Μαρόκο: Εξωτικό σταυροδρόμι πολιτισμών – Ένα ταξίδι που πρέπει να κάνετε και θα σας μαγέψει με τα εντυπωσιακά του χρώματα και τις μυρωδάτες αγορές μπαχαρικών

Ο εξωτισμός, η περιπέτεια, τα αφρικανικά τοπία, οι μεσαιωνικές πόλεις, οι ελληνορωμαϊκοί αρχαιολογικοί χώροι, τα Κασμπά, οι βεδουίνοι, τα φανταχτερά τζαμιά, η έρημος, είναι όλα εκεί στο μαγευτικό Μαρόκο!

Ο εξωτισμός, η περιπέτεια, τα αφρικανικά τοπία, οι μεσαιωνικές πόλεις, οι ελληνορωμαϊκοί αρχαιολογικοί χώροι, τα Κασμπά, οι βεδουίνοι, τα φανταχτερά τζαμιά, η έρημος, είναι όλα εκεί στο μαγευτικό Μαρόκο!



Τόσο Ανατολή και τόσο Δύση, τόσο Ευρώπη και τόσο Αφρική, τόσο κοντά και τόσο μακριά ταυτόχρονα. Δύο εβδομάδες δε σου φτάνουν για να το γνωρίσεις.




Καζαμπλάνκα

Η Καζαμπλάνκα είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις του Μαρόκου και γενικότερα της Μεσογείου. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας και το σημαντικότερο οικονομικό και τουριστικό της κέντρο, αν και διοικητικά δεν είναι η πρωτεύουσα.



Πασίγνωστη από την κινηματογραφική ταινία, η σύγχρονη Καζαμπλάνκα προσφέρει στον επισκέπτη της μοναδικά ηλιοβασιλέματα, υπαίθριες αγορές όπου μπορεί κανείς να αγοράσει σχεδόν τα πάντα κάνοντας φυσικά το απαραίτητο παζάρι, εστιατόρια με πεντανόστιμο παραδοσιακό φαγητό καθώς επίσης πλατείες και κτίρια από τη γαλλική και ισπανική κατοχή.



Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης, είναι το Ifrane, που σερβίρει ένα άριστα ισορροπημένο μείγμα μαροκινής και ευρωπαϊκής κουζίνας. Παραδοσιακή μαροκινή κουζίνα, με έμφαση στα θαλασσινά, θα δοκιμάσετε στον υπέροχο πολύχρωμο κήπο του εστιατορίου Sqala, πολύ κοντά στο λιμάνι.


Το Μαρακές

Το Μαρακές ανέκαθεν υπήρξε δημοφιλής αφρικανικός προορισμός και κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κατακλύζουν την πόλη που είναι κτισμένη στη σκιά της σχεδόν πάντα χιονισμένης οροσειράς του Άτλαντα, κοντά σε ένα δάσος από χουρμαδιές. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου μετά την Καζαμπλάνκα και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας.



 

Τα κόκκινα τείχη που περιβάλλουν την πόλη, οι πύλες ισπανομαυριτανικής τεχνοτροπίας, τα υπέροχα κτίρια και τα τζαμιά, οι αγορές, οι πλατείες και το ιστορικό της κέντρο, αποτελούν μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που την κάνουν μοναδική.



 

Τα πιο πολλά αξιοθέατα του Μαρακές βρίσκονται στη Μεδίνα την παλιά πόλη δηλαδή που βρίσκεται εντός των τειχών. Η «καρδιά» της πόλης χτυπά στο Djemaa el Fna, μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες σε όλη την Αφρική, όπου το σκηνικό αλλάζει το βράδυ, όταν φεύγουν οι μικροπωλητές με τους πάγκους τους και αντικαθίστανται από καλλιτέχνες του δρόμου, καντίνες, χορεύτριες της κοιλιάς, φώτα και χρώματα.


Πού να πάτε για ψώνια

Το Σάββατο είναι η μέρα των αγορών στο Μαρόκο. Χωθείτε στο λαβύρινθο των σουκ: σκεπαστά σοκάκια γεμάτα μικρομάγαζα που στην αρχή σού φαίνεται ότι πουλάνε τα πάντα, από παπούτσια μέχρι κότες. σιγά σιγά όμως ανακαλύπτεις ότι υπάρχει μια τάξη σ’ αυτό το χάος.


Κάθε τμήμα του σουκ ειδικεύεται σε κάποιο υλικό ( μεταλλικά κηροπήγια και φωτιστικά, δερμάτινες παντόφλες και ζώνες, κελεμπίες και μάλλινα κασκόλ, γυάλινα ποτήρια ), ενώ σε ένα τους σημείο τα σοκάκια οδηγούν σε μια υπαίθρια πλατεία όπου οι γυναίκες πουλάνε καλάθια. Εκτός όμως από τα κλασικά εμπορικά είδη, τα σουκ κρύβουν και μικρά διαμάντια, όπως η γκαλερί τέχνης Minestero del Gusto, με πανοραμική θέα της Μεδίνας από την ηλιόλουστη ταράτσα της, τα κοσμηματοπωλεία Tresor du Sud και Chez Abdou με ασημένια κοσμήματα διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους και η boutique Beldi που φημίζεται για τις haute couture δημιουργίες της.

Για τυπικά μαροκινά χαλιά επισκεφθείτε το Petit Palais, που στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό, και απολαύστε το τσάι σας όσο ο υπάλληλος σας εξηγεί τις λεπτομέρειες της κατασκευής τους. Η απίστευτη συλλογή ποτηριών τσαγιού θα σας εντυπωσιάσει στο Bazaar du Muse΄e, ενώ στο Riad des epices μπορείτε να αγοράσετε ροδόνερο και μυστήριες κρέμες από βότανα που υπόσχονται πολλά.


Πώς θα πάτε στο Μαρόκο

Δυστυχώς,  απευθείας πτήση από την Αθήνα για Μαρόκο δεν υπάρχει. Μπορείτε όμως να ταξιδέψετε με ενδιάμεσο σταθμό κάπου στην Ευρώπη. Εμείς θα προτείναμε, ως πιο συμφέρουσα επιλογή, την Καζαμπλάνκα ως πρώτη πόλη του ταξιδιού σας.



Όσο για το πώς θα μετακινείστε από τη μια πόλη στην άλλη, ένα εκτενέστατο δίκτυο τραίνων καλύπτει την παραλιακή ζώνη (ενδεικτικά, από την Καζαμπλάνκα στο Μαρακές το τρίωρο ταξίδι κοστίζει περίπου 8€) και η ενδοχώρα εξυπηρετείται από ένα άριστα οργανωμένο δίκτυο λεωφορείων.

Επιμέλεια: Ελένη Ανανιάδου





Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ