Αυτά είναι 11 κλασικά γνωρίσματα της «Αγίας Ελληνικής Οικογένειας» -Μύθοι και αλήθειες που όλοι μας έχουμε ζήσει

Κάποια στιγμή, πριν από 21 χρόνια, ο ΟΗΕ αποφάσισε να γιορτάσει τον θεσμό της οικογένειας, καθιερώνοντας τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου.

Κάποια στιγμή, πριν από 21 χρόνια, ο ΟΗΕ αποφάσισε να γιορτάσει τον θεσμό της οικογένειας, καθιερώνοντας τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός «αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας». Κι εμείς με τη σειρά μας τιμάμε, όχι απλώς τον θεσμό της οικογένειας, αλλά αυτόν της «Αγίας Ελληνικής Οικογένειας». Αυτού του τύπου φαμίλιας που όλοι υπήρξαμε ανυποψίαστα μέλη και που εξαιτίας της μεγαλώσαμε με εμπειρίες, συνήθειες και ατάκες που βρίσκονται πια… στο DNA του συλλογικού οικογενειακού ασυνείδητου της χώρας. Αυτού του τύπου την οικογένεια που μας χάρισε κωμικοτραγικά «παιδικά τραύματα», αλλα γι’ αυτό της έχουμε και αδυναμία. Διαβάστε παρακάτω, από τον Γιώργο Κόκουβα και το In2life.gr, 11 χαρακτηριστικά κοινά βιώματα όσων μεγάλωσαν σε μια τέτοια οικογένεια και πείτε μας αν έχουμε άδικο.




*Αν δεν τρώνε όλοι μαζί, θα καταστραφεί ο κόσμος

Η γιαγιά πίστευε πως το τραπέζι ενώνει την οικογένεια, και το ίδιο πρέσβευε με τη σειρά της και η μαμά, που φρόντιζε να γεμίσει το τραπέζι με πάνω από δύο επιλογές μαγειρευτών για κάθε γεύμα, τα οποία χρειάζονταν πέντε ώρες μαγειρέματος, ενώ τα παιδιά ζητούσαν τελικά μόνο πατάτες τηγανητές. Ελλείψει τηγανητής πατάτας, οι πιτσιρικάδες άφηναν το φαγητό άθικτο και αντ’ αυτού έπαιζαν κάνοντας αναμίξεις ψωμιού, νερού, κέτσαπ και κοκα-κόλας. Το να αφήνεις όμως το φαγητό σου αποτελεί επίσης έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Γι’ αυτό και όλοι, κάποια στιγμή στα «νιάτα» μας, ακούσαμε τους γονείς να μας απειλούν ότι αν δεν φάμε το φαγητό μας, θα χάσουμε τη δύναμή μας/θα μας πάρει ο μπαμπούλας/θα μας αφήσει ο γαμπρός ή η νύφη.

*Τα παιδιά μένουν με τους γονείς (και όταν δεν είναι πια παιδιά)

 Μπορεί να το παίζουν άνετοι και στις παρέες τους να λένε πως τα παιδιά πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξουν το δικό τους σπιτικό, αλλά πάντα οι γονείς της «Αγίας Ελληνικής Οικογένειας» χαίρονται κρυφά όταν τα παιδιά τους δεν «ανοίγουν τα φτερά τους» και καταλήγουν να κλείνουν τα τριάντα τους όντας ακόμη συγκάτοικοί τους. Άλλωστε ποιος είναι ο προορισμός της μάνας; Να ξυπνάει τον τριαντάχρονο κανακάρη της για να του θυμίσει ότι έχει να πάει για καφέ.

*Τα κλάματα όταν το παιδί φεύγει για σπουδές
Η ελληνίδα μάνα κάνει… κουράγιο, αλλά όταν το παιδί φεύγει τελικά από το σπίτι (για να αλλάξει πόλη λόγω σπουδών, για να μπει στο στρατό ή απλώς για να μετακομίσει σε δικό του σπίτι), μεταμορφώνεται σε ερμηνεύτρια αρχαιοελληνικής τραγωδίας και κλαίει γοερά σαν να βλέπει τα βλαστάρια της να πηγαίνουν στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

*Οι αγίες ελληνικές επισκέψεις στις θείες

 Είναι εκείνη η αίσθηση της τρομερής αγγαρείας, όταν η Αγία Ελληνίδα Μαμά σε αναγκάζει να βάλεις τα καλά σου, να χτενίσεις τα μαλλιά σου σε μία καθωσπρέπει χωρίστρα και να τη συνοδεύσεις στη θεία Μαρίτσα, όπου είσαι υποχρεωμένος να φας μέχρι να σκάσεις, να καθίσεις να σου τσιμπήσουν τα μάγουλα, να σε ρωτήσουν τι θέλεις να γίνεις άμα μεγαλώσεις και να ακούσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στις σαπουνόπερες - είτε τις τηλεοπτικές, είτε αυτές του σογιού σας (που η άλλη θεία βρήκε ανεβασμένη χοληστερίνη και η ξαδέρφη του μπατζανάκη της κουνιάδας της φόρεσε ξώπλατο στην εκκλησία. Και αυτό φυσικά θεωρείται η μεγαλύτερη έξοδος της εβδομάδας.

*Τα πρωτοχρονιάτικα τραπέζια και τα πασχαλινά γλέντια

Η εμπειρία της επίσκεψης στη θεία ωχριά μπροστά στο τελετουργικό των μεγάλων οικογενειακών τραπεζιών. Εκεί, οι θείοι που μυρίζουν κρασί από έτη φωτός μακριά, θα έρθουν να «πειράξουν την νεολαία», οι θείες συνασπισμένες θα σε μπουκώσουν μέχρι να αναγκαστείς να ξεκουμπώσεις το παντελόνι για να ανασάνεις, οι μπαμπάδες θα μαλώσουν για τα πολιτικά και τα ποδοσφαιρικά και ο DJ Barba-Kotsos θα αναλάβει να ντύσει τη φιέστα με απολαυστικά κλαρίνα, όσο ένας βοσκός κλαίει το ξεκληρισμένο του κοπάδι που πλέον βρίσκεται στο τραπέζι σας.

Διαβάστε περισσότερα στο In2life.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ