Αποκλειστικό: Τέρενς Κουίκ στη μάχη για την ακριτική Ελλάδα: Ένας παππούς κλαίγοντας μου ζήτησε να μη φύγει έξω και το 2ο εγγόνι του- Μια 27χρονη φοβάται ότι ξεπουλιέται η χώρα

Σε μια από τις πιο δύσκολες περιοχές της Ελλάδας, με κυρίαρχη την ανεργία, καλείται να δώσει τη δική του μάχη ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Τέρενς Κουίκ. Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, που παραχώρησε στο eirinika.gr, ο ίδιος μίλησε για την υποψηφιότητά του, τον συνδυασμό του καθώς και όλα τα «καυτά» ζητήματα που αφορούν την περιοχή (ανεργία, Μουσουλμάνοι, Προξενίοι Άγκυρας, Σκόπια). Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

Σε μια από τις πιο δύσκολες περιοχές της Ελλάδας, με κυρίαρχη την ανεργία, καλείται να δώσει τη δική του μάχη ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Τέρενς Κουίκ. Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, που παραχώρησε στο eirinika.gr, ο ίδιος μίλησε για την υποψηφιότητά του, τον συνδυασμό του καθώς και όλα τα «καυτά» ζητήματα που αφορούν την περιοχή (ανεργία, Μουσουλμάνοι, Προξενίοι Άγκυρας, Σκόπια). Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο. 

Κύρια σημεία:

  • Αν συνεχίσει το Προξενείο Άγκυρας να ανακατεύεται στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ακόμη και την απομάκρυνση του.
  • Οι Περιφερειακές εκλογές έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις Εθνικές εκλογές.
  • Το ΠΟΤΑΜΙ με δύο μήνες παρουσίας από το πουθενά και με μηδέν πρόγραμμα, έχει ατελείωτες ώρες παρουσίας και αναφορών στα γνωστά μεγάλα πανελλαδικά κανάλια. Εμείς είμαστε 2 χρόνια στη Βουλή και ίσα που «βγαίνουμε»!
  • Στις Περιφερειακές εκλογές ο κόσμος ξεπερνά το κομματικό πλαίσιο και ψηφίζει όποιον εμπιστεύεται.
  • ΝΔ & ΠΑΣΟΚ δίνουν για διαπραγμάτευση το όνομα «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς.
  • Στον ελεύθερο χρόνο μου, μου αρέσει να γνωρίζω πολιτισμούς και θρησκείες.

Σκωπτικός ο Τέρενς Κουίκ προς Μαχαιρίδη

***********************
Χάρης Αποστολόπουλος: Γιατί να ψηφίσει κάποιος τον Τέρενς Κουίκ για Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας & Θράκης και τι διαφορετικό να περιμένει από έναν πρώην καταξιωμένο και ιδιαίτερα δημοφιλή δημοσιογράφο;

Τέρενς Κουίκ: Γιατί ο Συνδυασμός μας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ δεν έχει καμία σχέση με το Προξενείο ή με επιχειρηματικά συμφέροντα. Έχουμε πεντακάθαρες, πατριωτικές, εθνικές θέσεις για την Θράκη και το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας, που με τίποτα δεν πρέπει να εκχωρηθεί στα Σκόπια. Στο Προξενείο της Άγκυρας στη Κομοτηνή, θα επιβάλλω να κινείται μέσα στα απόλυτα διπλωματικά όρια και να μην ανακατεύεται με Έλληνες υπηκόους, με Έλληνες πολίτες, όπως είναι οι Πομάκοι κι οι εδώ μουσουλμάνοι Ρομά. Αν συνεχίσει το Προξενείο να ανακατεύεται στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ακόμη και την απομάκρυνση του.

Τέλος, δίνω πολύ μεγάλη σημασία στα αναπτυξιακά ζητήματα και στο φορολογικό περιβάλλον. Κανένας επενδυτής δεν έρχεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς εδώ ο φόρος επιχειρήσεων είναι 26% και στις διπλανές χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Σκόπια από 10 – 14%.

ΧΑ: Πείτε μας λίγα λόγια για τον συνδυασμό σας «Μακεδονία, Θράκη, Ελλάδα μας». Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;

ΤΚ: Από την στιγμή που η αθηνοκεντρική κυβέρνηση έχει «γραμμένη» στα παλιά της παπούτσια αυτή την ευλογημένη ακριτική γωνία της χώρας μας κι από τη στιγμή που «τρέχουν» και τα εδώ εθνικά ζητήματα, πηγαία μου ήρθε στο μυαλό αυτή η ονομασία, για να καταδείξω ότι και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι ανεκτίμητα ακριτικά κομμάτια της Ελλάδας μας.

Τέρενς Κουίκ: Γιατί αποδέχθηκα την πρόταση του Καμμένου

ΧΑ: Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, τόσο ο νυν Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης (ΠΑΣΟΚ), όσο και ο κ. Παυλίδης (ΝΔ), προηγούνται σημαντικά. Πόσο παίρνετε τοις μετρητοίς τις δημοσκοπήσεις; Καλύπτεται η διαφορά;

 ΤΚ: Οι δημοσκοπήσεις αυτές, είχαν γίνει πολύ πριν το Πάσχα, όταν ακόμα ο Συνδυασμός μας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ δεν είχε ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα. Παρόλα αυτά, μας πήγαν κατευθείαν στη τρίτη θέση. Περιμένετε να δείτε το τελικό αποτέλεσμα στις 18 Μαΐου.

ΧΑ: Αντικατοπτρίζουν ή προϊδεάζουν οι περιφερειακές εκλογές για το αποτέλεσμα των εθνικών;

ΤΚ: Καμία σχέση. Οι Περιφερειακές εκλογές έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις Εθνικές εκλογές. Υπάρχει πολύς κόσμος, που κυρίως στις Δημοτικές, αλλά και στις Περιφερειακές, ψηφίζει πρόσωπα που εμπιστεύεται, ξεπερνώντας τις κομματικές του προτιμήσεις.

ΧΑ: Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίσατε στις περιοδείες σας στη Θράκη και την Αν. Μακεδονία; Πού σκοπεύετε να επικεντρωθείτε πρώτα, εφόσον πάνε όλα καλά και εκλεγείτε Περιφερειάρχης;

ΤΚ: Εκτός από το θέμα της αντεθνικής παρέμβασης της Άγκυρας στη Θράκη και της απόφασης της συγκυβέρνησης ΝΔ -  ΠΑΣΟΚ να δίνει για διαπραγμάτευση  το όνομα «Μακεδονία» στους Σκοπιανούς, το βασικό μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με την ανεργία, την ασύλληπτη φυγή των νέων μεταναστεύοντας είτε εσωτερικά είτε στο εξωτερικό και την αποβιομηχάνιση όλης της περιφέρειας.
Η Τατιάνα δούλεψε στα πρώτα της βήματα με τον Τέρενς Κουίκ, η οποία όμως αργότερα είχε δίπλα της τόσο τη Χριστίνα Λαμπίρη όσο και την Ντέσσυ Κουβελογιάννη που κάνουν πια τις δικές τους εκπομπές. Η Εμη

Σας παραπέμπω σε πέντε (5) χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τις περιοδείες μου:

1. Ξέσπασμα του Δημήτρη, ετών 28, από τον Άγιο Αθανάσιο Καβάλας:

«Όταν φτάνουμε στο σημείο να ανοίγουμε και να συντηρούμεθα από κοινωνικά παντοπωλεία, τότε βρείτε το θάρρος εσείς οι πολιτικοί, να μιλήσετε για την απόλυτη κατάντια. Εμείς δεν θέλουμε κοινωνικά παντοπωλεία. Εμείς θέλουμε δουλειές για όλους και κυρίως για εμάς τους νέους. Αυτή είναι η μοναδική λύση. Αλλά κι αν ακόμη βρω δουλειά με 400 ή 500 ευρώ, με τα οποία βεβαίως δεν μπορώ να συντηρήσω καμία οικογένεια που θα ήθελα να φτιάξω, τουλάχιστον φροντίστε να κατέβουν οι τιμές σε όλα τα είδη διατροφής και διαβίωσης».

2. Δημήτρης Καραμανλής, 29χρονος Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μουσθένης:

«Με ρωτάτε, κ. Κουίκ, ποιό είναι το πρώτο πρόβλημα που έχει η περιοχή μου, η Μουσθένη. Σας λέω ότι είναι η φυγή των νέων. Κανένας δεν μπορεί πια να μείνει εδώ. Όλοι μεταναστεύουν σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή στο εξωτερικό, ψάχνοντας για δουλειά και για ένα καλύτερο αύριο. Στο χωριό η αναλογία νέων και μεγάλων έχει δραματική μετατροπή. Είμαστε, πλέον, ένας προς εννέα»

3.   Τριαντάφυλλος. Ετών 17. Μαθητής Λυκείου στο Δήμο Νέστου Καβάλας:

«Κάθε τόσο στις Ειδήσεις ακούω ότι πουλιέται ή ότι πρόκειται να πουληθεί ένα κομμάτι της Ελλάδας. Ένα αεροδρόμιο, ένα λιμάνι, μία παραλία… Έχετε αναλογιστεί εσείς οι πολιτικοί ότι εμείς, η δική μου η γενιά, δεν θα βρει τίποτα της Πατρίδας μας»;



4.   Γιώργος. Ετών 82. Στα όρια της Καβάλας με την Δράμα:

Τον συνάντησα και τον ρώτησα: «Αν γίνω Περιφερειάρχης, τι είναι το πρώτο πράγμα που θα θέλατε να κάνω»;

Η απάντηση ήταν γεμάτη συναισθηματική φόρτιση:

«Έχω δυο εγγόνια. Ο ένας σπούδασε κι έφυγε στο εξωτερικό για να μπορέσει να ζήσει. Φρόντισε μη μου φύγει και το δεύτερο εγγόνι. Μας έχετε ερημώσει από τα νιάτα τα χωριά μας».

5.   Μιχάλης. Ετών 39. Έμπορος στην Λαϊκή αγορά Νευροκοπίου Δράμας:

Όταν τον συνάντησα, την ώρα που μάζευε τον πάγκο του, στο σχόλασμα της Λαϊκής, είχαμε τον εξής σύντομο διάλογο:

ΕΡ: Πώς πήγε η μέρα;

ΑΠ: Ακόμη... δεν ξεκίνησε!!! Σήμερα είχα μηδενικό ταμείο.

ΧΑ: Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα και ποιο το πιο μειονέκτημα της Αν. Μακεδονίας; Της Θράκης; Πώς λύνονται τα προβλήματα αυτά και πώς υπερτονίζονται τα πλεονεκτήματα;

ΤΚ: Το μεγαλύτερο μειονέκτημα στην ΑΜ-Θ είναι το ζήτημα του Προξενείου, έτσι όπως λειτουργεί, επειδή το ΥΠΕΞ – και η Ελληνική κυβέρνηση γενικότερα - δεν επιμένουν στις «κόκκινες γραμμές» που ορίζουν οι Διεθνείς Διπλωματικοί Κανόνες.

Κατά τα άλλα, όλη αυτή η Περιφέρεια, από την Δράμα μέχρι τον Έβρο, έχει συγκεντρωμένη όλα τα δείγματα των θησαυρών της χώρας μας: Oρυκτό πλούτο, τεράστιες τουριστικές δυνατότητες, χρυσοφόρα γη και περιβάλλον για την πρωτογενή παραγωγή (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), κόμβος μεταξύ Αιγαίου και Μαύρης Θάλασσας, ανεκμετάλλευτες γεωθερμικές πηγές και Ελληνίδες και Έλληνες που αγαπούν με πάθος την χώρα τους.

κουικ_λευκαδα

ΧΑ: Με ποιον συνδυασμό θα μπορούσατε να συνεργαστείτε στον β' γύρο;

ΤΚ: Είναι δυνατόν, την ώρα που δίνω τον συνεχή αγώνα μου για τις κάλπες της πρώτης Κυριακής, πραγματικά με τη ψυχολογία του νικητή, να βάζω στο μυαλό μου από τώρα ποιοί θα ήθελα να με στηρίξουν στον β’ γύρο;

ΧΑ: Τι πιστεύετε για το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη;

ΤΚ: : Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είμαστε δυο χρόνια στη Βουλή και ασφυκτιούμε να έχουμε πέντε δευτερόλεπτα σε κεντρικά δελτία Ειδήσεων.

Τέρενς Κουίκ: «Παραιτούμαι από το κανάλι και στηρίζω Καμμένο»

Το ΠΟΤΑΜΙ με δύο μήνες παρουσίας από το πουθενά και με μηδέν πρόγραμμα, έχει ατελείωτες ώρες παρουσίας και αναφορών στα γνωστά μεγάλα πανελλαδικά κανάλια. Έχει επίσης δισέλιδα ολόκληρα σε γνωστές πανελλαδικές εφημερίδες, όταν εμάς ή θα μας δώσουν ένα ισχνό μονόστηλο ή θα μας πετάξουν τόνους λάσπη.

Δημοσιογράφος είστε, ξέρετε την πιάτσα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

ΧΑ: Σας λείπει η δημοσιογραφία; Μετανιώσατε ποτέ την απόφασή σας να πολιτικοποιηθείτε;

ΤΚ: Μετά από σαράντα πέντε χρόνια δημοσιογραφικών ενσήμων στη πλάτη μου, μπορώ να πω, ότι δεν έχω ξεπεράσει την παθολογική αγάπη για τη δουλειά μου. Απλά, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καθένας, και ως πολιτικός λειτουργώ με την νοοτροπία, την μεθοδολογία, το λεκτικό ενός δημοσιογράφου. Έτσι όπως με ήξερε ο κόσμος. Πολιτικάντης δεν μπορώ να γίνω.

ΧΑ: Τι σας ώθησε στην ενασχόληση με τα κοινά; Ήταν το ίδιο που σας έσπρωξε στη δημοσιογραφία;

ΤΚ: Στην πολιτική μπήκα, όχι για να φτιάξω όνομα ή για να απολαύσω κάποια «προνόμια». Πήρα την απόφαση σε μια περίοδο, που η Πατρίδα είναι στον απόλυτο κίνδυνο των δραματικών επιπτώσεων των μνημονίων και της εκχώρησης της εθνικής της κυριαρχίας.

ΧΑ: Αν βγαίνατε στους δρόμους για ένα τελευταίο ρεπορτάζ, ποιο θέμα θα επιλέγατε;

ΤΚ: Την ανεργία, κυρίως των νέων ανθρώπων και την ισοπέδωση των συνταξιούχων σε συνδυασμό με τη διάλυση της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας.

ΧΑ: Είστε πατέρας 3 παιδιών, πώς συνδυάζεται η πολιτική και η οικογένεια; Η δημοσιογραφία με την οικογένεια; Πώς σας προτιμούσαν; Δημοσιογράφο - παρουσιαστή ή πολιτικό;

ΤΚ: Τα παιδιά μου στηρίζουν κάθε προσπάθεια μου. Κυρίως σε αυτή τη περίοδο, που σαφώς τους λείπω. Και τα τρία παιδιά με παίρνουν καθημερινά στο τηλέφωνο για να μάθουν πώς πηγαίνει ο αγώνας μου. Στο πλευρό μου, δυναμικός συμπαραστάτης, είναι, βεβαίως και η γυναίκα μου.

Προτίμησε τον Ολυμπιακό ο Τέρενς Κουίκ από τους Επιτρόπους

ΧΑ: Ποιος είναι ο άγνωστος Τ. Κουίκ;

ΤΚ: Μου αρέσει να ταξιδεύω και να βλέπω/ακούω τον κόσμο. Μου αρέσει να γνωρίζω πολιτισμούς και θρησκείες. Λατρεύω όλα τα είδη της μουσικής. Δεν έχω εγκαταλείψει ακόμη την αγάπη μου για το ψαροντούφεκο και είμαι φανατικός Ολυμπιακός!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ