα αντικείμενα που είχαν εντοπιστεί μέσω δορυφόρου στις 16 Μαρτίου στο νότιο Ινδικό Ωκεανό είναι πιθανόν στο μεταξύ να έχουν βυθιστεί.
«Κάτι που επέπλεε στη θάλασσα τόσες ημέρες πριν μπορεί να μην επιπλέει πια. Μπορεί να βυθίστηκε», είπε ο Τρας προσθέτοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται, ωστόσο, στη ζώνη που βρίσκεται 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ.
Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αεροπλάνα από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ, ενώ το Σαββατοκύριακο θα συμμετάσχουν σε αυτή κινεζικά και ιαπωνικά αεροσκάφη. Εξάλλου ένα νορβηγικό πλοίο πλέει προς την περιοχή και αναμένεται να φτάσει αργότερα σήμερα. Ένα αυστραλιανό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να φτάσει στην περιοχή αύριο Σάββατο, ενώ και ένα πλοίο της Βρετανία κατευθύνεται προς τα εκεί. Το κινεζικό παγοθραυστικό «Δράκος του χιονιού» σπεύδει στο σημείο από το Περθ, ενώ ακόμη πέντε κινεζικά πλοία κατευθύνονται προς την περιοχή έρευνας.
«Πρόκειται για το πιο δυσπρόσιτο σημείο της Γης που μπορείτε να φανταστείτε, αν υπάρχει οτιδήποτε εκεί, θα το βρούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο αυστραλιανός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ.
Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισαμουντίν Χουσέιν σημείωσε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, όμως οι αξιωματούχοι έχουν επίγνωση ότι ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Το μαύρο κουτί του αεροσκάφους εκπέμπει ηλεκτρονικό σήμα για περίπου 30 ημέρες. Στη συνέχεια τελειώνει η μπαταρία του και έτσι θα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί.
Αεροσκάφη και πλοία έχουν επίσης ξεκινήσει νέες επιχειρήσεις στην θάλασσα Άνταμαν, μεταξύ της Ινδίας και της Ταϊλάνδης, ελέγχοντας περιοχές που έχουν ήδη ερευνηθεί εξονυχιστικά σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν κάποιο στοιχείο που θα δώσει τη λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης αεροπλοΐας.
Η αναζήτηση για το Μπόινγκ συνεχίζεται επίσης και σε άλλες περιοχές περιλαμβανομένου ενός τόξου που περνά από το Λάος και φτάνει ως το Καζακστάν.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr