Κυρίες και κύριοι, η top γαστρονομική λίστα της Ελλάδας: 40 εκλεκτοί παραγωγοί εκθέτουν τα προϊόντα τους στην Τεχνόπολη

Στις 9-11 Μαΐου στην Τεχνόπολη, θα μας περιμένουν πάνω από 120 εκθέτες παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, με το γνωστό επίπεδο ποιότητας και γνησιότητας που χαρακτηρίζει κάθε συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις που οργανώνει για τρίτη φορά το αθηνόραμα.

Στις 9-11 Μαΐου στην Τεχνόπολη, θα μας περιμένουν πάνω από 120 εκθέτες παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, με το γνωστό επίπεδο ποιότητας και γνησιότητας που χαρακτηρίζει κάθε συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις που οργανώνει για τρίτη φορά το αθηνόραμα.





Πάνω από 40 νέοι παραγωγοί προστίθενται σε αγαπημένες επωνυμίες και προϊόντα που ήδη γνωρίζουμε από τις προηγούμενες συμμετοχές τους στο Φεστιβάλ και περιμένουμε με χαρά να δοκιμάσουμε τα γνωστά και τα νέα προϊόντα τους. Σας παρουσιάζουμε τα πολύ ενδιαφέροντα προϊόντα που έρχονται για πρώτη φορά σ' αυτό το μοναδικό φεστιβάλ-γιορτή γεύσεων, για να είστε ήδη κατατοπισμένοι και πανέτοιμοι για γευστικές δοκιμές. Ετοιμαστείτε να δοκιμάσετε γλυκίσματα, τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, μπίρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και βότανα, ξηρούς καρπούς, καφέδες, μαρμελάδες κι ένα σωρό άλλα δημιουργήματα μικρών ποιοτικών Ελλήνων παραγωγών σ' ένα αξέχαστο τριήμερο στην Τεχνόπολη.  
Οι εκθέτες και τα προϊόντα τους παρουσιάζονται με τυχαία σειρά.

Κρητικά προϊόντα ζύμης Βολικάκη

Λυχναράκια, καλιτσούνια με μυζήθρα, χορτάρινα, κρεμμυδένια, πίτα σφακιανή, μαραθόπιτα, κρεατόπιτα είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα ζύμης της Βολικάκης Α.Ε., που ξεκίνησε σαν μια οικογενειακή επιχείρηση από το 1998 στον Άγιο Ιωάννη Χανίων για να καταλήξει σήμερα να διαθέτει την τελευταία τεχνολογία στις εγκαταστάσεις της στην Τσικαλαριά της Σούδας. Η γκάμα των προϊόντων επεκτάθηκε, η παραγωγή είναι πλέον μεγάλη, αλλά οι στόχοι της οικογένειας Βολικάκη, δεν άλλαξαν: προϊόντα υψηλής ποιότητας, με πολύ καλά υλικά και γεύσεις παραδοσιακές. Αρκεί να δοκιμάσει κανείς ένα από τα παραδοσιακά κρητικά πιτάκια για να το καταλάβει. Στο φεστιβάλ Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε πολλές γεύσεις τους. 
(Βολικάκης Α.Ε. Τσικαλαριά Σούδας, τηλ. 28210 80315 www.volikakis.gr)

Σπιτικές γεύσεις Chefstories

Το Chefstories δημιουργήθηκε από την Ελένη και τη Σύλβια Κουμεντάκη στη Θεσσαλονίκη, όπου η φίρμα τους χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Αξιοποιούν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους παρασκευάζοντας με σπιτική φροντίδα chutney και μαρμελάδες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που έχουν γίνει ονομαστές: chutney κόκκινης πιπεριάς με τζίντζερ, μήλου με πιπέρι καγιέν και άλλα, καθώς και μαρμελάδες φρούτων (όπως το εξαιρετικό αχλάδι με βανίλια ή το καρότο με ξύσμα πορτοκαλιού…) Τα ταλέντα ενώθηκαν, με την Ελένη να λατρεύει τη μαγειρική και τη Σύλβια να έχει αναλάβει το marketing. Η μικρή μονάδα τους εκτός από αυτά αναλαμβάνει catering με δημιουργική σπιτική κουζίνα, που μπορεί να καλύψει από ένα…ταπεράκι της μαμάς και ένα finger food ως μεγάλες εκδηλώσεις. Όλα παρασκευάζονται με σπιτική φροντίδα και άψογα υλικά. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη. 
(Chefstories, Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 32 Θεσ/νίκη, τηλ. 2310 471628 www.chefstories.gr)

Όξος κατά παράδοση, οικογένειας Βαϊμάκη -Ηπειρώτικο Κελλάρι

Ξίδια-ελιξίρια είναι το προϊόν βεντέτα της Οικογένειας Βαϊμάκη, μιας ηπειρώτικης οικογένειας με μακρά ιστορία στο χώρο της οινοποίησης, του τσίπουρου, του ξιδιού. Ο Βασίλης και η Αικατερίνη Βαϊμάκη αποφάσισαν να ασχοληθούν ειδικότερα με το παραμελημένο προϊόν "ξίδι" και το 2005, στο οινοποιείο τους στη Ζίτσα δημιούργησαν ένα πρωτόγνωρο προϊόν, τα ξίδια-ελιξίρια, αναμειγνύοντας εκλεκτό ξίδι με νέκταρ μικρών φρούτων, εκχύλιση βοτάνων και μπαχαρικά. Η Isis είναι πιπεράτη και τσαχπίνα, η Amelie με τα κανελογαρύφαλλα παίζει σε ζεστούς τόνους, η Jasmine έχει τη φρεσκάδα της μέντας και του δυόσμου. Είναι ηδύποτα χωρίς αλκοόλ και πίνονται ακόμα και σαν σφηνάκια με πάγο σαν απεριτίφ ή ντιζεστίφ, εκτός αν τα προσθέσετε σε ντρέσινγκ, σε ψητά κρέατα, ακόμα και σε παγωτά. Οι οίνοι Mater Natura είναι ένα άλλο προϊόν τους. Λευκό και κόκκινο κρασί Οινοπoιημένο με φυσικό τρόπο. Θα έχουμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε από κοντά και να απολαύσουμε τα ιδιαίτερα προϊόντα τους στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη.
(All Vinegar Κουτσελιό, Ιωάννινα τηλ. 26510 93921  www.allvinegar.gr)

Ζυμαρικά Ηπείρου Σπανέλλη

Η Σταυρούλα Σπανέλλη φτιάχνει τον τραχανά και τις χυλοπίτες της στα Γιάννενα από το 1987, χρησιμοποιώντας μέχρι σήμερα τα ίδια αγνά υλικά της περιοχής (πρόβειο γάλα και αλεύρι) και παραδοσιακές συνταγές. Η γκάμα των ζυμαρικών στη σύγχρονη και εξοπλισμένη πλέον οικοτεχνία της, είναι ατελείωτη. Υπάρχουν όλοι οι παραδοσιακοί τραχανάδες, τα πέτουρα, τα στριφτάρια, το χιλοπιτάκι, τα γιαννιώτικα λαζάνια και πολλά άλλα κλασικά, αλλά της αρέσουν και οι νεωτερισμοί, όπως τα σοκολατένια στριφτάρια και τα ζυμαρικά με διάφορα λαχανικά. Διαθέτει και πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα. Χρωστικές και συντηρητικά δεν έχουν θέση στα προϊόντα της βιοτεχνίας. Θα τα δούμε από κοντά και θα τα προμηθευτούμε στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014.
(Παραδοσιακά ζυμαρικά Ηπείρου Σπανέλλη, Αετορράχης 4 Ιωάννινα τηλ. 26510 76313)

Πάβλοβα από την Έφη Γιαλούση

Το όνομα της Έφης Γιαλούση είναι τόσο γνωστό στην Αθήνα όσο και το signature γλυκό της, η περίφημη "Πάβλοβα". Απλά, όταν θέλεις Πάβλοβα σκέφτεσαι την Έφη. Η οποία είναι, επίσης εξαιρετική μαγείρισσα με ευρύτατο ρεπερτόριο. Η Πάβλοβα είναι μια από τις πιο επιτυχημένες συνταγές γλυκών όλων των εποχών: μεγαλειώδες στην απλότητά του, συνδυάζει αέρινες μαρέγκες, ανάλαφρη κρέμα και φράουλες -στην κλασική μορφή της. Το "Ο,τι καλύτερο" στήθηκε αθόρυβα, πριν ένα χρόνο στη Σκουφά και το word of mouth φρόντισε να γίνει ήδη γνωστό, κυρίως στους ορκισμένους λάτρεις της Πάβλοβα. Συγκεντρώνει εδέσματα για κάθε περίσταση: ένα απολαυστικό πρωϊνό στο πόδι, ένα μικρό γεύμα και βέβαια ένα γλυκό ή παγωτό. Μπορείς, φυσικά, να διαλέξεις μια ολόφρεσκη Πάβλοβα (με πολλές πιθανότητες να τη δεις να φτιάχνεται μπροστά σου), παγωτό ή ένα από τα άλλα γλυκά που διαθέτει το μαγαζί: κέικ, κεράσματα, τούρτες, μους, παραδοσιακά αμυγδαλωτά. Μπορείς και να ψωνίσεις για δώρα φροντισμένες μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού ή ένα σπιτικό λικέρ από λεμόνι, από φρούτα του δάσους, το μικρασιάτικο τσέρι… Ό,τι και να πάρεις είναι φτιαγμένο με αγνά και πρώτης ποιότητας υλικά και -αυτό που είπαμε- σπιτικό concept. Φυσικά, θα πάρουμε μια γεύση στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη, 9-11 Μαίου. 
(Πάβλοβα- Ό,τι καλύτερο Σκουφά 56 τηλ. 210 3388827)

Αλλαντικά της Αλλαντοποιίας Βόρειος Ελλάς

Ένας αιώνας και τέσσερις γενιές εγγυώνται την παράδοση και την ποιότητα σε αυτή την ιστορική αλλαντοποιία της Δράμας που λειτουργεί από το 1946 παράγοντας αλλαντικά με συνταγές από το 1916. Στα παραδοσιακά προϊόντα έχουν πλέον προστεθεί και πολλά ακόμα δημιουργώντας έναν πλούσιο κατάλογο γεύσεων που θα δοκιμάσουμε στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις, Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη. Στις σύγχρονες πλέον εγκαταστάσεις με την εξελιγμένη γραμμή παραγωγής παρασκευάζονται πολλά είδη παστουρμά, σουτζούκι πολίτικο, πολλά λουκάνικα (μεταξύ τους και τα ιδιαίτερα λουκάνικα Προύσσης, το βοδινό καραμανλίδικο, το λουκάνικο Σεφερίδη) και αλλαντικά όπως η μπριζόλα βουνού με αρώματα θυμαριού, φασκόμηλου και δεντρολίβανου, το καπνιστό μπέικον με ρίγανη, η μοσχαρίσια γλώσσα. 
(Αλλαντοποιία Βόρειος Ελλάς, Δράμα τηλ. 25210 33689 www.voreioshellas.gr)

Ελαιόλαδα από τους Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου

Η λέξη "Αρμονία", δεν είναι τυχαία επιλογή για την ονομασία αυτών των ελαιώνων. Αντιπροσωπεύει την άποψη του Γιώργου Σακελλαρόπουλου για τα προϊόντα του και δεν αφορά μόνο τη γεύση, αλλά την όλη λειτουργία τους ως τροφών. Γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν απλό καλό ελαιοπαραγωγό, αλλά με έναν άνθρωπο που διαχειρίζεται την πρώτη ύλη του με απόλυτο σεβασμό και στοχεύει στη δημιουργία τροφίμων που μπαίνουν στην κατηγορία "πολυλειτουργικά" ή βιολειτουργικά. Μαζί με τη σύζυγό του, λάτρεις και οι δύο τη φύσης και της βιολογικής καλλιέργειας χωρίς συμβιβασμούς, φύτεψαν τα ελαιόδενδρά τους με ποικιλίες κορωνέικη και Καλαμών πριν περίπου είκοσι χρόνια στους πρόποδες του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 350 μ. με στόχο τη δημιουργία προϊόντων προσαρμοσμένων στην ιδεολογία τους. Είναι οι πρώτοι που έβγαλαν "στο ράφι" βιολογικό αγουρέλαιο. Τα ελαιόλαδά τους βγαίνουν στην παραγωγή μετά από 3-4 χρόνια δοκιμών και έχουν πολύπλοκη και εκλεπτυσμένη γεύση αλλά και ιδιαίτερη διατροφική αξία. Οι ελιές τους παντρεύονται με φρούτα και βότανα που όχι μόνο τους δίνουν υπέροχες γεύσεις αλλά κυρίως είναι επιλεγμένα για τη συμβολή τους στην βιολειτουργικότητα του τροφίμου. Ανάμεσα στα πολλά που θα γνωρίσουμε στο Φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις στις 9-11 Μαΐου στην Τεχνόπολη, ξεχωρίζουμε το πολυβραβευμένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο "Αρμονία", με αρώματα φρέσκιας ελιάς, ξηρών καρπών, γρασιδιού, με ευχάριστη ελαφριά πικρίλα, ισορροπημένη και ντελικάτη γεύση. 
(Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, Σπάρτη, τηλ. 27310 81118 www.bioarmonia.gr)

Τυροκομικά, μέλι, κρασί από την Κρήτη του Καπρή

Η οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε 40 χρόνια πριν από τον κτηνοτρόφο Μανούσο Καπριδάκη, που διατηρώντας ένα κοπαδάκι από 150 αμνοερίφια, τυροκομούσε στο μικρό του τυροκομείο στις πλαγιές των Λευκών Ορέων. Στα χέρια του Γιώργου Καπριδάκη, δεύτερη γενιά σήμερα, το μικρό τυροκομείο έχει μετατραπεί σε μία σύγχρονη τεχνολογικά εγκατάσταση, ενώ το μικρό κοπαδάκι έχει φθάσει τα 1000 ζώα. Χρησιμοποιώντας πάντοτε τις παραδοσιακές συνταγές και μεθόδους, η οικογενειακή επιχείρηση παράγει τη φημισμένη κρητική αιγοπρόβεια γραβιέρα «της τρύπας» (ωριμάζει μέσα σε σπηλιές των βουνών), μυζήθρα χανιώτικη από κατσικίσιο γάλα (πηχτόγαλο) και αιγοπρόβειο ανθότυρο, φρέσκο και ξερό. Η οικογένεια διατηρεί επίσης στα Σφακιά μελίσσια απ΄ όπου παράγουν θυμαρίσιο μέλι καθώς και αμπέλια και οινοποιείο όπου παράγουν τσικουδιά και κόκκινο κρασί (ποικιλία ρωμέικο). Τα κρητικά προϊόντα ΚΑΠΡΗΣ, πωλούνται στο κατάστημα της οικογένειας στις Βρύσες Αποκορώνου, όπου υπάρχει και η ταβέρνα τους, ενώ εδώ και δύο μήνες, άνοιξαν και το πρώτο αθηναϊκό τους μαγαζί στο Μαρούσι.  
(Αρτ. Τζίτζη)
(Καπρής, Βρύσες Αποκορώνου, Χανιά, Κρήτη, τηλ. 2825051780)

Παραδοσιακά παξιμάδια φούρνου Καρκάνη "Λευκά Όρη"

Παξιμαδάκι "αφρός" με ρίγανη και ελαιόλαδο, τραγανό, τέλειο συνοδευτικό για ρακή, σφακιανό παραδοσιακό αρωματικό παξιμαδάκι με 15 διαφορετικά αρωματικά, άλλο με χαρούπι, πολύσπορο, κρίθινο χωρίς αλάτι που αρέσει πολύ, κλασική κριθαροκουλούρα για ντάκο είναι μερικά από τα προϊόντα του φούρνου Καρκάνη που λειτουργεί από το 1979 στο ορεινό χωριό Ασκύφου Χανίων. Ο Βαγγέλης Καρκάνης συνεχίζει εδώ και δέκα χρόνια την οικογενειακή παράδοση δημιουργώντας παξιμάδια και κουλούρια που μπορεί κανείς να βρει και σε αρκετά αθηναϊκά παντοπωλεία. Οι συνταγές αυθεντικές και τα υλικά επιλεγμένα και τοπικά. Θα τα δοκιμάσουμε στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη, 9-11 Μαΐου.
(Καρκάνης "Λευκά Όρη", Αμμουδάρι Ασκύφου Χανίων τηλ. 28250 95230).

Ανθόμελο, μελισσοκομικά, Οικογένεια Γκουτζιβελάκη

Μικρή οικογενειακή επιχείρηση με έδρα το χωριό Γεμιστή, νομού Έβρου. Εδώ και 45 χρόνια δραστηριοποιείται στην παραγωγή πολύ καλής ποιότητας ανθόμελου, γύρης και βασιλικού πολτού. Το ανθόμελο συλλέγεται από το νέκταρ ανθέων, δέντρων, θάμνων, αγριολούλουδων και μηδικής από τα δάση του νοτίου Έβρου. Η επιχείρηση ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1970 από τον πατέρα Γκουτζιβελάκη, ο οποίος είναι από τους πρώτους μελισσοκόμους στην περιοχή του Έβρου και είναι γνωστός για το ποιοτικό μέλι που παράγει.
Ο νομός Έβρου έχει μεγάλη παράδοση στην μελισσοκομία και τροφοδοτεί με μεγάλες ποσότητες ανθόμελου, μέσω του Μελισσοκομικού συνεταιρισμού Αλεξανδρούπολης, την Αθήνα. Όλα αυτά τα χρόνια το μόνο ζητούμενο για την μονάδα και την οικογένεια Γκουτζιβελάκη, είναι η ικανοποίηση του πελάτη όσον αφορά την ποιότητα των προϊόντων που προτείνουν. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα δοκιμάσουμε στο Φεστιβάλ, 9-11 Μαΐου στην Τεχνόπολη.
(Άρτ. Τζίτζη)
(Οικογένεια Γκιουτζιβελάκη, Ανατολικής Θράκης 27, Αλεξανδρούπολη)

Γλυκά με στέβια Slim Bites

Το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής Slim Bites που άνοιξε πριν ένα χρόνο στην Παιανία ειδικεύεται στα γλυκίσματα με στέβια υψηλής ποιότητας και βιολογικής γεωργίας (αντί για ζάχαρη) και με χαμηλές θερμίδες γενικότερα, δηλαδή με χαμηλά λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες. Κι εδώ δεν μιλάμε για τρία-τέσσερα είδη γλυκισμάτων, αλλά για μια ολόκληρη γκάμα που περιλαμβάνει και παγωτά. Η εμπνευστής του concept και υπεύθυνη παραγωγής Εύα Τουμπή έκανε σοβαρή έρευνα στις πρώτες ύλες -βασικός παράγων για το είδος αυτό γλυκών- και η δουλειά που κάνει δεν είναι τυχαία. Στο εργαστήριο, ο chef patissier Βασίλης Σακελλαρίου, με μεγάλη εμπειρία σε πολυτελή ξενοδοχεία Ελλάδας και εξωτερικού, δημιουργεί γλυκά κλασικά αλλά και καινούργιες γεύσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται στα γλυκίσματα με υγιεινές πρώτες ύλες, όπως η στέβια. Τα γλυκά τους απευθύνονται σε όλους και φυσικά σε όσους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα και αποφεύγουν τη ζάχαρη ή βρίσκονται σε δίαιτα.?
(Slim Bites, Σολωμού 9 Ν.Ψυχικό τηλ. 210 6776764 , εργαστήριο Λ.Λαυρίου 109 Παιανία τηλ. 210 6646716, www.slimbites.gr)

Ελληνικές γεύσεις Naturally Greek

Εμβληματικά ελληνικά προϊόντα διάλεξαν η Αριάδνη Μαντοπούλου και η Πηνελόπη Παπαθέου και δημιούργησαν τη συλλογή προϊόντων "naturally greek" ταξιδεύοντας και επιλέγοντας με αυστηρά κριτήρια τους παραγωγούς που θα εμπιστευτούν. Πάστα ελιάς Καλαμών, παξιμάδια λαδιού από τα Κύθηρα, αρωματικό μέλι από λουλούδια και θυμάρι, άγρια ρίγανη, ανθός αλατιού από τις αλυκές Μεσολογγίου, γνήσια φυστίκια Αιγίνης… Μεσογειακές γεύσεις, χειροποίητα προϊόντα είναι οι λέξεις-κλειδιά για τις επιλογές τους. Στα συν οι πολύ καλαίσθητες συσκευασίες. Θα τα δοκιμάσουμε, βέβαια, στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη, 9-11 Μαίου.
(naturally greek Λεωφόρος Δημοκρατίας 8 Μελίσσια τηλ. 210 8100104)

Το μέλι "Μελισσεύς"

Η μελισσοκομία του Θανάση Γκάρτσου λειτουργεί από το 2007 και συνδυάζει την παραδοσιακή μελισσοκομική μέθοδο με τη μοντέρνα τεχνογνωσία. Στόχος, η αγνότητα και η γνησιότητα, γι' αυτό και το μέλι συλλέγεται από οικοσυστήματα όσο το δυνατόν "παρθένα" και απρόσβλητα από την ανθρώπινη παρουσία. Τα μελίσσια του Μελισσέα ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, ανάλογα με την ανθοφορία. Συλλέγεται μέλι Ελάτης Μαινάλου, μέλι πεύκου Θάσου, μέλι ανθέων από την κεντρική Ελλάδα και όλα τυποποιούνται στις εγκαταστάσεις του Μελισσέα, στο Κρόκιο Μαγνησίας. Φυσικά, θα τα δοκιμάσουμε στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη, 9-11 Μαίου.
(Μελισσεύς, Κρόκιο Μαγνησίας τηλ. 6976 818252 www.melisseus.gr)

Χυμός ροδιού από την Ρόδι Ελλάς

Δεν συζητάμε για έναν απλό χυμό φρούτου, αλλά για ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, με μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και κάλλιο, που δίκαια ονομάζεται ελιξίριο υγείας και ομορφιάς. Η Ρόδι Ελλάς τον ονομάζει Pom Star και διαφέρει από τους άλλους γιατί είναι απαστερίωτος, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρεί την ατόφια γεύση του φυσικού χυμού και δεν είναι στυφός. Είναι ένας 100% φυσικός χυμός χωρίς αραίωση ή συντηρητικά, που γίνεται με τη μέθοδο της ταχείας κατάψυξης. Η Ρόδι Ελλάς ιδρύθηκε το 2006 και πρσφέρει ολοκληρωμένη σειρά εξειδικευμένων προϊόντων (αλλά και υπηρεσιών) στον αγρότη παραγωγό. Ήταν η εταιρεία που εγκατέστησε για πρώτη φορά την καλλιέργεια της ροδιάς στην Ελλάδα και λειτουργεί με συμβολαιακή γεωργία. Διαθέτει, ακόμα, νωπά ρόδια και μαρμελάδα ροδιού χωρίς συντηρητικά. Θα τα δοκιμάσουμε στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη, 9-11 Μαίου.
(Ρόδι Ελλάς ΑΒΕΕ, εργοστάσιο Γιαννιτσά τηλ. 2382093200 www.rodiellas.gr)

Τυριά και καπνιστά κρεατικά Αδελφών Κωστάκη

Εδώ θα δοκιμάσουμε εξαιρετική γραβιέρα από πρόβειο κυρίως γάλα! Το τυροκομείο Κωστάκη, στις Τζιτζιφιές Αποκορώνου, λειτουργεί από το 1975 και παράγει εξαιρετικής γεύσης τυριά από το εκλεκτό γάλα προβάτων και κατσικιών που ζουν ελεύθερα στα βουνά της περιοχής. Ονομαστή η γραβιέρα τους που ωριμάζει 3-6 μήνες, η γαλομυζήθρα, ο ανθότυρος (φρέσκος και ξηρός). Πριν από τέσσερα χρόνια στην επιχείρηση προστέθηκε και ένα εργαστήριο καπνιστών παραδοσιακών κρητικών αλλαντικών που κυκλοφορούν με την ονομασία "Γεύσεις τσι…Καμινάδας". Δεν λείπει το απάκι, το σύγκλινο, το λουκάνικο με θυμάρι και φασκόμηλο, όλα καπνιστά με παραδοσιακό τρόπο.
(Τυροκομείο αφοι Κωστάκη,  Τζιτζιφές Αποκορώνου, νομός Χανίων, Κρήτη, τηλ. 28250/71558)

Σάλτσες και μαρμελάδες Δαρνάκων Γεύσεις

Το Νέο Σούλι είναι ένα από τα πέντε Δαρνακοχώρια του νομού Σερρών κι εκεί βρίσκεται, εδώ και ένα περίπου χρόνο, η οικοτεχνία του Σωτήρη Βαγενά, τεχνολόγου γεωπόνου, που παρασκευάζει σάλτσες και μαρμελάδες με αγνά υλικά και σπιτικές συνταγές, που δεν τους λείπει η πρωτοτυπία. Για παράδειγμα, θα βρείτε αγαπημένες σπιτικές γεύσεις όπως η σάλτσα με κρεμμύδι και δάφνη, η σάλτσα με κόκκινη πιπεριά και ρίγανη κ.ά. αλλά και πιο πρωτότυπες (μαρμελάδα ντομάτα, μαρμελάδα πορτοκάλι-καρότο κ.ά.), που θα σας κερδίσουν από την πρώτη κουταλιά. Τα υλικά είναι επιλεγμένα και δεν χρησιμοποιούνται χρώματα και συντηρητικά. Άλειμμα παντζαριού με πορτοκάλι, μαρμελάδα πορτοκάλι με καρότο, μαρμελάδα ντομάτα είναι μερικές ακόμα γεύσεις. Οι Δαρνάκων Γεύσεις κάνουν μια σοβαρή προσπάθεια να διασώσουν και να διαδώσουν τις παραδοσιακές σπιτικές λιχουδιές των Δαρνάκων. Θα πάρουμε μια γεύση στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη.
(Νέο Σούλι Σερρών τηλ. 23210 92754)

Καφές από την Taf Hand Crafted Coffees

Ο στόχος της επιχείρησης Taf - Ι.Ταλούμης & Σία, με τη μακρόχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία στην παραγωγή καφέ ήταν πάντα οι καφέδες ανώτερης ποιότητας (specialties). Εισάγει άφρυκτο καφέ και δημιουργεί μετά από εντατική έρευνα μοναδικά χαρμάνια καφέδων. Διατηρεί απ' ευθείας σχέσεις με τους παραγωγούς καφέ, σύμφωνα με το μοντέλο direct relationship coffees αλλά προμηθεύεται καφέδες και από micro-lots και nano-lots ή και από διεθνείς οργανισμούς. Οι σειρές καφέδων της είναι οι Single Estate Coffees, Taloumis Family Limited reserve και Sustainability Coffees. Στο κατάστημα της εταιρείας Taf Coffee στην Εμμ. Μπενάκη με ειδικευμένους baristas, μπορείτε να δοκιμάσετε και να προμηθευτείτε specialty καφέδες που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό λάτρη… Espresso, φίλτρου, ελληνικός θα μας περιμένουν στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη, 9-11 Μαίου.
(Εμμ. Μπενάκη 7-9 τηλ. 210 6218172  www.cafetaf.gr - εργοστάσιο Άγιος Στέφανος Αττικής, τηλ. 210 6218172)

Ελαιόλαδα Ariston, από τη Μεσσηνία

Η Ariston του Άγγελου Δούκα από τη Μεσσηνία έχει εντρυφήσει στο είδος "αρωματικά ελαιόλαδα", παρουσιάζοντας μια γκάμα πάνω από 12 αρωματικών ελαιολάδων, με γεύσεις καθαρές, έντονες, αυθεντικές. Πρόκειται για εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα στα οποία έχουν προστεθεί αιθέρια έλαια. Το ελαιόλαδο με άρωμα lime μοσχοβολάει λάιμ και φρέσκο αμύγδαλο και έχει σωστή αίσθηση λεμονιού, το αρωματισμένο με wasabi (η πράσινη γιαπωνέζικη μουστάρδα) μας κατέκτησε με το άρωμα άγουρης ελιάς και αμύγδαλου που συνδυάζεται τέλεια με το άρωμα και τη συγκρατημένη κάψα του wasabi. Εκείνο με το τσίλι είναι για … γερούς ουρανίσκους γιατί είναι πραγματικά καυτερό: σαν ντιπ για να βουτήξεις ελαφρά ψωμάκι (ή για να βρέξεις μπουκίτσες για κρουτόν), ελάχιστες σταγόνες σε όσπρια σαν τα ρεβύθια ή τους γίγαντες. Θα βρείτε, ακόμα, με βασιλικό, με σκόρδο, με δεντρολίβανο, με φρέσκια ρίγανη, με σανγκουίνι και άλλα. Η Ariston Hellas εμφιαλώνει και πολύ ενδιαφέροντα βαλσαμικά ξίδια που παράγονται με δική της παραγγελία στη Modena, από ποικιλίες lambrusco, sangiovese και trebbiano. Εκτός από τα απλά υπάρχουν και εκείνα που έχουν "ζυμωθεί " με φυσικούς χυμούς και δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε βινεγκρέτ, αλλά και σκέτα. Μας άρεσε εκείνο με το plum (δαμάσκηνο), με τονισμένη τη γεύση του φρούτου και ήπια οξύτητα -το πίνεις και σαν σφηνάκι με πάγο, όπως και το rapsberry. Φυσικά, θα τα δοκιμάσουμε στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις…
(Ariston Hellas A. Δούκας και Π.Δούκας, Γαργαλιάνοι Μεσσηνίας τηλ. 27630 22322)

Καβουρμάς Σερρών Γρηγόρη Μπουντά

Από οικογένεια παραδοσιακών κτηνοτρόφων, ο Γρηγόρης Μπουντάς δημιούργησε το 1998 και ένα κατάστημα πώλησης των φρέσκων κρεάτων. Σήμερα, μετά από 12 χρόνια, τα προϊόντα πλύθηναν και το παρασκευαστήριο εκσυγχρονίστηκε σε ποιότητα και ασφάλεια (ISO 22000). Η τοπική συνταγή του καβουρμά αποτελεί το πιο ονομαστό προϊόν του αλλά διαθέτει και λουκάνικα και άλλα παραδοσιακά προϊόντα κρέατος. Η οικοτεχνία βρίσκεται στο Ροδολίβο Σερρών, στους πρόποδες του Παγγαίου όρους. Θα δοκιμάσουμε τον σπιτικό παραδοσιακό καβουρμά Παγγαίου στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη.
(Το Παγγαίο, Ροδολίβος Σερρών τηλ. 23240 71818)

Μαρμελάδα Goji Berry από την Aelia Φάρμα

Στον εύφορο κάμπο της Βέροιας και στη Βέργη Σερρών απλώνονται τα κτήματα της Aelia που είναι ενταγμένα σε βιολογικό πρόγραμμα καλλιέργειας. Πρόκειται για 40 στρέμματα που παράγουν goji berry εξαιρετικής ποιότητας, γεγονός που οφείλεται και στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Το "μούρο της ευτυχίας" (μετάφραση του goji berry) καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και είναι γνωστές οι αντοξειδωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες. Το κύριο προϊόν του κτήματος είναι η μαρμελάδα goji berry (καθώς και το επάλειμμα), από 100% καρπό δικής τους παραγωγής, δυο καινοτόμα προϊόντα. Χρησιμοποιούν ακατέργαστη καστανή ζάχαρη καθώς και χυμό αγαύης, ένα από τα καλύτερα γλυκαντικά που δεν επηρεάζει καθόλου τη γεύση του goji berry. Είναι κατάλληλη για όσους αποφεύγουν τη ζάχαρη για κάθε αιτία. Θα δοκιμάσουμε την πρωτοποριακή αυτή μαρμελάδα στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη.
(Aelia, Σέρρες www.aeliacompany.gr)

Βιολογικά προϊόντα από την Αθανασία Λαμπροπούλου

Η Αθανασία Λαμπροπούλου ασχολείται πάνω από 20 χρόνια με τις βιοκαλλιέργειες, παρακολουθώντας συνέχεια σεμινάρια και αποφασίζοντας ποια προϊόντα θα καλλιεργήσει με συνεχείς πειραματισμούς. Από αγροτική οικογένεια που μετράει γενιές πίσω, στράφηκε στη βιοκαλλιέργεια από ιδεολογία πιστεύοντας στην αξία των «καθαρών» τροφίμων, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζουν σε σχέση με τα συμβατικά καλλιεργούμενα τρόφιμα. Το σπαράγγι (πράσινο) είναι η δεύτερη σε μέγεθος βιοκαλλιέργεια  των κτημάτων της οικογένειας (18 στρ.) με πρώτη το αμπέλι (20 οικογενειακά στρέμματα συν ενοικιαζόμενα). Οι καλλιέργειες περιλαμβάνουν επίσης και άλλες μικρότερες βιολογικές καλλιέργειες λαχανικών και κηπευτικών ανάλογα με την εποχή (ιταλικό ραδίκι, ραδικέτες, σταμναγκάθι, ρόκα, λόλα, μαρούλι, μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκυθάκια, κλπ). Τα προϊόντα διατίθενται στις βιολογικές αγορές και σε καταστήματα της Ηλείας, της Μεσσηνίας, της Αχαΐας και της Αττικής. Θα γνωρίσουμε το βιολογικό πράσινο σπαράγγι της και θα μας μιλήσει για τις καλλιέργειές της στο Φεστιβάλ. 
(Αρτ. Τζίτζη)
(Αθανασία Λαμπροπούλου, Μυρτέα, Πύργος, Ηλεία, Πελοπόννησος, τηλ. 26210 54288)

Τα πρωτότυπα σοκολατάκια Le Votre Piree

Δεν έχετε ξαναδοκιμάσει κάτι τέτοιο σε σοκολατένιες δημιουργίες. Ο Στέφανος Διαμαντόπουλος συνδυάζει την αγάπη του για το κρασί και το αλκοόλ με τη ζαχαροπλαστική τέχνη που σπούδασε στο Παρίσι και δημιουργεί σοκολατάκια και σοκολάτες με γεύσεις ηδονικές: τρουφάκια με κονιάκ 40 ετών, με κρασί σαν το μαυράθηρο του Ρούσσου ή τη μαλαγουζιά του Παπαγιαννάκου, με βινσάντο, με ρακή κρητικιά, με τα ελιξήρια Βαϊμάκη, με μπαλσάμικο, με μαστίχα…Ο Στέφανος Διαμαντόπουλος μεγάλωσε  στο ζαχαροπλαστείο του πατέρα του, που λειτουργούσε από το 1962. Στη θέση του έστησε το δικό του εργαστήριο σοκολάτας όπου δοκιμάζει ασταμάτητα νέες τολμηρές γεύσεις, χωρίς όριο. Μπορεί να ακούγεται αναπάντεχο το σοκολατάκι "χωριάτικη σαλάτα", εκείνος όμως κατάφερε να ισορροπήσει τη σοκολάτα με τη ντομάτα και τη ρίγανη. Όπως και με την πιπεριά ή με τη γύρη λουλουδιών, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά που θα δοκιμάσετε στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη.
(Le Votre Piree, Κουντουριώτου 166 Πειραιάς τηλ. 210 4122577)

Γαύρος μαρινάτος Ζοe's Greek

H Ζωή Μελέτη φτιάχνει φρέσκο γαύρο μαρινάτο με δική της συνταγή, με σκορδάκι και μαϊντανό και τον συσκευάζει. Η αφορμή δόθηκε όταν οι πελάτες του μεζεδοπωλείου της στην Αθήνα (το Αποστακτήριον) απαιτούσαν το νόστιμο, σπιτικό γαυράκι "πακέτο για το σπίτι". Ήδη ετοιμάζεται και εκδοχή με τζίντζερ και δεντρολίβανο και θ' ακολουθήσουν και άλλες δημιουργικές συνταγές. Μην τον χάσετε  στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη, 9-11 Μαίου όπου θα της ζητήσουμε και τη συνταγή.
(Zoe's Greek Αγ. Αναργύρων 2 Ν.Ερυθραία τηλ. 210 6207126)

Παραδοσιακά γλυκά Κομοτηνής Νεντίμ

Ο Νεντίμ ήταν ο πρώτος που παρασκεύασε σουτζούκ λουκούμ το 1950, στο μικρό εργαστήρι του στην Κομοτηνή. Από τότε, το ιδιαίτερο αυτό γλύκισμα (καρύδια περασμένα σε σπάγγο και βουτηγμένο σε λουκούμι με μούστο) έγινε το ονομαστό γλυκό της Κομοτηνής. Σήμερα, η φίρμα Νεντίμ είναι συνώνυμη με την παράδοση στα γνήσια ανατολίτικα γλυκά: ποικιλία από μπακλαβάδες, σαραγλί, σεκέρ παρέ, τουλουμπάκια και μερικά σπάνια, σαν το ντιλμπέρ ντουνταΐ (τα χείλη της καλλονής), όλα τα σιροπιαστά, αλλά και πολλά ιδιαίτερα λουκούμια, σαν το σαράι, του πασά, το ραχάτ. Από τη λίστα δεν λείπει το μαλεμπί, το καζάν ντιπί και το ταούκ γκιοσού ενώ το παγωτό τους ντοντουρμά από πρόβειο γάλα της ημέρας είναι ασυναγώνιστο. Φυσικά, θα πάρουμε μια γεύση στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη.
(Νεντίμ, Κομοτηνή, τηλ. 25310 32444)

Προϊόντα χαρουπιού, μέλι, αρκαδικά ζυμαρικά του Αθανάσιου Μονεμβασίτη

Η οικογενειακή επιχείρηση με έδρα το Βασιλάκι της Λακωνίας ξεκίνησε παράγοντας μικρή ποσότητα μελιού, ενώ διέθετε στην αγορά  τον πολύτιμο ανθό αλατιού (fleur de sel) από τις αρχαίες αλυκές στα βράχια του Ταινάρου στη  Μάνη, καθώς και άγρια βότανα (τσάι και ρίγανη), που συνέλεγε από μεγάλο υψόμετρο στον Ταΰγετο. Σήμερα, η επιχείρηση διαθέτει θυμαρίσιο μέλι, μέλι ελάτης και πεύκου, ανθόμελο, μέλι από ρείκι, πορτοκαλιά και κουμαριά και ανάλογα με την ανθοφορία μέλι καστανιάς και δρυός. Επίσης, σε εργαστήριο παρασκευάζει μεγάλη ποικιλία παξιμαδιών, με παλιές δοκιμασμένες συνταγές και με σκληρό σιτάρι, σε 18 διαφορετικές γεύσεις καθώς και 4 γεύσεις με 20% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μάνης. Παράλληλα, η εταιρεία αντιπροσωπεύει το πιστοποιημένο εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών ‘’Αρκαδική γεύση’’ από τη Βλαχέρνα Αρκαδίας, που παρασκευάζει με φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα μια ολόκληρη σειρά από χυλοπίτες, κριθαράκι, τραχανά και μακαρονάκι, προϊόντα χαρουπιού από την Κύπρο (χαρουπόμελο χαρουπάλευρο, «χαρουπολάτα» (σοκολάτα από χαρούπι), καραμέλες καθώς και πετιμέζι και θρεψίνη από συμπυκνωμένο πετιμέζι, τη βιοτεχνία ‘’Ζεύς’’ από την Αριδαία Πέλλης (κομπόστες, χυμό τομάτας, πιπερόσαλτσες, πιπεριές Φλωρίνης, πιπεριές καυτερές καθώς και μελιτζάνα, ψημένα όλα στα κάρβουνα), τουρσιά, παντζάρι σαλάτα και αμπελόφυλλα από άγριο αμπέλι, τοματίνια αποξηραμένα από την Ξάνθη και σαπούνι ελαιολάδου χειροποίητο, λευκό και πράσινο.  Η εταιρεία διαθέτει πανελλήνιο δίκτυο διανομής.
(Άρτ. Τζίτζη) 
(Αθανάσιος Μονεμβασίτης Κοζάνης 29, Αττική,  τηλ. 211 8007557, 210 5982830)

Κρητικά τυριά και προϊόντα από το Ξαθέρι

Το Ξαθέρι (που στην κρητική διάλεκτο σημαίνει "αφρός") είναι μια αυθεντική γωνιά της Κρήτης στους Αμπελόκηπους, με πολλά επιλεγμένα προϊόντα του νησιού, αλλά πάνω απ' όλα τα τυριά και γαλακτοκομικά της Τυροκομικής Αμαρίου στο Ρέθυμνο, φημισμένα για τις γεύσεις τους. Η Τυροκομική Αμαρίου ξεκίνησε το 1970 ως μια οικογενειακή τυροκομική μονάδα και μεταφέρθηκε το 2005 σε νέες πρότυπες εγκαταστάσεις στην ίδια περιοχή, το Αμάρι στο Ρέθυμνο. Η περιοχή του τυροκομείου είναι πλούσια σε αρωματικά φυτά, γι’ αυτό και το γάλα της είναι ιδιαίτερα γευστικό και υψηλής διατροφικής αξίας, κάτι που αντανακλάται και στη γεύση των τυριών. Γραβιέρα Π.Ο.Π. με ελαφριά, υπόγλυκη γεύση και ξινομυζήθρα Π.Ο.Π., ξηρός ανθότυρος, φρέσκια μυζήθρα, κεφαλοτύρι αλλά και ένα αλοιφώδες τυρί με χαμηλά λιπαρά,το Amarino, όπως και το ανάλατο "τυρομάλαμα"  είναι τα πιο ονομαστά. Θα τα δοκιμάσουμε όλα στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη.
(Ξαθέρι: Δουκίσσης Πλακεντίας 18, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6927622, www.xatheri.com)

Φασιανοί, πέρδικες, ορτύκια από τα Θηράματα Γρεβενών

Στους πρόποδες της Πίνδου, στο χωριό Κυπαρίσσι, σε υψόμετρο 1000 μ. και σε ένα περιβάλλον 15 στρεμμάτων με βελανιδιές βρίσκεται η πρότυπη μονάδα Πτερωτών Θηραμάτων Γρεβενών του Ευάγγελου Παπαδόπουλου. Η μονάδα στήθηκε το 1995 από τον πατέρα του, μετανάστη από την Αυστραλία, αρχικά μόνο με φασιανούς, είδος στο οποίο εξειδικεύονται. Σήμερα διαθέτουν πιστοποίηση γνησιότητας για το σπάνιο είδος φασιανού κολχικό-κολχικό, που επανέφεραν και εκτρέφουν -είδος υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα. Πολλά ακόμα είδη φασιανών, βουνίσια, νησιώτικη και πεδινή πέρδικα, ορτύκια, λευκά και μπλε παγώνια, φραγκόκοτες αλλά και γνήσιες εγχώριες μικρόσωμες κότες αναπτύσσονται αρχικά σε εξωτερικούς κλωβούς, ορισμένα πριν την απελευθέρωσή τους στο φυσικό περιβάλλον. Η σίτηση των πουλιών γίνεται με πιστοποιημένη μη μεταλλαγμένη τροφή. Τα προϊόντα τους διατίθενται νωπά και κατεψυγμένα, ενώ διαθέτουν το δικό τους σφαγείο και τα τυποποιούν οι ίδιοι. Περιμένουμε να τα δούμε με πολύ ενδιαφέρον στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη.
(Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Κυπαρίσσι Γρεβενών τηλ. 24620 28643 www.fasianos.gr)

Φατουράδες και άλλα κυθηραϊκά προϊόντα

Φατουράδα ονομάζουν στα Κύθηρα το ποτό που γίνεται με αγνό τσίπουρο και κανελογαρύφαλλα ή φρούτα. Είναι το εμβληματικό ποτό του νησιού και το βρίσκουμε σε πολλές εκδοχές στα Κυθηραϊκά Προϊόντα του Σταύρου Εμμανουήλ. Μπαίνοντας στη Χώρα των Κυθήρων δεν γίνεται να μην προσέξεις το μαγαζί του Σταύρου, που συγκεντρώνει ό,τι καλύτερο βρίσκει στα χωριά του νησιού: τα περίφημα μέλια Κυθήρων και Αντικυθήρων, φατουράδες σε διάφορες γεύσεις (δαμάσκηνο, βερίκοκκο, ρόδι…), τοπικά σπιτικά γλυκίσματα, λαδοπαξίμαδα με ντόπιο ελαιόλαδο, τσιπούρα (ρακή) και τσιπουρόμελο, βότανα από την άγρια φύση των Κυθήρων. Αλλά και ορεκτικά, όπως αγκιναρόπαστο με αντζούγιες ή το μελιτζανοκαπαρόπαστο…Θα βρίσκεται στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη, 9-11 Μαίου, για να μας τα δείξει, να μας τα εξηγήσει και, βέβαια, να πάρουμε μια γεύση από Κύθηρα.
(Σταύρος Εμμανουήλ, τηλ. 6978553189)

Προϊόντα από τους Μύλους Γρεβενών Γιαννακόπουλος Α.Ε.

Προϊόντα: Σταρένιο όλων των τύπων (μαλακό, σκληρό, ολικής αλέσεως, κλπ)  καλαμποκάλευρο, αλεύρι από κριθάρι, αλεύρι πολύσπορο, αλεύρι από σίκαλη, αλεύρι χωρίς γλουτένη, αλεύρι πετρόμυλου (σταρένιο μαλακό και σκληρό), αλεύρι σίκαλης, αλεύρι dinkel (λευκό, ολικής και πολύσπορο), σιμιγδάλι, βιολογικό αλεύρι, νιφάδες σπόρων. Η εταιρία δραστηριοποιείται σε μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής από το 1996 κατέχοντας την 10η θέση στην Ελληνική Αλευροβιομηχανία σε αλέσεις και πωλήσεις. Με σεβασμό στην παράδοση και με βάση τις συνταγές του μπουράτου αλευριού από διαλεχτές ποικιλίες 100% ελληνικού μαλακού σιταριού των ορεινών περιοχών των Γρεβενών παράγουν πάνω από 50 διαφορετικούς τύπους αλεύρων για κάθε χρήση, οικιακή και επαγγελματική. Το αλεύρι της εταιρίας «Σπιτικό Γρεβενιώτικο», είναι το μοναδικό ελληνικό αλεύρι που αναφέρει την περιοχή προέλευσής του. 
(Άρτ. Τζίτζη)
(ΜΥΛΟΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ  Γιαννακόπουλος Α.Ε., 1ο χλμ Ε.Ο. Γρεβενών – Ιωαννίνων, τηλ. 24620 84410)

Καφές ελληνικός και όχι μόνο, Nίνο

Με έδρα τις Σέρρες, ο Ανανίας Αραπίδης "Νίνο" συνεχίζει μια οικογενειακή επιχείρηση 25 ετών. Η βιοτεχνία τους είναι πλέον εξοπλισμένη άριστα τεχνολογικά, εισάγει εκλεκτές ποικιλίες καφέ από Ασία και Αφρική και δημιουργεί δικά της χαρμάνια δημιουργώντας καφέδες ελληνικό, βιολογικό φίλτρου, espresso. Διαθέτει, ακόμα, ρόφημα σοκολάτας και εμπορεύεται όλους τους ξηρούς καρπούς, από αμύγδαλο μέχρι ηλίοσπορο, κατά κύριο λόγο από την περιοχή των Σερρών και την υπόλοιπη Ελλάδα. Θα πάρουμε μια γεύση στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη, 9-11 Μαίου.
(Ανανίας Αραπίδης "Νίνο" Σέρρες, τηλ. 23210 97990 www.nino.gr)

Ακανές Λαϊλιά Σερρών του Ηλία Νικολαΐδη

Ο ακανές μοιάζει οπτικά με κοινό λουκούμι αλλά δεν είναι. Η τοπική παραδοσιακή σπεσιαλιτέ των Σερρών περιέχει κατσικίσιο βούτυρο και καβουρδισμένο αμύγδαλο, υλικά που το κάνουν πλούσιο, μυρωδάτο και πολύ γευστικό. Συνηθίζεται η ονομασία Ακανές Λαϊλιά, από το βουνό Λαϊλιά των Σερρών, ίσως γιατί από εκεί προερχόταν το βούτυρό του. Σ' αυτό το βουνό έφτιαχνε ακανέδες και ο παππούς Νικολαΐδης πριν 74 χρόνια… Το πρώτο εργαστήριο της οικογένειας Νικολαΐδη στήθηκε το 1953 και σήμερα, στην τρίτη γενιά πλέον, έχει εκσυγχρονισθεί χωρίς να πάψει να χρησιμοποιεί τα προϊόντα της περιοχής και την παραδοσιακή συνταγή. Στέλνει το παραδοσιακό σερραϊκό έδεσμα σε όλη την Ελλάδα. Θα έχουμε την ευκαιρία να το γευτούμε στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη, 9-11 Μαίου.
(Ηλίας Νικολαΐδης, Λευκώνας Σερρών, τηλ. 23210 39434)

Παραδοσιακά κρητικά εδέσματα από τη "Σφακιανόπιτα"

Με σύνθημα «πλάθουμε για εσάς τις γεύσεις της παράδοσης με αυθεντικές συνταγές της γιαγιάς, με στόχο να αναδείξουμε την γευστική κληρονομιά μας με αυθεντικά υλικά από τον τόπο μας» η Σαπφώ Κατσούλη από την Ασκύφου Σφακιών φτιάχνει τα εμβληματικά της κρητικής κουζίνας σαν την σφακιανόπιτα με μυζήθρα η χόρτα, τα ξεροτήγανα, τις τούρτες, τα λυχναράκια, και τα σουσαμοκούλουρα. Έξι γυναίκες της ίδιας οικογένειας ένωσαν τις δυνάμεις τους και φτιάχνουν με τα χέρια τους κρητικές λιχουδιές. Χρησιμοποιούν μέλι που μαζεύουν οι ίδιες από τα Λευκά Όρη, και μυζήθρα παραγωγής τους. 
(Άρτ. Τζίτζη)
(Σφακιανόπιτα, Ασκύφου Σφακιών, Κρήτη, τηλ. 693 041 0351)

Τυροκομικά των Αφών Παπαγιαννάκη από την Κρήτη

Η τυροκομική μονάδα των Αφών Παπαγιαννάκη στα Περβολάκια Κισσάμου από το 1979 στηρίζει την ποιότητα των τυριών της στην εξαιρετική πρώτη ύλη, το γάλα από μικρές κτηνοτροφικές μονάδες της Κισσάμου και του Ομαλού και στην παραδοσιακή τυροκόμηση. Επικεφαλής, η εξαιρετική τους γραβιέρα, 5μηνης ή 12μηνης ωρίμανσης. Στη γκάμα τους, κεφαλογραβιέρα, ένα κατσικίσιο τυρί από ζώα που βόσκουν στην παραθαλάσσια Κουντούρα, γαλομυζήθρα Χανίων από κατσικίσιο γάλα (από πρόβειο τον χειμώνα), στάκα και στακοβούτυρο, ξηρός ανθότυρος και μαλάκα (που ονομάζεται πλέον "τυρομάλαμα"). Τα τυριά τους διατίθενται σε επιλεγμένα παντοπωλεία της Κρήτης, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης. Θα τα δοκιμάσουμε στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις Άνοιξη 2014 στην Τεχνόπολη, 9-11 Μαίου.
(Αφοί Παπαγιαννάκη, Περβολάκια Κισσάμου, Χανιά  τηλ. 28220 31472)

Βουβαλίσια προϊόντα "Γεύσις-Άρωμα-Παράδοσις"

Η αυξημένη ζήτηση των καταναλωτών για ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα και η άμεση πρόσβαση σε εκλεκτό βουβαλίσιο γάλα ήταν το κίνητρο που έκανε το Δημήτρη Χατζησαββίδη να ξεκινήσει το 2007 την επιχείρηση  ΓΕΥΣΙΣ-ΑΡΩΜΑ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ με ζυμαρικά, ακανέδες και κουλουράκια με βουβαλίσιο γάλα. Τα προϊόντα παράγονται με μακεδονίτικες πρώτες ύλες και συνταγές δικές τους από διάφορα έμπειρα τοπικά εργαστήρια της περιοχής. Η γκάμα των προϊόντων περιλαμβάνει τον περίφημο σερραϊκό «ακανέ» που φτιάχνεται με βούτυρο και αμύγδαλα, 14 είδη ζυμαρικών (χυλοπίτες και κοντό χυλοπιτάκι, τραχανά ξινό και γλυκό, τραχανά με βρέφη –χωρίς αβγό, κουσκούς, ταλιατέλες και κριθαράκι) με βουβαλίσιο γάλα και λευκό αλεύρι ή αλεύρι ολικής αλέσεως καθώς και αλμυρά και γλυκά κουλουράκια με βουβαλίσιο γάλα. Η διάθεση των προϊόντων γίνεται πανελλαδικά ενώ εξάγουν ήδη και σε χώρες της Ευρώπης –Αγγλία, Ολλανδία και των Βαλκανίων, Ρουμανία και Βουλγαρία.
(Άρτ. Τζίτζη)
(Λιθότοπος, Λίμνη Κερκίνη Σερρών, τηλ. 23250/41607, 6937 037078)

Παραδοσιακός Χαλβάς Φαρσάλων του Γούναρη

Η δύσκολη τέχνη του χαλβά Φαρσάλων, γοήτευσε το Χρήστο Γούναρη από τότε που ήταν πολύ μικρός. Έμαθε να φτιάχνει χαλβά Φαρσάλων δουλεύοντας χρόνια σε ένα από τα λίγα παραδοσιακά εργαστήρια που είχαν απομείνει στην περιοχή, αφού η τέχνη του χαλβά Φαρσάλων δεν μαθαίνεται σε σχολές. Ζαχαροπλάστης ο ίδιος, άνοιξε το δικό του ζαχαροπλαστείο και το εργαστήριο παρασκευής χαλβά το 2003. Παρασκευάζει χειροποίητα το σπουδαίο γλυκό με τον πατροπαράδοτο τρόπο, από νισεστέ, ζάχαρη, αμύγδαλα και φρέσκο γίδινο ή αιγοπρόβειο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς το μίγμα που βράζει σε μπακιρένιο καζάνι. Είναι μέλος των Χαλβαδοποιών Φαρσάλων και μαζί με τους συναδέλφους του καταβάλουν προσπάθειες να αναγνωρισθεί ο Χαλβάς Φαρσάλων ως προϊόν ΠΟΠ. Ακόμα, έχει επινοήσει μαζί με τη γυναίκα του μια άγλυκη εκδοχή ενός παραδοσιακού κουλουριού με κόκκινο κρασί για όσους έχουν λόγους να αποφεύγουν τη ζάχαρη και το παράγει με λευκό αλεύρι ή αλεύρι ολικής αλέσεως. 
(Άρτ. Τζίτζη) 
(Φάρσαλα, Θέτιδος 121, Λάρισα, Θεσσαλία, τηλ. 24910/25855,  6937 106136)
 
(έρευνα από την Ντίνα Γκρουμούτη και την Άρτεμη Τζίτζη)

Οίνοι και ποτά
Κτήμα Σπυρόπουλου

Η οικογένεια Σπυρόπουλου έχει πολύ στενούς δεσμούς με το αμπέλι και τον οίνο από τα τέλη του 19ου αιώνα όπως φαίνεται από το παλαιό «οινοποιείο» της του 1890, μερικά μέτρα από τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Αρχαίας Μαντινείας. Το πρώτο οινοποιείο αυτού του πασίγνωστου στους κύκλους των μικρών παραγωγών Κτήματος, βρίσκεται στην καρδιά της Αρκαδίας στην πολυάμπελο Μαντινεία, σε υψόμετρο 650 μέτρα, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα τείχη, την αγορά και το θέατρο της αρχαίας πόλης. Σχεδιάστηκε το 1987 από τον καθηγητή της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Δρ. Αργύρη Πετρονώτη και πυρήνας του είναι ο αυστηρός, τυπικός, πέτρινος αρκαδικός πύργος που κυριαρχεί στο μοντέρνο κτίριο. Βρίσκεται καταμεσής στους ιδιόκτητους, βιολογικά καλλιεργούμενους αμπελώνες με Μοσχοφίλερο, και σ' αυτό οινοποιούνται όλα τα λευκά και τα αφρώδη κρασιά του Κτήματος Σπυρόπουλου. Το δεύτερο οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά ενός ιδιόκτητου αμπελώνα 110 στρεμμάτων φυτεμένου με Αγιωργίτικο και είναι το επίκεντρο των κόκκινων κρασιών. 
(15ο Χιλ. Επαρχιακής οδού Τρίπολης-Αρτεμισίου, Αρχαία Μαντινεία, Αρκαδία, 27960 61400, www.domainspiropoulos.com)

Κτήμα Γράμψα

Το Κτήμα Γράμψα βρίσκεται στο ημιορεινό ριζίτικο χωριό Λαγωπόδο, στη Ζάκυνθο, και δημιουργήθηκε με σκοπό να αναδείξει τον ανεξερεύνητο πλούτο των Ζακυνθινών ποικιλιών Αυγουστιάτη και Γουστολίδι. Με κατάλληλη φροντίδα στην καλλιέργεια, με σεβασμό στη φύση και στον άνθρωπο, αξιοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία. Η αυστηρή προσήλωση στην ποιότητα της πρώτης ύλης και η προσεγμένη οινοποίηση έδωσε ένα μοναδικό αποτέλεσμα κάνοντας πλουσιότερη την παλέτα των ελληνικών οίνων σε μια πολλά υποσχόμενη προσπάθεια. Το Κτήμα Γράμψα δημιούργησε επίσης ξενώνα για να δώσει την ευκαιρία στους λάτρεις του κρασιού να επισκεφτούν από κοντά τον προικισμένο αμπελώνα, που σύντομα θα είναι διαθέσιμος για όσους το επιθυμούν. Παράγει 4 διαφορετικά κρασιά (ξηρά λευκά και κόκκινα, και ερυθρό γλυκό) και 2 ελαιόλαδα.
(Λαγωπόδο, Ζάκυνθος, 26950 92286, 6974034800 - Βελεστίνου 19, Αθηνά, 210 6997442, 6944 274501, http://www.ktimagrampsa.gr)

Κτήμα Γ. Κοκοτού

Το «Κτήμα Κοκοτού» ξεκίνησε όταν η οικογένεια του Γιώργου Κοκοτού, σαράντα σχεδόν χρόνια πριν, αποφάσισε να εγκαταλείψει την αστική ζωή της μεγαλούπολης και να έρθει στη Σταμάτα, προκειμένου να χτίσει το σπίτι της και να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της γης. Το 1980 ο Γιώργος και η Άννα Κοκοτού δημιούργησαν έναν αμπελώνα 70 στρεμμάτων, με τις διεθνείς ποικιλίες, Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay, στοχεύοντας στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας και αποτέλεσαν ένα από τα βασικά σημεία αναφοράς στους Έλληνες μικρούς παραγωγούς. Σήμερα, το «Κτήμα Κοκοτού» έχει εξελιχθεί θυμίζοντάς μας οινοποιείο της Τοσκάνης και στους κόλπους έχει δημιουργηθεί βιολογικός ελαιώνας αποτελούμενος από 400 ελαιόδεντρα των ποικιλιών «Κορωναίικη» και «Μανάκι», ενώ σε μια έκταση οκτώ περίπου στρεμμάτων, το διατηρητέο δασικό τμήμα του κτήματος, αναπτύσσεται ένας πρότυπος μελισσώνας από είκοσι διώροφες κυψέλες. Επίσης σ' ένα πολύχρωμο φουτουριστικό σπιτάκι με την ευρεία αυλή του, οι όρνιθες του κτήματος περνούν ζωή χαρισάμενη ενώ δεν λείπει ούτε ο βιολογικός λαχανόκηπος.
(Σεμέλης 1, Σταμάτα Αττικής, 210 8145113, 6946068010, 6948509580, www.ktimakokotou.gr)

Κτήμα Κοντοβράκη

Η αγάπη για το αμπέλι και το κρασί είναι οικογενειακή παράδοση, που έχει περάσει από τον παππού στον πατέρα και συνεχίζεται από τον Γιάννη Κοντοβράκη, τρίτη γενιά σήμερα, που μαζί με την ανηψιά του Μάντια Κωτσάκη καλλιεργούν με το ίδιο μεράκι το αμπέλι τετραπλασιάζοντας την έκτασή του και εκσυγχρονίζοντας τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου. Ο αμπελώνας (100 στρ.) βρίσκεται στην θέση Βρέστεζα, σε μια πλαγιά έξω από το Κρανίδι και φιλοξενεί την σπάνια τοπική ποικιλία Ροκανιάρης, που απαντάται μόνο στο Κρανίδι, την ποικιλία Σκλάβος αλλά και Ροδίτη, Σαββατιανό, Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon. Η παραγωγή του κρασιού (λευκό κόκκινο και ροζέ) αλλά και η συντήρηση και η παλαίωσή του γίνεται στο Κτήμα Κοντοβράκη με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, πάντοτε όμως με σεβασμό στην παράδοση.
(Κρανίδι, Αργολίδα, τηλ. 2754029444, www.ktimakontovraki.gr)

Κτήμα Εύχαρις

Η Eva Boehme και ο Χάρης Αντωνίου, δυο γνωστές και ισχυρές επιχειρηματικές προσωπικότητες, έχουν αναπτύξει εδώ και δεκαετίες δυνατούς δεσμούς με το αμπέλι, την καλλιέργεια και το κρασί. Ο Αμπελώνας, το κτήμα και τα κρασιά φέρουν τα αρχικά των ονομάτων τους, δηλαδή Εύχαρις και με αυτό τον τρόπο επισφραγίζουν την αγάπη και τη σχέση τους με το κρασί. Οι περιποιημένοι αμπελώνες και το οργανωμένο κτήμα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, στους πρόποδες των Γερανείων. Εκεί στα 180 ιδιόκτητα στρέμματα, που βρέχονται από δυο θάλασσες, τον Κορινθιακό και τον Σαρωνικό, καλλιεργούνται, υπό τη συνεχή επίβλεψη τους, οι ποικιλίες Αγιωργίτικο, Ασύρτικο, Μοσχοφίλερο, Chardonnay, Merlot και Syrah. Τα κρασιά οινοποιούνται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με παραδοσιακές και μοντέρνες τεχνικές και προκύπτουν λευκά, ροζέ, ερυθρά ήρεμα και αφρώδη κρασιά που εδώ και χρόνια διακρίνονται και βραβεύονται.  
(1ο χλμ. Λεωφόρου Αλεποχωρίου-Μεγάρων, Μέγαρα, 2296090346, www.evharis.gr)

Κτήμα Παύλου

Το Κτήμα Παύλου παράγει κρασιά βιολογικής καλλιέργειας, κόκκινα, λευκά και ροζέ, κατά κύριο λόγο από την τοπική ποικιλία του Ξινόμαυρου και είναι το νεώτερο οινοποιείο στην περιοχή του Αμυνταίου. Βρίσκεται στον Άγιο Παντελεήμονα και δημιουργήθηκε το 2006 από τον Γιώργο Παύλου και το Βασίλη Κάγκα, που είναι παιδικοί φίλοι και με μακρά εμπειρία στους οικογενειακούς αμπελώνες τους. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασής του στον Καναδά, όπου αναδείχθηκε σε επιτυχημένο επιχειρηματία, ο Γιώργος Παύλου, μέσω της ενασχόλησής του με τις πολεμικές τέχνες, γνώρισε τον Alex Pulcini, με 25 χρόνια ενασχόλησης στο καράτε, ο οποίος, όταν ο Γιώργος Παύλου επέστρεψε στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει το όνειρό του για ένα εξαιρετικό οινοποιείο, θα γινόταν ο τρίτος συνεταίρος. Το οινοποιείο είναι εφοδιασμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε μηχανολογικό εξοπλισμό από την Ιταλία με προδιαγραφές για υψηλή απόδοση και ποιότητα.
(Άγ. Παντελεήμονας, Φλώρινα, 2386061120, www.pavlouestate.com)

Τεντούρα Κάστρο -Χάχαλης

Η ποτοποιία "ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ" είναι μια από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές της περιοχής των Πατρών. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση της οποίας οι ρίζες ξεκινούν τον 19ο αιώνα από τη Χίο. Εκεί την ξεκίνησε ο παππούς Γεώργιος Χάχαλης και το 1939 μεταφέρθηκε στην Πάτρα, ενώ από το 1993 λειτουργεί στην περιοχή Ρωμανός, που φημίζεται για την άριστη ποιότητα του νερού. Παράγει ούζο, μαστίχα, μπράντι και λικέρ. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην παραγωγή του ηδύποτου "ΤΕΝΤΟΥΡΑ ΚΑΣΤΡΟ", που παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο, αλλά και άλλων προϊόντων που περιέχουν εκχυλίσματα Τεντούρας, όπως ένα ξεχωριστό λουκούμι. Εκτός από την κλασική φτιάχνουν Τεντούρα ημίγλυκη, με βύσσινο και με μαστίχα.
(Αγίου Νικολάου 95, Πάτρα, 2610277077, http://www.tentoura.gr)

Ούζο Ματαρέλλη

Ένα από τα σπάνια ούζα μικρής παραγωγής με πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα και παραδοσιακό χαρακτήρα. Ο Χαράλαμπος Ματαρέλλης ακολουθώντας την ιστορία της οικογένειάς του αποστάζει στους χάλκινους άμβυκες του στο Πλωμάρι, που καίνε ξύλο ελιάς, με κάθε καζανιά να διαρκεί 11 ολόκληρες ώρες. Το εντελώς ιδιόμορφο χαρακτηριστικό του όμως είναι ότι αρωματίζει το απόσταγμα με βιολογικό γλυκάνισο, που καλλιεργεί ο ίδιος στα ηφαιστειογενή εδάφη του Λισβορίου στη Μυτιλήνη, και ότι πριν το ρίξει στον άμβυκα το μουλιάζει μέσα σε σακιά στη θάλασσα
χρησιμοποιεί μόνο γλυκάνισο της χρονιάς γι αυτό οι φιάλες του ούζου γράφουν το έτος της εσοδείας-απόσταξης πάνω στη φιάλη. Το ούζο Ματαρέλλη έχει έντονο, πυκνό, ξεκάθαρα γλυκανισάτο άρωμα, με λεμονάτες νότες, και το στόμα του είναι πλούσιο, ισορροπημένο, και σαφώς απαλό.
(Πλωμάρι, Λέσβος, 22520 33219, 210 6241324)


Οινοποιία Τσαντίρη

Η ιστορία της Ικαρίας συνδέεται με το κρασί και τα παράγωγα της αμπέλου. Η οικογένεια Τσαντίρη έχει αγκαλιάσει την οινική κληρονομιά του τόπου της και διαρκώς την εξελίσσει. Το οινοποιείο Τσαντίρη είναι σκαρφαλωμένο στις παρυφές του Φαραγγιού της Χάλαρης και αγναντεύει συγχρόνως τους αμπελώνες και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Σήμερα οι ιδιόκτητοι αμπελώνες της οικογένειας αγγίζουν τα 50 στρέμματα και είναι διαμορφωμένοι σε πανέμορφες παραδοσιακές πεζούλες. Όλες οι γηγενείς ποικιλίες καλλιεργούνται βιολογικά με γνώμονα την ποιότητα και όχι την ποσότητα της απόδοσης ανά στρέμμα. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι κρασιά που εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο την μοναδικότητα των προϊόντων της Ικαριακής γης. 
Ράχες Ικαρίας, 22750 22710, www.tsantiriswines.gr 

Ούζο Βαρβαγιάννη

Έχει 150 χρόνια ιστορίας και αυτά γευόμαστε σε κάθε γουλιά… Η αρχή στο κουβάρι της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη βρίσκεται το 1860, όταν ο Ευστάθιος Ι. Βαρβαγιάννης, έφτασε στο Πλωμάρι της Λέσβου από την Οδησσό, εφοδιασμένος με τα μυστικά και τη γνώση της απόσταξης. Στο εύφορο νησί, με το υπέροχο κλίμα, την μοναδική ποικιλία του γλυκάνισου και των άλλων δεκάδων μυρωδάτων τοπικών φυτών, ο Ευστάθιος Βαρβαγιάννης εμπνεύσθηκε την συνταγή, για το πρώτο ούζο της οικογένειας, το διάσημο μπλε. Οι επόμενες πέντε γενιές ακολούθησαν τον ποιοτικό δρόμο του Ευστάθιου Βαρβαγιάννη και πρόσθεσαν την δική τους ταυτότητα στην αίγλη και την φήμη της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη. Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη στο μουσείο Βαρβαγιάννη, όπου η τεχνολογία συνυπάρχει με την ιστορία και την παράδοση. 
Πλωμάρι, 22520 32741, www.barbayanni-ouzo.com 

Λημνία γη

Σε μια μικρή γωνιά, στο κέντρο της Αθήνας, στην Σοφοκλέους, χωράει όλο το νησί. Ο Δημήτρης Ψαρρής με αγάπη και πολύ μεράκι έστησε την μοναδική Λημνία γη. Η γη της Λήμνου παράγει αγαθά με σπάνια νοστιμιά και όλα μπορούμε να τα ανακαλύψουμε σε αυτό το ιδιότυπο παντοπωλείο. Όπως για παράδειγμα, το ονομαστό κίτρινο αλεύρι, τα τοπικά τυριά, το καλό θυμαρίσιο μέλι, τα παραδοσιακά ζυμαρικά, τους σιροπιαστούς σαμσάδες, την λαχταριστή μαρμελάδα δαμάσκηνο, τον πικάντικο καβουρμά και τα καπνιστά ψάρια. Σε αυτά προστίθενται πολλά ακόμα, όπως τα γλυκά κρασιά από μοσχάτο Λήμνου. Για να επιλέξετε ανάμεσα σε τόσες λιχουδιές χρειάζεται μια ξενάγηση στα ράφια από τον ίδιο τον Δημήτρη συντροφιά με ένα ποτήρι τσίπουρο, ή έστω μια πλοήγηση στο κατατοπιστικό site. 
Σοφοκλέους 18, 211 2130793, www.limniagi.com 

Ποτοποιία Γιοκαρίνη

Με πρωτοβουλία της Ελένης Γιοκαρίνη το 1910 δημιουργήθηκε στη Σάμο η πρώτη ποτοποιία με το πασίγνωστο τότε "ούζο της Χήρας". Όλοι ζητούσαν να το δοκιμάσουν ή να το πάρουν μαζί τους φεύγοντας από το νησί. Μέχρι και σήμερα το ούζο Γιοκαρίνη προκύπτει από τα ίδια αγνά υλικά, τα οποία σιγοβράζουν σχολαστικά σε μικρούς παραδοσιακούς άμβυκες. Εκτός από το ούζο η οικογένεια ετοιμάζει στο κουκλίστικο αποστακτήριο, brandy και εξαιρετικά λικέρ. Τα προϊόντα Γιοκαρίνη με την ποιότητα τους, έχουν εξαπλωθεί και στο εξωτερικό κερδίζοντας και εκεί τις εντυπώσεις με τα χαρακτηριστικά τους αρώματα και τη μοναδική γεύση. 
Μαλαγάρι Σάμου, 22730 27288, www.giokarinis.gr 

(έρευνα οίνων -ποτών Δημήτρης Αντωνόπουλος, Χρυσούλα Κυριακοπούλου)


Botilia.gr

Μια πρωτοποριακή ιδέα για τους φίλους του εξαιρετικού κρασιού, υλοποιεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα botilia.gr, προσφέροντας αποκλειστική πρόσβαση σε εξαιρετικά, δυσεύρετα και συχνά συλλεκτικά ελληνικά κρασιά. Βασικό στοιχείο που ξεχωρίζει το botilia.gr. είναι ότι προσφέρει τα επιλεγμένα κρασιά για λίγες μέρες και σε περιορισμένες ποσότητες σε τιμές οινοποιείου, δηλαδή σημαντικά πιο κάτω από τις τιμές τους στο ράφι, σε χαμηλές τιμές. Στον πυρήνα του botilia.gr. βρίσκεται μια ομάδα που περιλαμβάνει οινολόγους και ανθρώπους του χώρου, ενώ τα προς διάθεση κρασιά επιλέγονται με αυστηρές γευσιγνωσίες στις οποίες συμμετέχουν sommeliers, χημικοί τροφίμων, οινοπαραγωγοί αλλά και απλοί φίλοι του κρασιού, μέλη του botilia.gr. Τα επιλεγμένα κρασιά συνοδεύονται από αναλυτική περιγραφή για τα αρώματα και τις γεύσεις τους, τις ποικιλίες τους και τον παραγωγό τους, τους συνδυασμούς τους με φαγητό και με συνταγές που θα τα αναδείξουν. Η εγγραφή ως μέλους είναι δωρεάν και τα κρασιά που θα επιλέξετε με ένα απλό «κλικ», σας τα φέρνουν οι άνθρωποι της εταιρίας στην πόρτα σας.
Δημητρακοπούλου 112, Καλλιθέα, τηλ. 211 8508688, www.botilia.gr


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ