Αχ αυτοί οι Ελβετοί, μας κάνουν να μελαγχολούμε: Κάνουν δημοψήφισμα για το εάν θέλουν κατώτατο μισθό... 3.297 ευρώ !
Σε δημοψήφισμα προχωρούν οι Ελβετοί στις 18 Μαΐου προκειμένου να εγκρίνουν την υιοθέτηση κατώτατου μισθού, ο οποίος θα κυμαίνεται στα 18 ευρώ την ώρα.
Σε δημοψήφισμα προχωρούν οι Ελβετοί στις 18 Μαΐου προκειμένου να εγκρίνουν την υιοθέτηση κατώτατου μισθού, ο οποίος θα κυμαίνεται στα 18 ευρώ την ώρα.
Εάν υπερισχύσει το «ναι» στο δημοψήφισμα, η Ελβετία θα έχει τον υψηλότερο κατώτερο μισθό παγκοσμίως - 4.000 φράγκα/μήνα (3.297 ευρώ) ή 22 φράγκα/ώρα (18 ευρώ). Ο μέσος μισθός στην Ελβετία είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τα 6.800 φράγκα (5.600 ευρώ), όπως γράφει το newmoney.gr.
Κι ενώ το 90% των εργαζομένων στην Ελβετία κερδίζει ήδη περισσότερα από αυτά, οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι εάν υιοθετηθεί οροφή για τον κατώτατο μισθό αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν όλοι οι μισθοί στη χώρα.
“Δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε αυτούς τους μισθούς” λέει στο Bloomberg η Jasmin Eicher, η οποία έχει ήδη διώξει το μοναδικό υπάλληλο πλήρους απασχόλησης που είχε στο κατάστημα με είδη δώρων, που διατηρεί σε προάστιο της Ζυρίχης.
Ο υπάλληλος αυτός κέρδιζε 3.500 φράγκα το μήνα. Τώρα, αναγκάζεται η ίδια να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα. Οι ελπίδες της να προσλάβει κάποιον με λιγότερα χρήματα θα εξανεμιστούν εάν περάσει η σχετική πρόταση.
“Φυσικά, καταλαβαίνω τον κόσμο που δεν κερδίζει αρκετά, αλλά δεν αξίζουν όλοι 4.000 φράγκα. Εδώ στην Ελβετία είμαστε όλοι ήδη τόσο καλοπληρωμένοι”.
Η ελβετική κυβέρνηση δηλώνει αντίθετη με την πρόταση, αλλά δεν μπορεί να εμποδίσει το δημοψήφισμα, καθώς έχει συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών.
Οι βασικότεροι υποστηρικτές της πρότασης αυτής είναι τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ελβετίας, τα οποία υποστηρίζουν ότι οι μισθοί θα πρέπει να αντανακλούν τις τιμές που επικρατούν στη χώρα, οι οποίες συγκαταλέγονται στις υψηλότερες.
Δημοσκόπηση, πάντως, που διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών gfs.bern και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 11 Απριλίου, δείχνει ότι το 52% των ψηφοφόρων θα απορρίψει το αίτημα. Ωστόσο, η εταιρεία ερευνών Leger υποστήριζε τον προηγούμενο μήνα ότι το ίδιο ποσοστό θα έλεγε “ναι”.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr