«Σφραγίζει» το πρωτογενές πλεόνασμα - Εντός της ημέρας η Eurostat θα ανακοινώσει τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2013
Σε λίγη ώρα αναμένεται η Eurostat να ανακοινώσει τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2013 με βάση το δελτίο που της έχει κοινοποιήσει πριν από μια εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική αρχή, δεν πρόκειται για αμιγώς δικά της στοιχεία, αλλά για στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ελληνικές στατιστικές αρχές με βάση τους κοινοτικούς κανόνες.
Σε λίγη ώρα αναμένεται η Eurostat να ανακοινώσει τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2013 με βάση το δελτίο που της έχει κοινοποιήσει πριν από μια εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική αρχή, δεν πρόκειται για αμιγώς δικά της στοιχεία, αλλά για στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ελληνικές στατιστικές αρχές με βάση τους κοινοτικούς κανόνες.
Κατά συνέπεια στο διάστημα της μιας εβδομάδας από την προηγούμενη ανακοίνωση δεν έχει μεσολαβήσει άλλος έλεγχος των δαπανών και των στοιχείων που εγγράφονται στο χρέος ή στο έλλειμμα.
Συγκεκριμένα:
- σε όρους eurostat, και με βάση τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος (EDA) το 2013 ο προϋπολογισμός καταγράφει πρωτογενές έλλειμμα 8,3%
- χωρίς, ωστόσο να υπολογιστούν οι δαπάνες για για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκύπτει ένα ποσό 3,38 δισ. δηλαδή 1,8% του ΑΕΠ, πρωτογενούς πλεονάσματος «σε όρους προγράμματος».
- σε «όρους προγράμματος», στη συνέχεια από τον υπολογισμό πρέπει να βγουν και τα 2 δισ. των SMPs (κέρδη κεντρικών τραπεζών των εταίρων) που επί της ουσίας δεν τα έχει παράξει ο προϋπολογισμός αλλά αποτελούν στην πράξη "δανεικά" - εισροές αλληλεγγύης - βάση της απόφασης του 11/2012
- συνεπώς το πρωτογενές πλεόνασμα δεν ξεπερνάει σε όρους προγράμματος τα 0,76% του ΑΕΠ (1,38 δισ. ευρώ) με άγνωστο τι έχει εγγραφεί ή πληρωθεί από τα 9 δισ. των arrears.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η eurostat θα ελέγξει σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ τις εγγραφές και τα στοιχεία του 2013, ξανά ως τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε και το πρωτογενές πλεόνασμα θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω (2nd notification) για να κλείσει σε κάτι οριακά θετικό τον Απρίλιο.
Τα επιτελεία Κάλλας, Ντάισελμπλουμ και Ράντερμαχερ διαβεβαιώνουν ότι «αυτή είναι η διαδικασία» «πάντα έτσι γίνεται» και ούτε τώρα θα γίνει κάτι το διαφορετικό.
Για την Κομισιόν και την DGECFIN όλη η παραπάνω συλλογιστική αποτελεί ένα επιπλέον πονοκέφαλο. Η Κομισιόν επέτρεψε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος από ένα λογιστικό άθροισμα ίσο με μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, από τον προϋπολογισμό του 2014. Τα μεγέθη όμως του 2014 δεν έχουν κλείσει, τα φορολογικά έσοδα δεν είναι βέβαια, και ο προϋπολογισμός πρέπει να εκτελεστεί τουλάχιστον στο μισό του για να εξαχθεί συμπέρασμα για το αν είναι εντός στόχων.
Στις 5 Μαΐου δεν θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος
Κύκλοι του euro working group που συνεδριάζει σήμερα και για να εξετάσει τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ. επεσήμαιναν ότι οι εταίροι θα υπενθυμίσουν τον δεύτερο όρο της απόφασης του 11/2012 για την τήρηση του προγράμματος και θα γνωματεύσουν ότι, προτού ληφθεί κάποια απόφαση θα πρέπει:
1) να τηρηθούν τα 12 Milestones του 4ου review ως τον Αύγουστο
2) να αρχίσει το τελευταίο review του προγράμματος (5ο) να καταλήξει σε κάτι θετικό
Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι επέμβαση στο ελληνικό χρέος απαιτεί έγκριση από κοινοβούλια και συμφωνία με το ΔΝΤ στο ίδιο πλαίσιο με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού με κάποιον τρόπο.
Στο πλαίσιο αυτό η χώρα έχει χρηματοδοτικές ανάγκες ανεξαρτήτως επιμήκυνσης, το ΔΝΤ ζητά εξασφάλιση εκτός αγορών ως το καλοκαίρι του 2016, ενώ οι αγορές είναι ακόμα πολύ ακριβές για να είναι βιώσιμη η χρηματοδότηση από εκεί.
Πηγή: ΑΜΠΕ, real.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr