On line συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα με αναγνώστες στον Guardian: «Το ελληνικό μνημόνιο ήταν ένα πολιτικό σχέδιο της ίδιας της Μέρκελ»
«Το μνημόνιο δεν επιβλήθηκε για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά αποτελεί ένα πολιτικό σχέδιο της ίδιας της καγκελαρίου Μέρκελ» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «όλα είναι διαπραγματεύσιμα, όσο τουλάχιστον υπάρχει μια κυβέρνηση στην Ευρώπη έτοιμη να σταθεί ενάντια σε αυτό το σχέδιο».
«Το μνημόνιο δεν επιβλήθηκε για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά αποτελεί ένα πολιτικό σχέδιο της ίδιας της καγκελαρίου Μέρκελ» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «όλα είναι διαπραγματεύσιμα, όσο τουλάχιστον υπάρχει μια κυβέρνηση στην Ευρώπη έτοιμη να σταθεί ενάντια σε αυτό το σχέδιο».
(Φωτό: left.gr)
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν απάντησε σε ερωτήματα αναγνωστών της ηλεκτρονικής έκδοσης του Guardian το μεσημέρι της Τρίτης, γράφει το tanea.gr.
Συνολικά δέχθηκε 37 ερωτήσεις στα αγγλικά μέσα σε περίπου μισή ώρα, οι οποίες αφορούσαν κυρίως στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, τις σχέσεις της Ελλάδας, της Αριστεράς και μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωπαίους εταίρους και την ΕΕ, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Για το πώς θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου, χωρίς να απειληθεί με αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ ο Αλ. Τσίπρας είπε:
«Η κυρία Μέρκελ έχει ήδη απαντήσει επ' αυτού στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2013, όταν, σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, είπε στους αρχηγούς των κρατών της ευρωζώνης ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, η ευρωζώνη θα διαλυθεί. Το μνημόνιο δεν επιβλήθηκε για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά αποτελεί ένα πολιτικό σχέδιο της ίδιας της καγκελαρίου Μέρκελ. Ολα είναι διαπραγματεύσιμα, όσο τουλάχιστον υπάρχει μια κυβέρνηση στην Ευρώπη έτοιμη να σταθεί ενάντια σε αυτό το σχέδιο».
Για το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το 2013:
«Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ένα πολιτικό τέχνασμα και βασίζεται στη θέληση της τρόικας να κρατήσει στη θέση της την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Αλλά όλο αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας και της ευρωζώνης δεν θα είναι απλώς τεχνική, αλλά πολιτική».
Για το πώς θα ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια ενδεχόμενη επιθετική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - όπως έγινε στην Κύπρο - σε περίπτωση που δεν βρει συμμάχους στις υπόλοιπες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου:
«Η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα αποτελέσει παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. Η επαναδιαπραγμάτευση της νέα ελληνικής αριστερής κυβέρνησης δεν θα γίνει μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ετσι θα δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στην ήπειρο. Οι άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου θα αναγκαστούν από τους πολίτες τους να καταλάβουν μια αντίστοιχη στάση, υποστηρίζοντας το κράτος πρόνοιας και της κοινωνικής συνοχής. Και θα αναγκαστούν να ευθυγραμμιστούν με την ελληνική κυβέρνηση».
Για το τι προτείνει η Ευρωπαϊκή Αριστερά για το ζήτημα της Ουκρανίας:
«Η ΕΕ θα έπρεπε να επαναφέρει την την συμφωνία της Γενεύης της 17ης Απριλίου και να επιδιώξει τον άμεσο τερματισμό της βίας. Θα έπρεπε επίσης να εκδώσει μια τελική προειδοποίηση στην προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας να μην παραβιάσει ξανά αυτή τη συνθήκη. Το μακελειό στο κτίριο των συνδικάτων στην Οδησσό δείχνει ότι υπάρχουν στοιχεία μέσα στην ουκρανική κυβέρνηση, που είναι στενά συνδεδεμένα με παραστρατιωτικές νεοναζιστικές εγκληματικές ομάδες, που θέλουν μια μικρότερη και εθνικά καθαρή Ουκρανία. Και προσπαθούν να προκαλέσουν την Ρωσία, ώστε να πετύχουν το σκοπό τους. Μια βιώσιμη λύση στην κρίση της Ουκρανίας πρώτα προυποθέτει την απομάκρυνση όλων των ακροδεξιών και νεοναζιστικών στοιχείων από όλα τα επίπεδα της προσωρινής κυβέρνησης. Η ειρήνη στην Ουκρανία είναι δύσκολη με αυτούς στην εξουσία. Ο λόγος είναι ότι προκαλούν ανασφάλεια σε όλες τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητας στη χώρα».
Για το πώς απαντά στον Βόφγκανγκ Σόιμπλε όταν κατηγορεί την Αριστερά ως μια πολιτική δύναμη του παρελθόντος:
«Η πολιτική ελίτ της Ευρώπης, την οδήγησε σε αδιέξοδο. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για την επιστροφή της ευρώπης στην εποχή των Αθλίων του Βίκτωρος Ουγκό. Και είναι το παρελθόν. Εμείς είμαστε το μέλλον της ελπίδας και της αλλαγής».
Για τον λόγο που δεν συμμετείχε στο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων της Κομισιόν στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ:
«Θα συμμετάσχω στο επίσημο ντιμπέιτ που θα διοργανωθεί από την EBU στο ευρωκοινοβούλιο στις 15 Μαΐου. Λόγω του φορτωμένου προεκλογικού προγράμματός μου, δυστυχώς δεν μπόρεσα να συμμετάσχω στο ντιμπέιτ του Μάαστριχτ. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Σουλτς αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο ντιμπέιτ του πανεπιστημίου της Αθήνας, ίσως επειδή δεν θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο του εγκλήματος».
Για τις φήμες ότι δεν θα πάει ούτε στο τελευταίο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων της Κομισιόν:
«Δεν γνωρίζω την πηγή αυτής της φήμης. Θα είμαι βεβαίως παρών στο ντιμπέιτ, όπως έχω δηλώσει ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέινετε συντονισμένοι».
Για την αυθεντικότητα των κινημάτων των πλατειών:
«Το κίνημα των πλατειών ήταν η αυθεντική έκφραση του θυμού του ελληνικού λαού. Ηταν επίσης μια κραυγή αγωνίας ενάντια στην σμίκρυνση της δημοκρατίας στον τόπο που την γέννησε. Η ελληνική νεολαία διεκδίκησε το δικαίωμα να μην αποφασίζουν για αυτήν χωρίς αυτήν. Το πρώτο θύμα του μνημονίου είναι η ίδια η δημοκρατία. Ειδάλλως θα ήταν αδύνατον να υιοθετηθούν αυτά τα μέτρα. Γι αυτό το σύνθημά μας είναι: Σταματήστε τη λιτότητα για να επαναφέρουμε τη δημοκρατία. Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει ως ενότητα 28 κρατών μελών, όπου η κυρία Μέρκελ θα αποφασίζει χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Θέλουμε κάθε σημαντική απόφαση στην Ευρώπη να επικυρώνεται απευθείας από την ψήφο των λαών μέσω δημοψηφισμάτων».
Για το τι σκοπεύει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη «χαοτική» διαφορά της Ελλάδας με την Ευρώπη στα θέματα των δικαιωμάτων ομοφυλοφίλων;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αφοσιωμένος στον σκοπό των ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες ασχέτως φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Σταθερά υποστηρίξαμε το κίνημα της λεσβιακής και ομοφυλοφιλικής κοινότητας στην προσπάθειά του για ισότητα. Κατ' αρχάς λοιπόν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει για την επέκταση της ισχύος του Συμφώνου Συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτου φύλου. Επιπλέον θα ενισχύσει όλους τους νόμους κατά των διακρίσεων και του λόγου που κηρύττει φυλετικό μίσος. Σεβόμαστε την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησίαι αλλά δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφασίζει για θέματα που αφορούν το οικογενειακό δίκαιο και την πολιτική στο θέμα δικαιωμάτων. Πρέπει να πείσουμε ακόμη και τους πιο συντηρητικούς συμπατριώτες μας ότι αυτό είναι πάνω απ' όλα ένα θέμα δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Για τη στάση του απέναντι στην επίθεση των πλουσίων απέναντι στους φτωχούς:
«Δεν ενδιαφερόμαστε απλώς για τους φτωχούς. Είμαστε ένα κόμμα των φτωχών. Οχι μόνο επειδή η μισή Ελλάδα φτωχοποιείται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας, αλλά επειδή είμαστε πιο δυνατοί στις φτωχές γειτονιές και αυτή είναι η φυσική μας βάση: Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να εφαρμόσουμε μέτρα για να βοηθήσουμε τους φτωχότερους να σταθούν στα πόδια τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα στην Ευρώπη τώρα, σε θέση να εκλεγεί κυβέρνηση, που έχει πρόγραμμα για την ευρεία αναδιανομή εισοδήματος από τους πλούσιους στους φτωχούς».
Για το αν τα δημοψηφίσματα αποτελούν επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να δοκιμαστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ:
«Τα δημοψηφίσματα είναι ένα μέσο για να εκφράσει ο λαός τη θέλησή του σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Τώρα, κανείς δεν εγείρει το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ. Ούτε η Ελλάδα θέτει τέτοιο ζήτημα, ούτε οι εταίροι της, που γνωρίζουν καλά ότι αν η Ελλάδα αποσυρθεί, η ευρωζώνη θα διαλυθεί».
Για το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις πολιτικές συνεργασίες:
«Είμαστε σίγουροι ότι στην επόμενη Βουλή ο ΣΥΡΖΑ θα έχει την επαρκή πλειοψηφία ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει το πρόγραμμά μας. Ωστόσο θα επιδιώξουμε συνεργασία με άλλες δυνάμεις, επειδή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι εκτεταμένα. Είμαστε σίγουροι ότι άλλες δυνάμεις θα συστρατευθούν μαζί μας στον αγώνα ενάντια στη λιτότητα, υπέρ της διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο, και για να εφαρμόσουμε το σχέδιο εθνικής ανάπτυξης, για να σώσουμε τη χώρα και να φτιάξουμε το δρόμο για τις επόμενες γενιές».
Για το τι θα κάνει ως πρόεδρος της Κομισιόν για το μεταναστευτικό:
«Χθες είχαμε ένα νέο τραγικό και απαράδεκτο γεγονός με τουλάχιστον 22 νεκρούς ανθρώπους στη Σάμο, συμπεριλαμβάνομένων και τριών παιδιών. Αυτά τα καθημερινά τραγικά γεγονότα στη Μεσόγειο αποδεικνύουν ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δεν λειτουργεί, έχει αποτύχει παταγωδώς. Η Μεσόγειος έχει γίνει ένα νεκροταφείο, μια ντροπιαστική παρακαταθήκη για την Ευρώπη. Επιδιώκουμε μια άμεση μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής και την επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης του Δουβλίνου. Θα επιδιώξουμε την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότητησης ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε τα κύματα μεταναστών και προσφύγων στα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως και μια δίκαιη απονομή υπευθυνοτήτων ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ».
Για το πώς θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον ευρωπαϊκό Νότο:
«Ο μόνος δρόμος για να εξέλθει η Ευρώπη από την κρίση είναι ένα Ευρωπαϊκό New Deal. Είναι επιτακτική ανάγκη να εγκαταλείψουμε την λιτότητα και να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί μόνο δια μέσου δημόσιων ευρωπαϊκών επενδύσεων. Θα απαιτήσουμε ένα τέτοιο ευρωπαϊκό σχέδιο. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή, οπότε και η λύση θα είναι ευρωπαϊκή».
Για το πώς θα μεταρρυθμιστεί το πελατειακό κράτος:
«Κατηγορούμαστε ως κρατιστές, όταν στην πραγματικότητα θέλουμε ένα κράτος που θα μπορεί να υποστηρίξει τις κοινωνικές ανάγκες και όχι ένα κράτος πελατειακό σαν αυτό που δημιούργησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 40 χρόνια διακυβέρνησής τους. Στην Ελλάδα οι πιο διεφθαρμένες δυνάμεις επιφορτίστηκαν με την “διάσωση” της χώρας. Για να υπάρξει πραγματική αλλαγή, αυτές οι δυνάμεις πρέπει να εκδιωχθούν από την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία του κόσμου. Στοχεύουμε στην μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, απορρίπτοντας τις οριζόντιες περικοπές και εστιάζοντας σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε τη στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων. Και πρέπει να δημιουργήσουμε αξιοκρατικούς θεσμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδα,που θα αναλάβει την κυβέρνηση χωρίς να υπόσχεται την πρόσληψη των “πελατών – ψηφοφόρων” του στο Δημόσιο».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr