Ερρίκος Ντυνάν. Ο άνθρωπος συνώνυμο της φιλανθρωπίας είχε πτωχεύσει και κοιμόταν στα παγκάκια πριν πάρει Νόμπελ Ειρήνης! Η συναρπαστική ιστορία του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού!

Λίγοι δυστυχώς γνωρίζουν τη σπουδαία ιστορία του Ερρίκου Ντυνάν

Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 19ου αιώνα. 


Ο Ερρίκος Ιωάννης Ντυνάν (Jean-Henri Dunant) είναι ένας από τους πιο διάσημους φιλανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Ελβετός συγγραφέας παρακολουθούσε τη νοσηλεία των τραυματιών του Ιταλο-Ελβετικού πολέμου, το 1859, ενώ έδωσε το παρόν στο πεδίο Μάχης του Σολφερίνο. 



Ο ίδιος μετέφερε γραπτά τις εμπειρίες του και όσα είχε αντικρίσει, με τέτοιο τρόπο, ώστε ένα χρόνο μετά την έκδοση του "Αναμνήσεις εκ Σολφερίνο" να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη στη Γενεύη και ένα χρόνο μετά, να δημιουργηθεί ο Ερυθρός Σταυρός!


Μετά τη δημιουργία του, ο Ερρίκος Ντυνάν εργάστηκε εκεί ως γραμματέας και γινόταν δεκτός από αρχηγούς κρατών, βασιλείς και πρίγκιπες. Ωστόσο οι οικονομικές του υποθέσεις παρέπαιαν και κήρυξαν πτώχευση το 1867. Μετά την πτώχευση προέκυψε η παραίτησή του, από το αξίωμα του γραμματέα. 




Τότε ήταν, που ο Ντυνάν πήγε στο Παρίσι όπου και κοιμόταν σε παγκάκια. Ταυτόχρονα όμως, συνεχίζονταν οι κλήσεις του από τις βασιλικές αυλές, όπως έκανε η αυτοκράτειρα Ευγενία. Παρά την παραίτησή του, ο ίδιος έγινε τιμητικό μέλος του Ερυθρού Σταυρού της Αυστρίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Πρωσίας και Ισπανίας. 


Με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησαν οι υποθέσεις για διακοπή του εμπορίου σκλάβων, της διακίνησης μαύρων αλλά και των αιχμαλώτων πολέμου. Ο Ερρίκος Ντυνάν περιπλανήθηκε σε ακραίο σημείο φτώχειας ταξιδεύοντας με τα πόδια σε διάφορες X;vr, ζώντας με φιλανθρωπίες και φιλοξενούμενος σε φιλικά σπίτια.


Τον Ντυνάν ανακάλυψε δημοσιογράφος, ο οποίος αφού έγραψε ένα αφιερωματικό άρθρο, τον επανέφερε στο προσκήνιο. Τότε ήταν και που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης (1901). Τον Οκτώβριο του 1910, ο Ερρίκος Ντυνάν έφυγε από τη ζωή, ωστόσο το έργο του έχει μείνει ζωντανό μέχρι σήμερα.



Πηγή: samarites.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ