Τα μοιραία λάθη του δημάρχου Ελληνικού - Αργυρούπολης που οδήγησαν στην τραγωδία - Το Λούνα Παρκ λειτουργούσε παράνομα - Καμία ενέργεια του Δήμου για την ασφάλεια των παιδιών!
Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και για βαριές σωματικές βλάβες ασκήθηκε στον ιδιοκτήτη και σε τρεις εργαζόμενους του λούνα παρκ στο Ελληνικό, μετά τον τραγικό θάνατο ενός 13χρονου και τον τραυματισμό της 9χρονης αδερφής του, με βαριές ευθύνες να επιρρίπτονται στο δήμαρχο Ελληνικού, Χρήστο Κορτζίδη.
Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και για βαριές σωματικές βλάβες ασκήθηκε στον ιδιοκτήτη και σε τρεις εργαζόμενους του λούνα παρκ στο Ελληνικό, μετά τον τραγικό θάνατο ενός 13χρονου και τον τραυματισμό της 9χρονης αδερφής του, με βαριές ευθύνες να επιρρίπτονται στο δήμαρχο Ελληνικού, Χρήστο Κορτζίδη.
Οι βαρύτατες ευθύνες του δήμου Ελληνικού και του δημάρχου
Ο δήμος, είναι αντιμέτωπος με βαρύτατες ευθύνες οι οποίες συνοπτικά είναι οι ακόλουθες:
Σε απόφαση του, ο δήμος Ελληνικού εκμίσθωσε το πάρκο στην εταιρεία Happy Fun, έναντι 1.400 ευρώ, ωστόσο δεν της παραχώρησε άδεια λειτουργίας. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό εάν ο δήμος είχε καταγγείλει την παράνομη λειτουργία του στην Αστυνομία.
Στην απόφαση αναφέρεται, πως η εκμίσθωση στην εταιρεία τίθεται σε ισχύ από τις 15 Νοεμβρίου του 2013, ενώ το μέγιστο διάστημα παραχώρησης του πάρκου είναι τρεις μήνες. Ωστόσο το -χωρίς άδεια- λούνα παρκ λειτουργούσε κανονικά, έχοντας υπερβεί το χρονικό διάστημα της απόφασης κατά δυόμισι μήνες.
Από τη στιγμή που το λούνα παρκ δεν είχε άδεια λειτουργίας, δεν είχε γίνει και κανένας έλεγχος, κάτι το οποίο επίσης όφειλε να καταγγείλει ο δήμος.
Ο πρώην δήμαρχος Αργυρούπολης καταγγέλλει ότι το ίδιο λούνα παρκ λειτουργούσε παράνομα και το 2012
Πως δίνεται η άδεια λειτουργίας: Τι δεν έκανε ο δήμαρχος
Η άδεια λειτουργίας σε τέτοιες επιχειρήσεις δίνεται από Επιτροπή την οποία συστήνει η Περιφέρεια κατόπιν αιτήματος του Δήμου. Στην επιτροπή συμμετέχουν ένας εκπρόσωπός του δήμου, ένας μηχανολόγος της Περιφέρειας, ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας και ένας εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, προκειμένου να ελέγξουν κατά πόσο η εγκατάσταση της επιχείρησης πληρεί τους όρους ασφάλειας για το κοινό. Ωστόσο σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αθηνών, Μαρία Καρακλιούμη, ουδέποτε ήρθε από τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης τέτοιο αίτημα. Παράλληλα, τόσο η Πυροσβεστική, όσο και η Αστυνομία δεν κλήθηκαν ποτέ από τον δήμο Ελληνικού προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για το εάν η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι κατάλληλη ή όχι, αναφέρει το vimaonline.
Με οριακή πλειοψηφία η παραχώρηση του πάρκου
Σε ανακοίνωση του, ο δήμος υποστηρίζει ότι με με ομόφωνη απόφασή του ενέκρινε την παραχώρηση - εκμίσθωση του χώρου που αιτήθηκε από την εταιρεία. Ωστόσο, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο, και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κωνσταντάτος σε δηλώσεις του στο Mega, διέψευσε ότι η απόφαση για την εκμίσθωση του χώρου ήταν ομόφωνη λέγοντας ότι «ο δήμαρχος με την ανακοίνωσή του ψεύδεται, μεταξύ άλλων ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη. Δεν ήταν ομόφωνη, 17 στους 33 ήταν παρόντες. Εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση είχαμε νωρίτερα αποχωρήσει διαμαρτυρόμενοι για ις συνθήκες του διοικητικού συμβουλίου».
Πρώην δήμαρχος Αργυρούπολης: Το ίδιο λούνα παρκ λειτουργούσε παράνομα και το 2012
Την ίδια ώρα ο πρώην δήμαρχος Αργυρούπολης και νυν δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τσαρπαλής καταγγέλλει σύμφωνα με το Mega, ότι το ίδιο λούνα παρκ λειτουργούσε παράνομα και το 2012 και όπως λέει, είχε προειδοποιήσει τον δήμαρχο για τους κινδύνους που απειλούσαν τα παιδιά.
Φορέας Επιθεωρήσεων – Πιστοποιήσεων TÜV HELLAS: Δεν δώσαμε ποτέ πιστοποίηση στον κύλινδρο του λούνα παρκ
Από την πλευρά του, ο φορέας Επιθεωρήσεων- Πιστοποιήσεων TÜV HELLAS (TÜV NORD) με ανακοίνωσή τονίζει ότι ουδέποτε έδωσε πιστοποίηση στο παιχνίδι, τον κύλινδρο στο λούνα παρκ του Ελληνικού, ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο του 13χρονου αγοριού.
«Το εν λόγω παιχνίδι και η εγκατάσταση δεν φέρει καμία πιστοποίηση του Φορέα TÜV HELLAS (TÜV NORD) αναφέρει η ανακοίνωση. Επίσης κάνει αναφορά σε πιστοποιητικό που διακινείται στον Τύπο, ότι δεν αφορά στο συγκεκριμένο παιχνίδι, ούτε τη συγκεκριμένη εγκατάσταση λούνα παρκ στο Ελληνικό.
Οπως εξηγεί ο φορέας, πρόκειται για πιστοποίηση ενός εντελώς διαφορετικού ψυχαγωγικού παιχνιδιού στην περιοχή του Ασπρόπυργου που είχε δοθεί τον Μάιο του 2012 και όπως επισημαίνει η πιστοποίηση έχει πάψει να είναι σε ισχύ καθώς έχει λήξει από τον Νοέμβριο του 2013.
«Ο φορέας μας είχε πιστοποιήσει μια 8γωνη πισίνα ενώ το συμβάν συνέβη σε παραλληλόγραμμη πισίνα. Το παιχνίδι που είχε πιστοποιηθεί ήταν σε σχήμα σφαίρας και όχι σε σχήμα κυλίνδρου όπως αυτό στο Ελληνικό. Στην πρώτη περίπτωση υπήρχε περιμετρικός φράκτης δύο μέτρων, ενώ στο σημείο που σημειώθηκε το δυστύχημα δεν υπήρχε περίφραξη», σημειώνεται στην ανακοίνωση
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr