Ιδού τα 10 ακριβότερα ευρωπαϊκά εστιατόρια με τιμές... άτιμες, πολλά αστέρια Michelin, διακόσμηση γαλλικού πύργου ή σκανδιναβικής απλότητας! (φωτό)

Το CNN φιλοξενεί δέκα από τους πιο ακριβούς γαστριμαργικούς προορισμούς της Γηραιάς Ηπείρου

Το CNN φιλοξενεί δέκα από τους πιο ακριβούς γαστριμαργικούς προορισμούς της Γηραιάς Ηπείρου...

«Αγαπάς το γκουρμέ φαγητό; Βάλε βαθιά το χέρι στο πορτοφόλι σου και απόδειξέ το!» λέει με τον τρόπο του σε εκτενές άρθρο το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN που φιλοξενεί δέκα από τους πιο ακριβούς γαστριμαργικούς προορισμούς της Γηραιάς Ηπείρου. «Μπαίνοντας στα δέκα αυτά εστιατόρια είναι σαν να ξεχνάς αυτοστιγμεί ότι πρόσφατα μια οικονομική κρίση ενέσκηψε πάνω στην Ευρώπη, με το κόστος ενός πιάτου να ανέρχεται σε τριψήφιο αριθμό ευρώ και ένα μπουκάλι κρασί να κοστολογείται ως και 800 ευρώ» σημειώνει το δημοσίευμα που αναδημοσιεύει το Βήμα, προσθέτοντας πως τα μισά από τα εστιατόρια που έχει επιλέξει βρίσκονται στην παγκόσμια έδρα της υψηλής γαστρονομίας, τη Γαλλία.
Ιδού τα εστιατόρια-φωτιά που περιλαμβάνονται στη λίστα του CNN:
1. «Le Meurice», Παρίσι (Γαλλία)
Ο μπουφές με τα γλυκά για το απογευματινό τσάι στο ρεστοράν «Le Meurice» στο Παρίσι

Ο γνωστός γάλλος σεφ Αλέν Ντουκάς (που έχει τιμηθεί με συνολικά 17 αστέρια Μισλέν) έχει φτιάξει ένα υπέροχο μενού, το οποίο όμως... «δαγκώνει» την τσέπη. Το φαγητό κοστίζει γύρω στα 380 ευρώ ανά άτομο για βραδινό, ενώ το μεσημεριανό κυμαίνεται περίπου στα 130 ευρώ - και μάλιστα χωρίς τα ποτά, τον φόρο και το φιλοδώρημα. Το εστιατόριο έχει τιμηθεί με τρία αστέρια Μισλέν.
Πιάτο-σήμα κατατεθέν:
το ορεκτικό με χτένια και μαύρη τρούφα της καλύτερης ποιότητας ανέρχεται στα 120 ευρώ.
2. «Sketch Lecture Room & Library», Λονδίνο (Βρετανία) Το λονδρέζικο στέκι των πλουσίων και διασήμων άνοιξε το 2002 και επί 12 συναπτά έτη προσφέρει εξαιρετικά πιάτα. Οι τιμές α λα καρτ ανέρχονται σε... στρατοσφαιρικα ύψη, γι' αυτό και οι περισσότεροι προτιμούν τη λύση του «φιξ μενού» των 115 ευρώ ανά άτομο που περιλαμβάνει επτά πιάτα.
Πιάτο-σήμα κατατεθέν:
το ορεκτικό με καραβίδες μαγειρεμένες με πέντε διαφορετικούς τρόπους (από ωμές έως ψητές) κοστολογείται στα 60 ευρώ.
3. «Restaurant Paul Bocuse», Λυών (Γαλλία) Ο διάσημος σεφ Πολ Μποκύς εξακολουθεί να πρωτοπορεί και στα 88 του χρόνια! Γι' αυτό και κάθε βράδυ συρρέουν στο εστιατόριό του ορδές γευσιγνωστών αλλά και ανθρώπων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης που θέλουν να μυηθούν στα μυστικά της μαγειρικής φαντασίας του.
Πιάτο-σήμα κατατεθέν:
η σούπα από μαύρη τρούφα που ο σεφ πρωτοέφτιαξε ειδικά για τον τέως γάλλο πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν το 1975 κοστίζει 90 ευρώ.
4. «Νοma», Κοπεγχάγη (Δανία)
Πασίγνωστο διεθνώς και πανάκριβο, αλλά με ανθρώπινο περιβάλλον, χωρίς ίχνος χλιδής: το «Noma» στην Κοπεγχάγη

Το βραβευμένο με τρία αστέρια Μισλέν και αναγορευμένο ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για τρία συναπτά έτη (2010-2012) θα μετακομίσει στην Ιαπωνία για δύο μήνες στις αρχές του 2015. Πέρα από τα περιβόητα πλέον πιάτα με τις ακρίδες και τα μυρμήγκια (συνοδεύονται με βατόμουρα), ο σεφ και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Ρενέ Ρετζέπι έχει δημιουργήσει ένα στάνταρντ γεύμα που κοστίζει περί τα 200 ευρώ ανά άτομο (χωρίς το κρασί).
Πιάτο-σήμα κατατεθέν:
ένα υπέροχο, όπως διαβεβαιώνουν όσοι το δοκίμασαν, πιάτο με αγριόπαπια Δανίας.
5. «Maison Pic», Βαλένς (Γαλλία) Το θρυλικό γαλλικό εστιατόριο στη Βαλένς, κοντά στη Λυών, έχει βραβευτεί με τρία αστέρια Μισλέν. Πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση και επιχείρηση: η σεφ Αν-Σοφί Πικ συνεχίζει την παράδοση του πατέρα της Ζακ Πικ και του παππού της Αντρέ Πικ. Το Collection Pic μενού του κοστολογείται στα 330 ευρώ το άτομο. Το εστιατόριο εφέτος κλείνει τα 125 χρόνια - ιδρύθηκε το μακρινό 1889!
Πιάτο-σήμα κατατεθέν:
λαβράκι με χαβιάρι, εμπνεύσεως του Ζακ Πικ το 1971.
6. «Solo Per Due», Βακόνε (Ιταλία)
Το μικρότερο γκουρμέ εστιατόριο στον κόσμο: το  «Solo Per Due» λίγο έξω από τη Ρώμη, στην Ιταλία. Δέχεται μόνο δύο πελάτες την ημέρα. Κόστος μενού: 250 ευρώ το άτομο χωρίς το κρασί

Οπως λέει και το όνομά του, είναι «Μόνο για δύο», που σημαίνει πως το είναι το μικρότερο εστιατόριο στον κόσμο που διαθέτει μόνο ένα τραπέζι και δύο καρέκλες, αποκλειστικά για δύο πελάτες κάθε ημέρα - μιλάμε για την πιο prive γαστριμαργική εμπειρία του κόσμου. Το μενού βασίζεται σε μια ποικιλία από φρέσκα τοπικά προϊόντα, όπως πρόβειο τυρί, φρέσκα ζυμαρικά και ντόπια γλυκά και αρτοσκευάσματα. Το δείπνο κοστίζει 250 ευρώ το άτομο και δεν συμπεριλαμβάνεται το κρασί ή η σαμπάνια.
Πιάτο-σήμα κατατεθέν:
τα καλύτερα κανόλι (είδος ζυμαρικών) του κόσμου.
7. «La Marmite», Σεν Μόριτς (Ελβετία) Το πάλαι ποτέ διασημότερο χιονοδρομικό του κόσμου διαθέτει πλέον και ένα από τα ακριβότερα εστιατόρια της Ευρώπης στην κορυφή των ορέων Κορβίλια. Το «La Marmite» ανήκει στην αλυσίδα εστιατορίων του σεφ Ρετό Ματίς και μια σειρά πιάτα του βασίζονται κυρίως στο χαβιάρι και στη μαύρη τρούφα. Στο εστιατόριο με την ασύλληπτη θέα οι σερβιτόρες φορούν δαντελωτές ποδιές α λα... Χάιντι.
Πιάτο-σήμα κατατεθέν:
το Καρουσέλ, μια ποικιλία από φουαγκρά, καπνιστό σολομό, εκλεκτό αστακό και χαβιάρι, που κοστίζει 270 ευρώ.
8. «Le Louis XV Alain Ducasse», Mονακό (Γαλλία) Το 1987 ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό ανέθεσε στον Αλέν Ντουκάς να δημιουργήσει ένα εστιατόριο-ορόσημο για το Μόντε Κάρλο. Ο Ντουκάς έφερε το έργο εις πέρας και το εστιατόριο έχει κερδίσει ήδη τρία αστέρια Μισλέν.
Πιάτο-σήμα κατατεθέν:
το εξαιρετικό πιάτο μπλε αστακού στον ατμό κοστίζει 160 ευρώ.
9. «Les Airelles», Κουρσεβέλ (Γαλλία) Ακόμη ένας γνωστός χειμερινός προορισμός που απέκτησε ένα εστιατόριο αντάξιο της φήμης του. Ο σεφ Πιερ Γκανιέρ έχει φτιάξει ένα «φιξ» μενού επτά πιάτων, η τιμή του οποίου ανέρχεται στα 250 ευρώ ανά άτομο.
Πιάτο-σήμα κατατεθέν:
πεπαλαιωμένο χαβιάρι σερβιρισμένο με γρανίτα βότκα και ζελέ μπορστ.
10. «La Pergola», Ρώμη (Ιταλία) Το μοναδικό εστιατόριο της ιταλικής πρωτεύουσας που έχει τιμηθεί με τρία αστέρια Μισλέν διαθέτει ένα «στάνταρντ» μενού εννέα πιάτων με τιμή 210 ευρώ ανά άτομο.
Πιάτο-σήμα κατατεθέν:
μπαρμπούνι με λευκή τρούφα και πουρέ από φασόλια κανελίνι. Το πιάτο κοστίζει 100 ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ