In the Company of Cats and Dogs: Από τον Πικάσο και τον Φραγκονάρ μέχρι τον Χόπερ και την Μπουρζουά, μια μοναδική έκθεση για τους τετράποδους φίλους μας

Ο Edward Hopper και η σύζυγός του, Jo, περνούσαν τα καλοκαίρια τους στο Νότιο Truro στη Μασαχουσέτη, στην άκρη του Cape Cod . Γείτονάς τους ήταν ο μυθιστοριογράφος John Dos Passos, του οποίου η γυναίκα είχε σιαμαίες γάτες.



Σύμφωνα με την Francesca Consagra, ανώτερη επιμελήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν και στο Blanton Museum of Art, μία γάτα, η Perkins, τράβηξε την προσοχή του Hopper. Η Perkins –που πήρε το όνομά της από τον επεξεργαστή της Maxwell-, έγινε αντικείμενο πολυάριθμων σκίτσων και μελετών από τον Hopper, τα οποία απεικονίζουν προσεκτικά τα πειθήνια αιλουροειδή στο τέντωμα και τον ύπνο. Ο Χόπερ είναι ένας κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα καλλιτεχνών ξεκινώντας από τους αρχαίους Αιγυπτίους οι οποίοι επηρεάστηκαν καλλιτεχνικά από τους τετράποδους φίλους τους.  



Η έκθεση που θα ανοίξει αυτό το καλοκαίρι στο Μπλάντον εξερευνά μια σχέση που κρατά 33 αιώνες. Η παρουσίαση περιλαμβάνει αιγυπτιακή γλυπτική, κινέζικα και Pre - Columbian κεραμικά, μεσαιωνικά και αναγεννησιακά χειρόγραφα και χαρακτικά, βιβλία, φωτογραφίες και έργα ζωγραφικής. Περισσότερα από 150 έργα με γάτες και σκύλους, σκίτσα, πίνακες, γλυπτά την απαρτίζουν. Τίτλος της: In the Company of Cats and Dogs," και συμπεριλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα και έργα των Pablo Picasso, Vasily Kandinsky, William Wegman, Dieter Roth, Francisco de Goya και Louise Bourgeois.



«Αυτή η έκθεση ρίχνει νέο φως σε ένα θέμα που οι καλλιτέχνες έχουν απεικονίζεται σε όλη την ιστορία της» δηλώνει ο Διευθυντής του Blanton Simone Wicha. «Μας δίνει την ευκαιρία να συνεργαστούμε με μερικά από τα καλύτερα και λαμπρότερα μυαλά του Πανεπιστημίου του Τέξας - από ψυχολόγους και ιστορικούς - σε μια παρουσίαση που προσφέρει νέα έρευνα και νέες προοπτικές, προκειμένου να μας οδηγήσει σε μια βαθύτερη κατανόηση της δικής μας ταυτότητας και των σχέσεών μας με τις γάτες και τα σκυλιά.



Σε όλη την ιστορία, αυτά τα ζώα έχουν προβληθεί και εκπροσωπούνται ως μέλη της οικογένειας, ως κυνηγοί του θηράματος, αδέσποτα, και ως σχήματα και σύμβολα μυθολογικά, θρησκευτικά, πολιτικά, ηθικά. Ελπίζουμε να κάνουμε τους επισκέπτες μας να γνωρίσουν μερικές από τις ποικίλες και πολύπλοκες ιστορίες που είχαμε με γάτες και σκύλους σε μια περίοδο μεγαλύτερη από 33 αιώνες».











Πηγή: www.lifo.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ