Η... διατροφή της επιτυχίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις! Γιατί το διάβασμα μόνο, δεν φτάνει!
Δεν παίζει ρόλο μόνο η μελέτη. Σας παρουσιάζουμε έναν οδηγό με συμβουλές διατροφής για τους υποψηφίους διαγωνιζομένους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίες θα αποδειχθούν «χρυσές»!
Δεν παίζει ρόλο μόνο η μελέτη. Σας παρουσιάζουμε έναν οδηγό με συμβουλές διατροφής για τους υποψηφίους διαγωνιζομένους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίες θα αποδειχθούν «χρυσές»!
Αμέτρητες ώρες μελέτης, ξενύχτια πάνω από ένα βιβλίο, υπερένταση και ατελείωτο άγχος. Το έργο το έχουμε δει όλοι, λίγο πολύ. Οι εξετάσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είτε μας αρέσει, όμως, είτε όχι η περίοδος των εξετάσεων πλησιάζει απειλητικά. Οπλιστείτε λοιπόν με δύναμη και υπομονή, ακολουθήστε τις διατροφικές επιλογές που σας προτείνουμε και καλή επιτυχία!
Η σημασία της διατροφής
Η απόδοση στις εξετάσεις δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο καλά έχετε διαβάσει. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή διατροφή. Ένα πλήρες και ισορροπημένο διαιτολόγιο στη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα μάθησης και να βελτιώσει τη μνήμη σας.
H σημασία του πρωινού
Όσοι ξεκινούν την ημέρα τους με ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευστροφία και ικανότητα μάθησης, έχουν καλύτερη συμπεριφορά στην τάξη, δεν κουράζονται εύκολα και διατηρούν την απόδοσή τους σε υψηλά επίπεδαμέχρι το μεσημέρι.
Πολλά και συχνά γεύματα
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η σωστή κατανομή γευμάτων κατά τη διάρκεια τηςημέρας. Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή ροή από "καύσιμα" για να μπορέσει ναλειτουργήσει σωστά. Τα καύσιμα αυτά, με τη μορφή της γλυκόζης, προέρχονται από την τροφή αλλά και από αποθήκες ενέργειας του οργανισμού. Για να μπορεί ο οργανισμός να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα γλυκόζης στον εγκέφαλο, το ιδανικό είναι να καταναλώνετε ένα γεύμα ή σνακ κάθε 3-4 ώρες, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ποικιλία τροφών
Δεν αρκεί όμως να τρώτε συχνά, χρειάζεται να προσέχετε και τι τρώτε.Τα δύο κύρια γεύματα καλό είναι να περιέχουν τρόφιμα από όλες τις βασικές ομάδες τροφίμων. Ένα πλήρες γεύμα περιέχει σαλάτα από ωμά ή βραστά χόρτα ήλαχανικά, πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι, όσπρια) και σύνθετους υδατάνθρακες (ψωμί,ζυμαρικά ολικής άλεσης, φρούτα).
Ο ρόλος των υδατανθράκων
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά) αποτρέπουν τις μεγάλες αλλαγές στις τιμές της γλυκόζης στο αίμα, που σχετίζονται με μειωμένη δυνατότητα συγκέντρωσης και ασθενή μνήμη. Αντίθετα, όταν φάτε ένα πακέτο απότα αγαπημένα σας μπισκότα ή γαριδάκια, τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας θα αυξηθούν απότομα αλλά και θα πέσουν γρήγορα σε επίπεδα ίσως και χαμηλότερα από ό, τι πριν το φαγητό.
Ο ρόλος των λιπαρών
Η πρόσληψη λίπους είναι επίσης αναγκαία για την πνευματική ανάπτυξη, ειδικάστην εφηβική ηλικία. Υπάρχουν λιπαρά που είναι πιο αποδοτικά σε σχέση με τηνεγκεφαλική λειτουργία, όπως τα λεγόμενα απαραίτητα ω-6 και ω-3 λιπαρά οξέα.Τα σημαντικά αυτά λιπαρά δεν συντίθενται στον οργανισμό, οπότε τα παίρνουμεμόνο μέσω της διατροφής. Είναι πολύτιμα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και προσφέρουν στον εγκέφαλο την αναγέννηση και τον ανεφοδιασμό,που χρειάζεται.Επιπλέον αυτά τα λιπαρά σχετίζονται με την ευφυΐα και τα βρίσκουμε σεμειωμένες συγκεντρώσεις σε άτομα με κατάθλιψη, δυσλεξία και διαταραχή της προσοχής.
Καταναλώνουμε, λοιπόν, συχνά λιπαρά ψάρια (σολομό, σαρδέλες,σκουμπρί, γαύρο), καρύδια και σπόρους, όπως ο πασατέμπος και ο ηλιόσπορος,για να προσλάβουμε τα αναγκαία ω-3 λιπαρά, καθώς και ελαιόλαδο, καλαμπόκι,ηλιόσπορους και σπόρους σουσαμιού για τα απαραίτητα ω-6.
Καφές και σοκολάτα
Η κατανάλωση καφέ δε συνιστάται για τους εφήβους. Η διέγερση που προκαλεί δεν επιτρέπει στον εγκέφαλο και το σώμα να ξεκουραστούν επαρκώς και να ανταποκριθούν σε πνευματικές υποχρεώσεις.
Από την άλλη μεριά, η κατανάλωση, με μέτρο, σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών δηλαδή που μας φτιάχνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Για αυτό και χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο τρόφιμο σε περίοδο εξετάσεων και έντονου διαβάσματος.
Χρειάζεται προσοχή, όμως, γιατί η αλόγιστη κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Ένα μικρό γλύκισμασοκολάτας ή λίγη μαύρη σοκολάτα αποτελούν την ιδανικότερη λύση.
Πηγή: oneman - Ράνια Μαλλίου
Ιωάννα Κατσαρόλη - Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μ.Sc. - Τηλ: 2221 0 75727 - e-mail: info@peridiatrofis.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr