Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα - Πάσχα στη Χίο της παράδοσης με την «διάσημη» μαστίχα της αλλά και το ρουκετοπόλεμο στο Βροντάδο που προσφέρει ένα φαντασμαγορικό θέαμα!

Πάσχα χωρίς παράδοση δεν γίνεται... Και το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, η Χίος με τους φιλόξενους κατοίκους της σας περιμένει. Οι εορταστικές εκδηλώσεις της έχουν μια ιδιαίτερη λαμπρότητα, με πιο χαρακτηριστικό το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο χωριό Βροντάδος.

Πάσχα χωρίς παράδοση δεν γίνεται .. Και το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, η Χίος με τους φιλόξενους κατοίκους της σας περιμένει. Οι εορταστικές εκδηλώσεις της έχουν μια ιδιαίτερη λαμπρότητα, με πιο χαρακτηριστικό το έθιμο του ρουκετοπόλεμου στο χωριό Βροντάδος.

http://www.travelstyle.gr/portal/photos/galleries/331_Xios_1261.jpg

Το ετοιμοπόλεμο χωριό εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί στα δρώμενα του νησιού με ένα έθιμο παλιό όσο και η ναυτική παράδοση του νησιού. Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ακόμα κρατάει ο «πόλεμος» ανάμεσα σε δύο ενορίες του Βροντάδου, την ενορία του Αγίου Μάρκου και την ενορία της Παναγίας της Ερειθανής.

Απ' ότι λένε ξεκίνησε από τα παιδιά των δύο ενοριών που έπαιζαν πετροπόλεμο με σφεντόνες. Στην συνέχεια άρχισαν να εμπλέκονται και οι μεγαλύτεροι με αποτέλεσμα οι σφεντόνες να αντικατασταθούν από τα κανονάκια.

Με εξαίρεση τα χρόνια της γερμανικής κατοχής που για οικονομικούς λόγους κινδύνεψε να σταματήσει και τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας, λόγω απαγόρευσης το έθιμο συνεχίζετε μέχρι σήμερα συγκεντρώνοντας πολλούς επισκέπτες λόγω της μοναδικότητάς του και του φαντασμαγορικού θεάματος.

Μεγάλο Σάββατο

    Μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες όλη την περίοδο όταν έρθει το Μεγάλο Σάββατο οι ομάδες είναι σε εγρήγορση για τις τελευταίες ετοιμασίες. Μια βόλτα του επισκέπτη στην περιοχή είναι αρκετή για να νοιώσει τι είναι για τους Βρονταδούσους ο ρουκετοπόλεμος.

    Εχουν στηθεί οι βάσεις εκτόξευσης των ρουκετών και γίνονται δοκιμαστικές "βολές" για την ακρίβεια του στόχου. Παράλληλα έχουμε και τα πειράγματα μεταξύ των αντιπάλων ομάδων με αρκετό χιούμορ αλλά και προκλήσεις.

     Ανάσταση

Με το προειδοποιητικό σφύριγμα μιας κόρνας ξεκινούν αργά το βράδυ με συνεχώς αυξανόμενη ένταση. Όταν χτυπήσουν οι καμπάνες για την Θεία Λειτουργία της Ανάστασης, σταματούν τις "εχθροπραξίες" για να μπορέσουν να πάνε οι πιστοί στις εκκλησίες.

Με το άκουσμα του "Χριστός Ανέστη" έχουμε το αποκορύφωμα της "μάχης". Εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύονται από τις αντίπαλες πλευρές προσφέροντας ένα θέαμα μοναδικό, φανταστικό και εντυπωσιακό. Ο ουρανός γεμίζει από τις φωτεινές τροχιές των ρουκετών, κάνοντας την νύχτα μέρα. Δεν λείπουν βέβαια και οι φωνές και οι πανηγυρισμοί γαι τις όποιες επιτυχίες ώστε να συμπληρωθεί πλήρως το όλο σκηνικό.

   

Κυριακή του Πάσχα

    Με τον ερχομό της Κυριακής του Πάσχα οι ρουκετατζήδες ελέγχουν τις απώλειές τους κάνοντας αυτοψία ο ένας στην ενορία του άλλου. Η συνάντηση των αντιπάλων ομάδων προσφέρει έντονα πειράγματα για το ποιος είναι ο νικητής, χωρίς όμως να υπάρχει σίγουρη απάντηση και χωρίς να έχει και τόση σημασία, αφού στον "πόλεμο" αυτό δεν υπάρχουν χαμένοι.

Τι άλλο όμως αξίζει να δείτε στην Χίο

Περιηγηθείτε στην χώρα και ανακαλύψτε την περιβόητη Απλωταριά, την πλούσια σε τοπικά προϊόντα αγορά της πόλης, πιείτε τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία Βουνακίων και περπατήστε στον κατάφυτο Δημοτικό Κήπο. Το κάστρο της Χίου δεσπόζει αυτοκρατορικά δίπλα στο λιμάνι της πόλης εδώ και έντεκα αιώνες. Στο εσωτερικό του είναι ο τάφος του Τούρκου ναυάρχου Καρά Αλί, που το 1822 διέταξε τη Σφαγή της Χίου και τιμωρήθηκε από τον Κωνσταντίνο Κανάρη. Στην περιοχή Ταμπάκια στέκονται επιβλητικά οι μύλοι των παλιών βυρσοδεψείων, ένα χαρακτηριστικό πολυφωτογραφημένο τοπίο του νησιού.

-          Τη «Δασκαλόπετρα» ή «Πέτρα του Ομήρου», στην Ομηρούπολη. Πρόκειται για τον τόπο όπου ο Όμηρος, σύμφωνα με την παράδοση, δίδασκε τα αθάνατα έπη του.

-          Το μοναστήρι της Νέας Μονής, το σημαντικότερο Βυζαντινό Μνημείο των Βαλκανίων

-          Τα πολλά μοναστήρια, τους ναούς και τα εξωκκλήσια που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ομηρούπολης. Τα διάσπαρτα σε κάθε χωριό Βυζαντινά Μνημεία κι οι επιβλητικές παλιές πετρόχτιστες εκκλησιές. Ο προσκυνητής μπορεί να παρακολουθήσει τις Ακολουθίες σε Μοναστήρια όπως αυτό της Νέας Μονής, το σημαντικότερο Βυζαντινό Μνημείο των Βαλκανίων με τα μοναδικά ψηφιδωτά, που προστατεύεται από την Unesco ή εκείνο του Αγίου Μηνά, όπου καταμαρτυράται η τραγωδία της Σφαγής του 1822.

-           Τα Μαστιχοχώρια. Είναι περίπου 20, βρίσκονται στη νότια Χίο και γύρω από αυτά καλλιεργούνται τα περίφημα μαστιχόδεντρα. Τα χωριά δημιουργήθηκαν μετά το 1346. Από τα ωραιότερα Μαστιχοχώρια είναι φυσικά το Πυργί και τα Μεστά, ενώ από τα υπόλοιπα δείτε οπωσδήποτε τους Ολύμπους, τη Βέσσα, τα Αρμόλια, τα Νένητα και τα Πατρικά.

-           Τα περίφημα αρχοντικά του Κάμπου: επιβλητικές επαύλεις της χιώτικης αριστοκρατίας του 19ου και του 20ού αιώνα από κιτρινοκόκκινη θυμιανούσικη πέτρα, με θαυμάσιες μνημειακές αυλόθυρες και εκπληκτικά μπαλκόνια και σκάλες.

Το διασημότερο προϊόν του νησιού είναι η ξακουστή μαστίχα Χίου, γνωστή σε όλο τον κόσμο. Ευδοκιμεί μόνο στη Χίο, όπου καλλιεργείται από την εποχή του Ομήρου στα νότια του νησιού. Αποτελεί προϊόν πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης και η χρήση της έχει εξαπλωθεί και στην επιστήμη. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε ένα από τα πολυάριθμα προϊόντα μαστίχας από τα παραδοσιακά τοπικά μαγαζάκια του νησιού.

 

Πώς μπορείτε να πάτε στην Χίο

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ

Υπάρχουν πτήσεις από το αεροδρόμιο της Αθήνας με τις Ολυμπιακές αερογραμμές και την Aegean Airlines. Αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος αφού η πτήση κρατά μόλις 35 λεπτά.

 

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΣ

Η Χίος συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά, όλο το χρόνο καθώς και με τη γειτονική Λέσβο. Το ταξίδι με πλοίο από Πειραιά κρατά 5 με 9 ώρες, ανάλογα με τον τύπο του πλοίου.  Επίσης, υπάρχουν δρομολόγια που συνδέουν τη Χίο με την Λήμνο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σάμο, Ικαρία, Κάλυμνο, Κω, Ρόδο καθώς και τις Οινούσσες, τα Ψαρά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ