Μόνο στο Eirinika: Έμυ Τσίτσικα Τρικάρδου: Η Θεσσαλονικιά Topwoman πρότυπο γυναικείας επιχειρηματικότητας - με τα χειροποίητα καλλιτεχνήματα της δημιουργεί αξέχαστες εκδηλώσεις!

Δημιουργική, μορφωμένη, έξυπνη, επιμελής μητέρα και συνεπής επαγγελματίας. Η Έμυ Τσίτσικα-Τρικάρδου είναι ο δημιουργικός νους που κρύβεται πίσω από τον οίκο «Artemide» και είναι μια topwoman με τα όλα της, καθώς μπορεί και συνδυάζει αρμονικά, καριέρα και οικογένεια! Το eirinika.gr, συνάντησε την κα Έμυ, η οποία μίλησε για το μυστικό της επαγγελματικής της επιτυχίας, το πώς συνδυάζει το δίπολο καριέρα – οικογένεια αλλά και τα σχέδιά της για το μέλλον. Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Δημιουργική, μορφωμένη, έξυπνη, επιμελής μητέρα και συνεπής επαγγελματίας. Η Έμυ Τσίτσικα-Τρικάρδου είναι ο δημιουργικός νους που κρύβεται πίσω από τον οίκο «Artemide» και είναι μια topwoman με τα όλα της, καθώς μπορεί και συνδυάζει αρμονικά, καριέρα και οικογένεια! Το eirinika.gr, συνάντησε την κα Έμυ, η οποία μίλησε για το μυστικό της επαγγελματικής της επιτυχίας, το πώς συνδυάζει το δίπολο καριέρα – οικογένεια αλλά και τα σχέδιά της για το μέλλον. Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

*****




Χάρης Αποστολόπουλος:  Πώς από το Οικονομικό της Νομικής Αθηνών γίνατε καλλιτέχνης με επιχειρηματικό νου;

Έμυ Τσίτσικα - Τρικάρδου: Με το που τελείωσα το Πανεπιστήμιο, σχεδόν αμέσως ξεκίνησα αυτήν τη δουλειά! Άλλωστε αυτό ήταν που με τράβαγε, αυτό ήταν το χόμπυ μου και το είχα ήδη σχεδιασμένο στο κεφάλι μου από το 3ο έτος! Κάπου εκεί κατάλαβα, ότι δεν μπορώ να ασχολούμαι με νούμερα και στατιστικές και επειδή ήμουν και καλή στο σχέδιο άρχισα να ζυμώνομαι με την ιδέα. Ξεκίνησα να το ψάχνω σταδιακά και έκανα τα πρώτα μου βήματα – δείγματα, συμμετέχοντας σε μια σχετική έκθεση και κάνοντας εισαγωγή τα υφάσματά μου! Έτσι λοιπόν, λίγο αργότερα, ξεκίνησα με τη βιοτεχνία γιατί ανέκαθεν ήθελα αυτά που μπορώ να σχεδιάζω να τα παράγω κιόλας! Να ξεκινάνε από εμένα και να τελειώνουν σε μένα.



ΧΑ: Πώς η επιχειρηματικότητα έγινε τελικά η ζωή σας;

ΕΤ: Το πώς κόλλησα το μικρόβιο το αποδίδω μάλλον στο ότι ο παππούς μου ήταν πλεκτοβιομήχανος κι έχω μεγαλώσει σε έναν χώρο που άκουγες διαρκώς μηχανές να δουλεύουν, έβλεπες την παραγωγή μπροστά στα μάτια σου! Ε φαίνεται πως με επηρέασαν!



Οι γονείς μου στην αρχή αντέδρασαν και δεν πίστεψαν πως μιλάω σοβαρά και ότι  θα εγκαταλείψω το αντικείμενο των σπουδών μου, μέχρι που είδαν το δωμάτιό μου γεμάτο σχέδια, προκειμένου να συμμετάσχω στην έκθεση και άρχισαν να το συνειδητοποιούν σιγά σιγά! Όσο για τη μαμά, η οποία ήταν διαστακτική στην αρχή, με βοηθάει μέχρι σήμερα σε όλα, σε καθημερινή βάση! Όταν ξεκινούσα, δεν ήξερα πως μπορούσα να την εκμεταλλευθώ!


Η Έμυ με τη μητέρα της, Παναγιώτα Τσίτσικα, η οποία... «κόβει και ράβει», «λύνοντας» σε πολλές περιπτώσεις τα χέρια της Έμυς!



ΧΑ: Ποιο είναι τα μυστικό της επιτυχίας σας; Γιατί ένας πελάτης να επιλέξει εσάς και σε τι διαφέρετε από τους υπολοίπους;

ΕΤ: Ως επί το πλείστον, δεν μπορώ εγώ να το απαντήσω, νομίζω ότι ο καθένας επιλέγει αυτόν τον οποίο εμπιστεύεται περισσότερο. Ωστόσο νομίζω πως παίζει μεγάλο ρόλο το ότι η δουλειά μου έχει 2 τομείς: τόσο τη διακόσμηση και το design όσο και το παραγωγικό κομμάτι! Ό,τι σχεδιάζω ή ό,τι φαντάζεται ένας πελάτης μου, εγώ έχω τη δυνατότητα λόγω και της δικής μου παραγωγής, να το υλοποιώ μόνη μου. Το δικό μου ατού, είναι ότι μπορώ να καταλάβω τι θέλει ο πελάτης, να του το σχεδιάσω, να του παρουσιάσω δείγμα και να είμαι σε όλο αυτό ο μόνος υπεύθυνος γιατί δεν εξαρτώμαι από κανέναν άλλον. Από το Α ως το Ω θα μιλήσει και θα συνεννοηθεί μόνο μαζί μου. Χωρίς μεσάζοντες, κάτι το οποίο έχει τόσο το προτέρημα της άμεσης συνεννόησης, όσο και του ότι δεν υπάρχουν άλλου είδους «μεσάζοντες» στο οικονομικό. Έτσι το σύνολο, βγαίνει και πιο συμφέρον οικονομικά και έχεις να κάνεις μόνο με αυτόν που εμπιστεύεσαι.



ΧΑ: Ποιο νομίζετε πως είναι το φόρτε σας; Τι είδους δεξιώσεις σας ζητούν να αναλάβετε;

ΕΤ: Γάμους και βαφτίσεις. Επειδή και για τη βάφτιση έχω πολύ ιδιαίτερα αξεσουάρ αλλά και για έναν γάμο νομίζω πως μπορώ να υλοποιήσω όλα όσα φαντάζεται κάθε κοπέλα για εκείνη την ιδιαίτερα μέρα για την ίδια.



ΧΑ: Πώς μπορεί μια γυναίκα να συνδυάσει την καριέρα και την οικογένεια; Αν δεν κάνω λάθος έχετε δυο παιδιά, πώς είναι ένα τυπικό, για εσάς, 24ωρο και πώς τα συνδυάζετε όλα;

ΕΤ: Ναι έχω 2 αγόρια,  19 και 21 ετών. Το μυστικό δεν είναι να είσαι διαρκώς πάνω από τα παιδιά σου, αλλά τις ώρες που θα είσαι, να βρίσκεσαι πράγματι εκεί, ψυχή τε και σώματι. Να περνάς όχι πολλές ώρες, αλλά γεμάτες ώρες. Νομίζω πως είμαι σε καλό δρόμο. Σίγουρα, δεν είμαι όπως μια μητέρα που είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ με τα παιδιά της. Δεν είχα ποτέ αυτήν την πολυτέλεια. Ωστόσο, τα ίδια τα μου τα παιδιά και όχι μόνο τώρα που μεγάλωσαν και καταλαβαίνουν καλύτερα, το αποδέχονται και το θαυμάζουν. Σε συζητήσεις μου μαζί τους, μου έχουν πει: «Τι θα ήθελες δηλαδή; Να είσαι μια μαμά που θα κάθεται όλο σπίτι; Εμείς είμαστε περήφανοι για σένα» και αυτό μου έδινε κουράγιο και δύναμη.



ΧΑ: Πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση στον τομέα σας, τα τελευταίο χρόνια λόγω της κρίσης; Πλέον ο κόσμος αποφεύγει τις ακριβές εκδηλώσεις και τα φανταχτερά μυστήρια…

ΕΤ: Σαφώς και τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ και προς το χειρότερο… Ακόμα κι αυτός που μπορεί να επενδύσει, δεν θέλει να το κάνει για να μην προκαλέσει κι έτσι είναι «μαζεμένα» τα πράγματα… Βέβαια, όλοι οι επιχειρηματίες οφείλουν και πρέπει να ξερουν να ελίσσονται και να μπορούν να «μαζεύουν» τα έξοδα για να δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα με μικρότερο budget. Είναι πολύ σύνηθες τελευταία, οι γάμοι π.χ. να γίνονται από κοινού με τις βαφτίσεις κι αυτό είναι κάτι στο οποίο εμείς προσαρμοστήκαμε από την πρώτη στιγμή. Για να μπορούμε με λιγότερα έξοδα και να κάνουμε αυτό που θέλουμε και να είναι ωραίο. Προσπαθούμε «μαζεύοντας» κάποια πραγματάκια, να μη χαλάσουμε στην ποιότητα, την ομορφιά και το όνειρο.



ΧΑ: Όχι μόνο έχετε διοργανώσει εξαιρετικές δεξιώσεις επωνύμων και όχι μόνο, με πολύ μεγάλη επιτυχία αλλά ασχολείστε διοργανώνετε και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Ποια απ’ όλες αυτές τις πολλές διοργανώσεις, σας έρχεται στο νου και την θυμάστε ως ιδιαίτερα επιτυχημένη;

ΕΤ: Δύσκολη ερώτηση. Οπότε θα σας μιλήσω για το τελευταίο φιλανθρωπικό αποκριάτικο πάρτυ που διοργάνωσα, στο οποίο διακόσμησα το φουαγιέ του δημοτικού θεάτρου Πειραιά, με βενετσιάνικες μάσκες. Το θέμα ήταν «μαύρο άσπρο» και είχε μεγάλη επιτυχία και απήχηση. Κατά τα άλλα, έχουμε κάνει σπουδαία χριστουγεννιάτικα events κάνει με δικές μας διακοσμήσεις στη Μ. Βρετανία ενώ από γάμους έχω κάνει κάποιους πολύ ιδιαίτερους γάμους ακόμα και σε παραλίες!



ΧΑ: Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας και το «Artemide» σε 15 χρόνια από σήμερα;

ΕΤ: Εγώ θεωρώ ότι θα κάνω ακόμα τα ίδια και ότι τίποτα δεν θα έχει αλλάξει πολύ! Ευελπιστώ πρώτα απ’ όλα βέβαια να δουλεύω σε τόσα χρόνια! Μακάρι μάλιστα και  κάποιος από τους γιους μου να έχει θελήσει να ασχοληθεί με ένα κομμάτι της δουλειάς μου. Εγώ πάντως, αν το θέλει ο Θεός θα είμαι στον ίδιο τομέα! Και γιατί όχι, να μην έχω κάνει και μια επέκταση προς τα έξω, στην Ευρώπη, όπου το σκεφτόμαστε και το θέλουμε!



ΧΑ: Για την Παρασκευή και το Σάββατο 28 & 29 Μαρτίου), μάθαμε πως ετοιμάζετε ένα event στο κατάστημά σας («Artemide», Λουκιανού 22 – Κολωνάκι) με ανοιξιάτικες και πασχαλινές ιδέες, λιχουδιές και εκπλήξεις! Τι ακριβώς να περιμένουμε;  

ΕΤ: Είναι μια γιορτή χαράς. Καλούμε κόσμο,  όχι σαν πελάτες αλλά σαν φίλους! Να έρθουν να μπούμε στη διαδικασία της Άνοιξης και του Πασχα, να πιούμε ωραίο κρασί και να απολαύσουμε εκλεκτά εδέσματα! Παρόμοιες εκδηλώσεις μάλιστα, διοργανώνουμε και τα Χριστούγεννα. Το διήμερο αυτό, αλλά για όποιον δεν προλάβει και από την ερχόμενη εβομάδα, το μαγαζί θα είναι ανοιχτό για όλους! Να σημειώσουμε μάλιστα πως θα έχουμε και λιχουδιές – έκπληξη από τη Γαλλία, τις οποίες και κερνάμε στους παρευρισκομένους αλλά και αν θέλουν μπορούν να αγοράσουν για το σπίτι! Η πόρτα θα είναι ανοιχτή για όλους!



Το who is who της Έμυς Τσίτσικα-Τρικάρδου:

Σαν παιδί φοίτησε στο αμερικάνικο κολλέγιο "Anatolia" και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Νομική σχολή Αθηνών. Έχει ζήσει αρκετά χρόνια στην Ιταλία, χώρα η οποία δεν έπαψε ποτέ να είναι η πηγή της έμπνευσής της. Το 1989 ίδρυσε τη δική της παραγωγική μονάδα με σκοπό να μπορεί να υλοποιεί οποιοδήποτε "παραμύθι" φαντάζεται, εξαρτώμενη μόνο από τη δική της παραγωγή και καλαισθησία. Με αστείρευτη φαντασία, έχει να παρουσιάσει δημιουργικό έργο σε όλους τους τομείς, με τους οποίους έχει ασχοληθεί. Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στη σύσταση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Lifeline Hellas, κύριος στόχος της οποίας είναι η στήριξη ευπαθών ομάδων -και ιδίως παιδιών- που υφίστανται τις συνέπειες των πολέμων.

Δείτε εδώ το επίσημο site του «Αrtemide»: http://www.artemide.com.gr/











Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ