O αποπεμφθείς εν μία νυχτί Γιώργος Προκοπάκης μιλάει έξω από τα δόντια: ''με πίεζαν για παραγωγές δικών τους και ήθελαν στη ΝΕΡΙΤ να εφαρμοστεί πάλι έκτακτη λύση όπως στην ΕΡΤ''....

Την περασμένη Πέμπτη, ο Γιώργος Προκοπάκης θα μιλούσε σε συνέδριο στο Ντουμπρόβνικ με θέμα τον τρόπο που ξανασχεδιάζεται ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Αντ' αυτού, τον συναντήσαμε στο σαλόνι του σπιτιού του, στην Αγία Παρασκευή.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Γιώργος Προκοπάκης θα μιλούσε σε συνέδριο στο Ντουμπρόβνικ με θέμα τον τρόπο που ξανασχεδιάζεται ένας δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Αντ' αυτού, τον συναντήσαμε στο σαλόνι του σπιτιού του, στην Αγία Παρασκευή.


Η θύελλα που ξέσπασε από την πρεμιέρα κιόλας της ΝΕΡΙΤ τον πρόλαβε. «Δεν έχω πικρία. Απλά εκεί που θα έπρεπε να πανηγυρίζουμε, όλοι συζητούν αν τσακώθηκα εγώ με την Ευαγγελάκου και γιατί έφυγα. Κι αυτό είναι έγκλημα για τους ανθρώπους που σκίστηκαν κι έβγαλαν το κανάλι», λέει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής».

Γιατί αποπέμφθηκε μέσα στο πρώτο κιόλας 24ωρο λειτουργίας του καναλιού με ομόφωνη απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου; «Δεν ξέρω», απαντά. Πιστεύει, όμως, πως «βασική αιτία ήταν η προσπάθεια να μη βγει η ΝΕΡΙΤ στον αέρα και να βαλτώνει, για να μπορέσει κάποια στιγμή να εφαρμοστεί πάλι έκτακτη λύση»...

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήταν εδώ και καιρό γνωστή η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στον τέταρτο όροφο του Ραδιομεγάρου. Η συνεργασία του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου με μέλη του Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου αποκτούσε συχνά συγκρουσιακό χαρακτήρα. Η καρατόμηση, στη σκιά μάλιστα της πολυαναμενόμενης πρεμιέρας, συνοδεύτηκε από πλούσιο παρασκήνιο, εκατέρωθεν αιχμές και τον ίδιο τον κ. Προκοπάκη να λέει πως δεν θα γίνει «Ιφιγένεια» για να μοιράζονται εκπομπές και να εξυπηρετούνται μικροσυμφέροντα... «Προφανώς και υπήρχαν προβλήματα με το πρόγραμμα», μας λέει κι εξηγεί: «Υπάρχουν αποφάσεις που αναθέτουν 20 παραγωγές, εκ των οποίων ήδη 3 έχουν ανακληθεί.

Εργαζόμενοι κατεβάζουν την παλιά ταμπέλα της ΕΡΤ, αν και με το καλημέρα φάνηκε πως το πρόβλημα δεν είναι η ονομασία.

Στη μια βρέθηκε εκ των υστέρων μέλος της Επιτροπής Προγράμματος να σχετίζεται στενά με βασικό συντελεστή της παραγωγής... Ζήτησα τα πρακτικά των επιτροπών για να δω αν δηλώθηκε επισήμως, ώστε να ληφθούν μέτρα στο πλαίσιο της διαδικασίας. Δεν υπήρχε πουθενά τίποτε... Aλλη εκπομπή ανακλήθηκε επειδή είχε προβλήματα ως προς τη συμμετοχή συντελεστών της κι επειδή ήρθε προς έγκριση ως εξωτερική παραγωγή, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται η ΝΕΡΙΤ να αναλάβει σημαντικό κόστος για αρχειακό υλικό.

Στη συγκεκριμένη παραγωγή διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο σύζυγος της Κατερίνας Ευαγγελάκου, εκτελεστικού μέλους του ΔΣ και υπεύθυνης για το πρόγραμμα.

Αυτό που λέω κι αυτό που είπα και στις διαδικασίες είναι ότι το conflict of interest (σ.σ. σύγκρουση συμφερόντων) υπάρχει ή μπορεί να υπάρχει. Το θέμα είναι πώς το διαχειρίζεσαι.

«Εξήγησα στον κ. Προκοπάκη ότι ο άντρας μου είναι καταξιωμένος διευθυντής φωτογραφίας οπότε το όνομά του βρίσκεται σε κάποιες από τις προτάσεις».

Ο σύζυγος της κ. Ευαγγελάκου έχει κάθε δικαίωμα στην εργασία. Το ζήτημα είναι αν η διαδικασία είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει τη δικαιοσύνη ανάμεσα στον σύζυγο της κ. Ευαγγελάκου ή όποιου άλλου στελέχους και του οποιουδήποτε ανταγωνιστή του. Τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν η διαδικασία μπάζει, αυτό είναι κακό για τον ίδιο και την εταιρεία και τους συναδέλφους του».

Toυ Γιάννη Φώσκολου, Έθνος

Θα υπέγραφα τις 14


Ο Α. Μακρυδημήτρης ήταν ο θεωρητικός της κεντρικής πρότασης της ΝΔ στις νικηφόρες γι' αυτήν εκλογές του 2004. Ο κ. Προκοπάκης λέει πως θα έβαζε την υπογραφή του σε 14 από τις 20 εγκεκριμένες παραγωγές. Στις υπόλοιπες βλέπει πρόβλημα. «Δεν μιλάω για σκάνδαλα. Λέω πως ως μάνατζερ απαιτούσα καθαρές διαδικασίες. Δεν μπορεί η επιτροπή αξιολόγησης να απορρίπτει εκπομπές και ξαφνικά αυτές να εμφανίζονται στο επόμενο βήμα της διαδικασίας. Συνέβη για τρεις παραγωγές. Μια πήρε και την τελική έγκριση. Υπάρχει εκπομπή που έχει επίσης εγκριθεί, η οποία δεν αναφέρεται πουθενά στα πρακτικά των επιτροπών αξιολόγησης ή προγράμματος. Εμφανίστηκε ξαφνικά...

Οταν δεν προχωράς, ενώ έχεις το δικαίωμα, σε απευθείας αναθέσεις και βγαίνεις σε διαγωνισμό, υποχρεούσαι να ακολουθείς τον διαγωνισμό. Τα έχω καταθέσει όλα με υπόμνημα στο Εποπτικό Συμβούλιο. Αναφέρω και για διαρροές μέσα από τις επιτροπές. Ενημερώθηκα εκ των υστέρων πως μέλος επιτροπής αξιολόγησης έστελνε SMS σε ανθρώπους που διεκδικούσαν εκπομπές. Επίσης, οι προτάσεις που αναμένεται να αξιολογηθούν για το πρόγραμμα του Οκτωβρίου, δηλαδή σίριαλ κλπ., έχουν ανοιχτεί και το ξέρει η πιάτσα, ενώ δεν έπρεπε να πειραχτούν μέχρι να συγκροτηθούν οι επιτροπές».

Χειμαρρώδης και παραστατικός, ο Ρεθυμνιώτης πρώην καθηγητής του Columbia και σύμβουλος επιχειρήσεων, υποστηρίζει πως την Τρίτη, όταν γύρισε όλα τα γραφεία για να χαιρετήσει το προσωπικό... τρελάθηκε. «Ανοίγω ένα γραφείο και βλέπω θρονιασμένο πρώην γενικό διευθυντή της ΕΡΤ με δυο γραμματείς και έναν βοηθό. Ανθρωπο που ήταν υποψήφιος για διευθυντής και δεν επελέγη. Δεν προτάθηκε καν από τον ανεξάρτητο σύμβουλο.

Είχε υποβάλει τα χαρτιά του και στο ΑΣΕΠ για υπάλληλος και δεν πέρασε. Υπάρχουν καμιά 50αριά συνάδελφοί του με περισσότερα προσόντα... Παρακάτω είδα κι άλλον πρώην γενικό διευθυντή της ΕΡΤ που είχε υποβάλει υποψηφιότητα για γενικός διευθυντής και την απέσυρε.

Σε ερώτηση της EBU μια μέρα μετά την αποπομπή μου αν υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης της παλιάς παθογένειας, απάντησα πως όντως υπάρχει. Η κακοδαιμονία της ΕΡΤ δεν ήταν στους ανθρώπους της δουλειάς, αλλά στη διοίκηση. Oταν απαγορεύτηκαν οι προσλήψεις διοικητικών, έπαιρναν ανθρώπους ως δημοσιογράφους, σκηνοθέτες για να κάνουν τους γραμματείς.

Εκείνους που ξέρουν καλά αυτή την τεχνική της διοίκησης, τους είδα στο κτίριο την επομένη της αποπομπής μου.

Η ΝΕΡΙΤ, αν έχει απόκλιση 10% από τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου, αντιμετωπίζει "ξαφνικό θάνατο". Για να τα βγάλει πέρα έχει προϋπολογισμό που ήδη ξεπερνά 8,5% τον στόχο. Μια μικρή απόκλιση είναι κρίσιμη. Αν βρεθούν δηλαδή 40 "βύσματα" να πληρώνονται χωρίς να παράγουν, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας κινδυνεύει».

Ο κ. Προκοπάκης δεν βλέπει πολιτικό δάκτυλο πίσω από την απομάκρυνσή του και θεωρεί βάση του προβλήματος τις κακές σχέσεις με το Εποπτικό Συμβούλιο. «Μερίδα του Εποπτικού Συμβουλίου επιχειρούσε να παρέμβει στη Διοίκηση. Αυτό δείχνει και το σκεπτικό της αποπομπής. Διαβεβαιώ πως στο τυπικό τουλάχιστον κομμάτι δεν υπήρχε δυσλειτουργία».

Σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως δεν δέχτηκε πολιτικές πιέσεις ή παρεμβάσεις στο έργο του. Υπήρξαν όμως, καθώς λέει, ανεπίσημες επιθυμίες ή ευχές, που αγνοήθηκαν. «Βρίσκομαι με στέλεχος κόμματος και φέρνει η γραμματέας του ένα χαρτί διπλωμένο για μένα. Εκείνος το ανοίγει και σχολιάζει: ο τάδε που έχει πρόβλημα με το παιδί του. Το κλείνει και το αφήνει. Eμεινε έτσι κλειστό όταν έφυγα. Σε συνάντηση με άλλο στέλεχος, μου λέει "έχω τη λίστα του τάδε κόμματος, τι να την κάνω;". Του απάντησα "κράτησέ την".

Oσα περιγράφει διευκρινίζει πως αφορούν ανθρώπους από δυο κόμματα. Προσπάθειες για... σπρωξίματα είχε αντιληφθεί, όπως υποστηρίζει, και στη διαδικασία επιλογής διευθυντών.

Οι «αντίπαλοί» του, του καταλογίζουν πως στο σύντομο διάστημα που βρέθηκε στη θέση του προέδρου κατάφερε να ανοίξει κόντρες με πολλές πλευρές ενώ του χρεώνουν και την αδυναμία της ΝΕΡΙΤ να στελεχωθεί μέσα από διαγωνισμούς για τους οποίους υπάρχει εξώδικο και έχει παρέμβει εισαγγελέας. «Τον εισαγγελέα τον κάλεσα εγώ επειδή υπήρχαν καταγγελίες για αγορασμένα πτυχία γλωσσομάθειας και την ίδια μέρα ζήτησα αρωγή από το ΑΣΕΠ. Για τον διαγωνισμό των δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, λέει πως «ήταν σίγουρο ότι θα έπαιρνε άπειρο χρόνο και θα είχε χιλιάδες ενστάσεις. Οι προδιαγραφές είναι απαίτηση του Εποπτικού Συμβουλίου και συγκρουστήκαμε γι' αυτό. Η προκήρυξη έχει πολλές αγκυλώσεις». Παρά το ότι υπήρχαν οδηγίες από την κυβέρνηση να παγώσουν οι διαδικασίες προσλήψεων εν όψει εκλογών εκείνος δεν έβλεπε νομικό κώλυμα και εισηγήθηκε στο Εποπτικό να προχωρήσει η διαδικασία.

Ζήτημα Δημοκρατίας
Δηλώνει απολύτως βέβαιος πως κάποιοι δεν ήθελαν να βγει στον αέρα η ΝΕΡΙΤ. «Hμουν ξεκάθαρος ότι είναι ζήτημα Δημοκρατίας να βγει ο ανεξάρτητος φορέας στον αέρα την προεκλογική περίοδο και να έχουν ομαλοποιηθεί τα πάντα με την EBU. Δεν μπορούσαν να γίνουν εκλογές με γραμματεία υπουργείου. Οκτώ μήνες φτύσαμε αίμα γι' αυτό. Η διαπραγμάτευση με την EBU τελείωσε τα μεσάνυχτα της 30ης Απριλίου. Αν δεν κατέληγε, δεν θα είχαμε Γιουροβίζιον, που ακούγεται αστείο, αλλά θα έλεγε όλη η Ευρώπη πως η Ελλάδα δεν μπορεί ή δεν θέλει να αποκαταστήσει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Επίσης κινδύνευαν τα δικαιώματα του Μουντιάλ για τα οποία έχουν ήδη πληρωθεί 11 εκατ. ».

Τον ρωτάμε αν θεωρεί πως έχει ευθύνες για το αδιέξοδο. «Ποιο αδιέξοδο; Κανάλι βγήκε. Δεν υπάρχει αδιέξοδο. Θα... αυτοκτονούσα αν η αποπομπή μου γινόταν το Σάββατο. Αλλά τη Δευτέρα το πράγμα είναι αλλιώς. Το στοίχημα κερδήθηκε, αντίθετα από τη βούληση και του Εποπτικού Συμβουλίου. Το λέω καθαρά. Ελπίζω ο κ. Μακρυδημήτρης να μπορέσει να κάνει αυτά που δεν έκανα εγώ»...

Κατερίνα Ευαγγελάκου
Ο άντρας μου έχει όλα τα προσόντα

Για μεγάλη απόσταση του «εγώ» με το «εμείς» που δημιουργούσε προβλήματα έκανε λόγο η κ. Κατερίνα Ευαγγελάκου, μέλος ΔΣ της ΝΕΡΙΤ αναφερόμενη στην αποπομπή Προκοπάκη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο thetoc.gr η κ. Ευαγγελάκου είπε: «Θέλω να σας παραπέμψω σε μια δήλωση που διάβασα του κ. Προκοπάκη, κάτι τύπου "Εγώ φεύγω με το κεφάλι ψηλά". Θα έλεγα ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από αυτό το ''εγώ''. Εμείς, και όλοι εμείς, κι όχι απλώς «εγώ», θέλαμε να λειτουργήσει η ΝΕΡΙΤ και να λειτουργήσει σωστά. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα, μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας». Στην ίδια συνέντευξη η κ. Ευαγγελάκου υπογραμμίζει πως διεκδίκησε «το δικαίωμα του συζύγου μου να συμμετέχει στις προκηρύξεις για το πρόγραμμα, ακολουθώντας τις απολύτως διαφανείς διαδικασίες που για πρώτη φορά γίνονται διαδικτυακώς, με όλους τους τύπους, διαύγεια και αξιοκρατία. Δεν ασκήθηκε καν το δικαίωμα που έχει η ΝΕΡΙΤ λόγω έκτακτων περιστάσεων να κάνει κάποιες αναθέσεις. Γιατί η πρόθεσή μας είναι να λειτουργήσει με διαφανείς διαδικασίες».

Η ίδια επιβεβαίωσε το επίμαχο ραντεβού στις 4/4 για το οποίο είχε μιλήσει ο κ. Προκοπάκης στο «Eθνος». Σε εκείνη τη συνάντηση, ο πρώην επικεφαλής της ΝΕΡΙΤ είχε πει κατά δηλώσεις του στη διευθύντρια προγράμματος πως η διαδικασία έπρεπε να είναι «full truth» και ότι δεν γίνεται να δίνει παραγωγές από τη θέση της υπεύθυνης προγράμματος στις οποίες μετέχει ο σύζυγός της. «Είναι απολύτως αληθές. Αυτό συνέβη. Πήγα στον κύριο Προκοπάκη και του είπα ότι δεν γίνεται ο σύζυγός μου να μην εργαστεί. Είναι επαγγελματίας, καταξιωμένος διευθυντής φωτογραφίας, αυτή είναι η δουλειά του, οπότε το όνομά του βρίσκεται σε κάποιες από τις προτάσεις. Κι εκείνος μου απάντησε όπως είπε κι εγώ συμφώνησα», δηλώνει η κ. Ευαγγελάκου στο thetoc.gr.

Αντώνης Μακρυδημήτρης
Πρόεδρος μετά... την «επανίδρυση»

Θεωρητικός εμπνευστής της «επανίδρυσης του κράτους», της κεντρικής δηλαδή πρότασης της Νέας Δημοκρατίας στις νικηφόρες γι' αυτή εκλογές του 2004, θεωρείται ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ, Αντώνης Μακρυδημήτρης. Ο καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει θητεύσει σε διάσημα πανεπιστήμια (LSE, Πρίνστον, Κέμπριτζ) και το πλούσιο συγγραφικό του έργο δεν περιορίζεται μόνο σε επιστημονικά έργα, αλλά επεκτείνεται στις ποιητικές συλλογές, τη μετάφραση ποίησης και θεάτρου.

Αν και κυβερνητικές ευθύνες δεν του ανατέθηκαν ποτέ, θήτευσε στον κρίσιμο ρόλο του συμβούλου του Κ. Καραμανλή τα χρόνια 2004-2009. Δέκα χρόνια μετά, τα δημοσιονομικά πεπραγμένα της περιόδου 2004-2009 είναι ακόμη αισθητά κι επώδυνα και η ανάμνηση του σλόγκαν περί «επανίδρυσης» του κράτους προκαλεί μάλλον θυμηδία.

Μετά πάντως τις τελευταίες εξελίξεις, η ΝΕΡΙΤ σε ανακοίνωσή της επεσήμανε πως «στη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η εταιρεία, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λειτουργεί συλλογικά και θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο και διασφαλίζει την ανεξάρτητη λειτουργία της, μακριά από οποιασδήποτε μορφής παρεμβάσεις στο έργο της διοίκησης»...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr