Σε εντυπωσιακή άνοδο το Χρηματιστήριο Αθηνών με αιχμή την πολυδιαφημισμένη εξόδο στις αγορές - Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση - Εντός εβδομάδας η έκδοση ομόλογου!
Η σειρά της Αθήνας να συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα πάνω της με αιχμή το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα «εξόδου» στις αγοράς τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, δημιουργεί νέα δεδομένα στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η σειρά της Αθήνας να συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα πάνω της με αιχμή το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα «εξόδου» στις αγοράς τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, δημιουργεί νέα δεδομένα στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Είναι η περίοδος που ολοκληρώνεται εν μέσω έντονης θετικής δημοσιότητας, ένας μεγάλος κύκλος «στοιχηματισμού» των ξένων επενδυτικών funds που πήραν πρώτα το ρίσκο να επενδύσουν πριν από δύο-δυόμισι χρόνια στις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα με την προσδοκία ότι η οικονομία γυρίζει σελίδα.
Του Βασίλη Γεώργα, Capital.gr
Οι συναλλαγές ρεκόρ για το 2013 που διενεργούνται αυτές τις μέρες με άξονα τις τραπεζικές μετοχές και κάποια επιμέρους blue chips στα υψηλά 33 μηνών για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καταδεικνύουν ότι μέρος της αγοράς αλλάζει χέρια με αποδέκτες νέα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι αλλαγές στη στάθμιση των μετοχών του MSCI Greece και η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2013, διευκολύνουν την αλλαγή σκυτάλης.
Σε κάποιους αναλυτές η παραμονή της αγοράς για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα κάτω από την ισχυρή ιστορικά περιοχή των 1.400 μονάδων «μυρίζει» διανομές και ξεφόρτωμα ακόμη κι αν τις επόμενες ημέρες καταγραφούν νεότερα υψηλά, ενώ άλλοι την ερμηνεύουν ως προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων πριν την τελική προσπάθεια διάσπασης των αντιστάσεων και εισόδου των τιμών στην ευρύτερη ζώνη 1.400-1.750 μονάδων. Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι επενδυτές είναι αν αξίζει το ρίσκο που αναλαμβάνει κανείς αγοράζοντας στις 1.400 μονάδες, σε σχέση με την μελλοντική απόδοση που
Με τα παρόντα δεδομένα όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, καθώς η μικρή υποχώρηση της περασμένης εβδομάδας κατά 1% δεν επηρέασε την μεσοπρόθεσμη τάση που παραμένει ανοδική, ενώ και βραχυπρόθεσμα η αγορά δείχνει ότι μπορεί να διορθώσει χωρίς να προβληματίσει μέχρι την περιοχή των 1.300-1.280 μονάδων.
Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα χαρακτηρίζεται κρίσιμη από τους αναλυτές τόσο από πλευράς κλίματος όσο και εξελίξεων.
Ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου παραμένει το σημαντικότερο βαρίδι στην προσπάθεια διεύρυνσης της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη, ωστόσο είναι σαφές πως μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά στην είσοδο νέων κεφαλαίων στο Χ.Α. Στο μέτωπο των οικονομικών εξελίξεων η έντονη πλέον φιλολογία που αναπτύσσεται για το εγχείρημα έκδοσης του πρώτου κρατικού ομολόγου πενταετούς ή τριετούς διάρκειας μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού από τις αγορές, επιδρά καθοριστικά και στο χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διοχετεύονται, δεν αποκλείεται το βιβλίο προσφορών να ανοίξει ακόμη και εντός της εβδομάδας, με τον Guardian να διατυπώνει χθες εκτιμήσεις πως η έκδοση ίσως ξεκινήσει ακόμη και τη Δευτέρα.
Η μια ανάγνωση της υπόθεσης «έξοδος στις αγορές» είναι πως προφανώς για πολιτικούς λόγους και παρότι δεν έχει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2014, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη πλέον να δανειστεί χρήματα από ιδιώτες επενδυτές με κόστος δυόμισι-τρεις φορές υψηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, καλούμενη να πληρώσει ετησίως περί τα 100 εκατ. ευρώ σε τόκους. Από την άλλη πλευρά το εγχείρημα έχει πέραν της σημειολογίας, και ουσιαστική σημασία για την αγορά.
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης «μπορεί το µέγεθος των σκοπούµενων κεφαλαίων και το υψηλό κουπόνι να µην θεωρούνται ως τυπικό δείγµα γραφής κρατικής έκδοσης, όπως στο παρελθόν, θα τύχουν ωστόσο πολλών αναγνώσεων άλλες παράµετροι που θα αφορούν το συνολικό ενδιαφέρον που θα συγκεντρωθεί, το σηµείο του εύρους που θα κλείσει το κουπόνι καθώς και η ποιότητα των επενδυτών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Ειδικά σε ό,τι αφορά το επιτόκιο θα αποτελέσει ένα «πάτωµα» για όσες ελληνικές εταιρείες αποφασίσουν να εκδώσουν σύντοµα κάποιο οµόλογο, εποµένως η σηµασία και η επιτυχία αυτής της έκδοσης ακόµα και αν δεν έχει συνέχεια στο 2014 θα είναι καθοριστική».
Υπό το πρίσμα αυτό η επικείμενη έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου 300-500 εκατ. ευρώ στην οποία πρόκειται να προχωρήσει ενδεχομένως μέσα στην εβδομάδα και η ΔΕΗ, ενέχει ρόλο καταλύτη για την αγορά, ειδικά μετά και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από την S&P (σε «B» από “CCC”) που επιτρέπει αισιοδοξία για δανεισμό με σχετικά χαμηλό επιτόκιο κοντά στο 6-6,5%.
Η πορεία των ελληνικών δεκαετών και του Γενικού Δείκτη
Πηγή:www.capital.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr