Ζαν Κλοντ Τρισέ: Αν δεν σας αρέσει η λιτότητα, ας μην μας είχατε ζητήσει βοήθεια!
Με σκληρή γλώσσα μίλησε για την Ελλάδα ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, σημειώνοντας ότι αν δεν αρέσει η λιτότητα, δεν θα έπρεπε να είχε ζητήσει βοήθεια η χώρα.
Με σκληρή γλώσσα μίλησε για την Ελλάδα ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, σημειώνοντας ότι αν δεν αρέσει η λιτότητα, δεν θα έπρεπε να είχε ζητήσει βοήθεια η χώρα.
Όπως αναφέρει το «Βήμα» ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, είπε:
«Οι πολιτικές λιτότητας ισοδυναμούν με την οργάνωση του δρόμου που οδηγεί πίσω στην ισορροπία. Αν οι Ελληνες είχατε σεβαστεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δεν θα είχατε υποστεί τις πολιτικές λιτότητας. Προκειμένου να λάβετε βοήθεια, οφείλατε να εφαρμόσετε τις πολιτικές αυτές».
«Σε κάθε περίπτωση», είπε απευθυνόμενος προς τις χώρες που βρέθηκαν υπό την επιτήρηση της Τρόικα, «αν δεν σας άρεσε, δεν έπρεπε να είχατε ζητήσει βοήθεια». Αποτιμώντας την κρίση που διαχειρίστηκε ως επικεφαλής της ΕΚΤ, το διάστημα 2003-2011, ο Γάλλος οικονομολόγος σημείωσε- αναφερόμενος στην Ελλάδα- ότι η πιο αδύναμη χώρα είχε έλλειμμα ίσο με 15% του ΑΕΠ και αυτή η κατάσταση δημιούργησε το δράμα. «Οι χώρες που είχαν τα λιγότερα προβλήματα ήταν εκείνες που σεβάστηκαν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αν το είχαν σεβαστεί η Ελλάδα ή η Πορτογαλία, τα προβλήματά τους θα ήταν λιγότερα».
Ακόμη, ο κ. Τρισέ υπερασπίστηκε την πολιτική που εφάρμοσε όσο ήταν στο τιμόνι της ΕΚΤ. «Λάβαμε αποφάσεις που ενίσχυσαν το Σύμφωνο Σταθερότητας και εισάγαμε μηχανισμούς παρακολούθησης των δεικτών ανταγωνιστικότητας. Ορισμένες χώρες ήταν σε κρίση επειδή δεν σεβάστηκαν το Σύμφωνο, άλλες επειδή απώλεσαν την ανταγωνιστικότητά τους. Επιπλέον, σήμερα έχουμε την τραπεζική ένωση η οποία είναι πολύ σημαντική» είπε.
«Στην αρχή της κρίσης, πολλοί προέβλεπαν ότι το ευρώ θα κατέρρεε. Ομως σήμερα, μετά τη χειρότερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα μέλη της ευρωζώνης είναι 18 και τον Ιανουάριο του 2015 γίνουν 19, αν ενταχθεί η Λιθουανία, ενώ το 2008, όταν χρεοκόπησε η Lehman Brothers, ήταν 15. Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, το ευρώ παρέμεινε ένα αξιόπιστο νόμισμα. Το κυριότερο πρόβλημα, μάλιστα, ήταν μήπως ήταν υπερβολικά ισχυρό» είπε ο κ. Τρισέ.
Για τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες που βάρυνε το δημόσιο χρέος, δηλαδή τους φορολογούμενους, ο κ. Τρισέ είπε: «Ολες οι χώρες αποφάσισαν ότι δεν θα άφηναν τις τράπεζές τους να καταρρεύσουν. Περιττό να πούμε ότι αν μια χώρα αρνηθεί να αποπληρώσει το χρέος από τη διάσωση των τραπεζών, θα χάσει την αξιοπιστία της».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr